• Πολιτική

    Στα χαρακώματα της Βουλής – Τα μεγάλα πολιτικά ντέρμπι μέχρι το τέλος της χρονιάς

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης


    Του Αντώνη Ι. Αντωνόπουλου

    “Πρόβα τζεναράλε” για το θέατρο της πολιτικής οξύτητας που θα παρακολουθήσουμε από τη νέα χρονιά, αποτελούν οι σκληρές όπως αναμένονται αντιπαραθέσεις στη Βουλή, μέχρι να πέσει η αυλαία των εργασιών στο Κοινοβούλιο.

    Την ώρα που το άρωμα των εκλογών γίνεται όλο και πιο έντονο η κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ακονίζουν τα ξίφη τους για τις τελευταίες κοινοβουλευτικές μάχες της χρονιάς.

    Στο κυβερνητικό στρατόπεδο παρά τις ρωγμές που έχουν προκληθεί, θεωρούν ότι θα κλείσουν τη χρονιά με θετικό πρόσημο προτάσσοντας τις επιτυχίες στο οικονομικό πεδίο. Εκεί εκτιμούν ότι βρίσκεται και το κλειδί για την εκλογική νίκη.

    Την ώρα λοιπόν που αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για να μπούμε και επισήμως σε προεκλογική περίοδο η Κυβέρνηση, όπως συνηθίζεται εξ΄αλλου τον τελευταίο μήνα του χρόνου, ετοιμάζει μπαράζ νομοθετικών ρυθμίσεων προκείμενου να τακτοποιήσει τα οποιαδήποτε πολιτικά κενά. Με τα έως τώρα δεδομένα μια πρώτη γεύση για το τι θα συμβεί τον Δεκέμβριο αποτελεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

    Σημείο τριβής και έντονης αντιπαράθεσης αποτελεί η διάταξη του νομοσχεδίου για τη δευτεροβάθμια υγεία, που δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα. Η διάταξη αυτή δέχθηκε ομοβροντία πυρών από τους εκπροσώπους των υγειονομικών, που κλήθηκαν να εκφέρουν τις απόψεις τους στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

    Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ζήτησε την απόσυρση του επίμαχου άρθρου ενώ η Ματίνα Παγώνη εκ μέρους της ΕΙΝΑΠ υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο μέτρο δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα και «θα βάλουμε τους ασθενείς απέναντι».

    Η αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα από τη πλευρά της εκτίμησε πως «Το νομοσχέδιο δημιουργεί περισσότερες επιλογές και δίνει ένα βαθμό ελευθερίας που δεν υπήρχε στο σύστημα Υγείας» προσθέτονας ότι «όχι μόνο δεν μειώνουμε την πρωινή λειτουργία των νοσοκομείων, αλλά την δυναμώνουμε». Ταυτόχρονα υπεραμύνθηκε της απογευματινής λειτουργίας των χειρουργείων, λέγοντας ότι «έτσι δίνουμε περισσότερες ώρες λειτουργίας στο δημόσιο σύστημα». Τελικά το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής του κατά πλειοψηφία με τη συζήτηση όμως στην Ολομέλεια να αναμένεται εκρηκτική.

    Το πρώτο μεγάλο πολιτικό ντέρμπι όμως αναμένεται εντός των ημερών και αφορά

    την κατάθεση του νομοσχεδίου για το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ, του οποίου η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώθηκε. Σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις η συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής αναμένεται να ξεκινήσει την επομένη εβδομάδα με την προσδοκία να έχει ψηφισθεί πριν τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2023.

    Όπως όλα δείχνουν θα είναι μια εκρηκτική διαδικασία που θα κορυφωθεί στη ψήφιση του νομοσχεδίου όπου θα κονταροχτυπηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί με φόντο τις υποκλοπές. Η Κυβέρνηση πάντως θα επιχειρήσει να αμβλύνει τις εντυπώσεις και να αποσυμπιέσει την κατάσταση με το να δεχθεί αλλαγές στο περιεχόμενο του νομοσχέδιου μέσα από τις προτάσεις που θα κατατεθούν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σε αυτό το νομοσχέδιο θα πραγματοποιηθεί και η μετωπική σύγκρουση Μητσοτάκη -Τσίπρα, όπου ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει να κλείσει αυτή την υπόθεση πραγματοποιώντας μια θεσμική υπέρβαση των γεγονότων απέναντι στη οξεία κριτική του ΣΥΡΙΖΑ.

    Η μάχη της Βουλής θα κορυφωθεί με τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2023, η οποία θα διεξαχθεί κατά το πενθήμερο 13-17 Δεκεμβρίου.

    Ενδεικτική για το πως θα κινηθεί η κυβερνητική ρητορική ήταν η χθεσινή τοποθέτηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου “Ο φετινός θα είναι ο πρώτος Προϋπολογισμός, τα τελευταία 12 χρόνια, που συζητείται εκτός μνημονιακού περιβάλλοντος και εκτός πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας. Είναι ο Προϋπολογισμός επιστροφής της χώρας σε δημοσιονομική ευστάθεια. Είναι ένας Προϋπολογισμός συνέπειας, συνέχειας και σταθερότητας, σε μια περίοδο αυξημένων διεθνών προκλήσεων και υψηλής αβεβαιότητας” για να προσθέσει στο ίδιο ύφος πως “Ο Προϋπολογισμός υπηρετεί το διπλό στόχο της οικονομικής αποτελεσματικότητας, αλλά και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Αποτυπώνει τη σταθερή αναπτυξιακή οικονομική πορεία της χώρας μας. Καταγράφει πολιτικές ενίσχυσης τόσο της προσφοράς, όσο και της ζήτησης στην οικονομία. Επιβεβαιώνει την ήδη συντελούμενη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Επικυρώνει όλες μας τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας και ενσωματώνει την κατάλληλη περιβαλλοντική διάσταση στην κατάρτισή του. Πιστοποιείται ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται ισχυρά και σταθερά, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές ενισχύονται σημαντικά, η ανεργία συρρικνώνεται, το διαθέσιμο εισόδημα μεγαλώνει, το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης υποχωρεί σημαντικά, το κύρος και η αξιοπιστία της χώρας ενισχύονται”.



    ΣΧΟΛΙΑ