• Πολιτική

    Spiegel: Σε βαριά κρίση οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, πάμε για οριστική κλιμάκωση της έντασης;

    • NewsRoom


    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με αφορμή το σοβαρό ζήτημα της συνεχιζόμενης φυλάκισης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία, αποτέλεσαν απασχόλησαν το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, το οποίο φιλοξενεί σχετική ανάλυση στην ιστοσελίδα του.

    Το γερμανικό περιοδικό δίνει μια περιγραφή του ιστορικού της υπόθεσης γύρω από την σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, υπογραμμίζοντας πως η σύλληψή τους προκάλεσαν «βαριά κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις». Το Spiegel αναφέρεται στους φόβους των Ελλήνων πολιτικών για ενδεχόμενο της Τουρκίας να κρατήσει ως «ομήρους» τους δύο στρατιώτες, καθ αντιστοιχία με την περίπτωση του τουρκικής καταγωγής Γερμανού δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ, προκειμένου να εκβιάσει την απελευθέρωση 8 τούρκων αξιωματικών στην Ελλάδα.

    Σύμφωνα με το Spiegel “η Ελλάδα προχώρησε σε ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε τη βοήθεια του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Η τουρκική κυβέρνηση αντιδρά στις πιέσεις της Αθήνας με τον ίδιο τρόπο που αντιδρά κάθε φορά όταν πρόκειται για πολιτικούς κρατούμενους: ισχυρίζεται ότι η τουρκική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη”.

    Αλέξης Τσίπρας., πρωθυπουργός

    Το περιοδικό αναφέρεται στην αιώνια αντιπαλότητα μεταξύ των δύο χωρών, υπενθυμίζοντας τα “πογκρόμ κατά ελληνικών μειονοτήτων στην Τουρκία τη δεκαετία του 1950” αλλά και τις προσπάθεις εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων.

    “Ο Τσίπρας αποκάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ‘αγαπητό φίλο’ και υποσχέθηκε να στηρίξει την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας. Το Δεκέμβριο ο Ερντογάν μετέβη στην Αθήνα. Ήταν η πρώτη επίσκεψη Τούρκου προέδρου στη γειτονική χώρα μετά από 65 χρόνια. Έκτοτε όμως οι σχέσεις επιδεινώθηκαν άρδην. Η Άγκυρα είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη για το ότι η Ελλάδα αρνείται να εκδώσει στρατιώτες που ενδέχεται να συμμετείχαν στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Ελλάδα ότι εξελίσσεται σε ‘ασφαλές λιμάνι’ για τρομοκράτες. Από το οικονομικό φόρουμ του Νταβός ο Τσίπρας χαρακτήρισε την Τουρκία ‘επιθετικό γείτονα'”.

    Το περιοδικό  αναφέρεται και στον εμβολισμό σκάφους της ελληνικής ακτοφυλακής από τουρκικό πλοίο στα μέσα Φεβρουαρίου. “Οι Έλληνες πολιτικοί έκαναν λόγο για στοχευμένη επίθεση. Η σύλληψη των στρατιωτών θα μπορούσε να οδηγήσει σε οριστική κλιμάκωση της έντασης. Σε τουρκικά και ελληνικά μέσα γίνεται ήδη λόγος για πιθανή στρατιωτική σύρραξη”.

    Όπως εκτιμά ο Ντορούκ Εργκιούν από το think tank της Κων/πολης Edam, πολιτικοί και των δυο χωρών προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη σύγκρουση για να κινητοποιήσουν εθνικιστές ψηφοφόρους. Ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2019 ο Ερντογάν υιοθετεί μια ξεκάθαρα εθνικιστική ατζέντα ενώ και ο Τσίπρας δεν θέλει επ΄ ουδενί να εμφανίζεται υποχωρητικός έναντι των Τούρκων, καταλήγει το Spiegel.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ορεστιάδα: Εκατοντάδες πολίτες ζήτησαν την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτών (video)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα «βόμβα» Καμμένου: Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά σε θανατηφόρο ατύχημα με Τουρκία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο Κατρούγκαλος «αδειάζει» τον Καμμένο: Δεν είναι όμηροι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί



    ΣΧΟΛΙΑ