Πολιτική

Σκευωρία Novartis: Πώς η Ράικου «καρφώνει» Παπαγγελόπουλο και Παπαδάκου- Όλοι οι διάλογοι

  • NewsRoom

Ελένη Ράικοu-Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και Γιάννα Παπαδάκου


Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση Novartis μετά την κατάθεση της έμπειρης  τέως εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς, Ελένης Ράικου.

Η τέως εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, αποκαλύπτει το ρόλο δημοσιογράφου στην όλη υπόθεση και τις πιέσεις που δέχθηκε από τον «Ρασπούτιν»  και την Παπαδάκου, σε μια άκρως αποκαλυπτική κατάθεση.

Η Ελένη Ράικου τοποθετεί για πρώτη φορά στην υπόθεση πρόσωπα του Τύπου, τα οποία διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις. Συγκεκριμένα, η τέως εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς αποκαλύπτει τον ρόλο της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου, η οποία φέρεται να συνεργάστηκε με άλλα πρόσωπα προκειμένου να σχηματίσουν μια κατηγορία εναντίον του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, καθώς και του πρώην υπηρεσιακού Πρωθυπουργού και σημερινού αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμμένου, αναφορικά με τη σκευωρία της Novartis.

Παράλληλα, η κ. Ράικου κάνει λόγο για εξωθεσμική «στήριξη» που έδειξαν και άλλοι δημοσιογράφοι, αλλά και συγκεκριμένος εκδότης.

Η κατάθεση της Ράικου είναι καθοριστικής σημασίας για τη συνέχεια, καθώς δεν επιδέχεται αμφισβήτηση, αφού έχει στηρίξει όσα ισχυρίστηκε με αδιάψευστα στοιχεία.

Όσα αναφέρει η Ελένη Ράικου στην κατάθεσή της

Η Ελένη Ράικου περιγράφει στην κατάθεσή της τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, αφού είχε προηγηθεί επίσκεψη στο γραφείο της εισαγγελικής λειτουργού από την δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου.

Όπως κατέθεσε η πρώην εισαγγελέας, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος τής ζήτησε φορτικά να στείλει τη δικογραφία με πολιτικά πρόσωπα στη Βουλή και εκείνη του απάντησε ότι δεν έχει επαρκή στοιχεία.

«Στείλ’ τα εσύ και θα αναλάβουν άλλοι μετά», της απάντησε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, με την κυρία Ελένη Ράικου να επιμένει ότι δεν πρόκειται να το πράξει, καθώς είναι «άλλης σχολής και δεν τα κάνει αυτά».

Τότε, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος της απάντησε απειλητικά: «Μείνε με τη σχολή και θα δεις» και της έκλεισε το τηλέφωνο.

Η πρώην εισαγγελέας αναφέρθηκε αναλυτικά στο συγκεκριμένο περιστατικό, αποκαλύπτοντας τα εξής:

«Τον Φεβρουάριο του 2017 και ενώ ερευνούσαμε, μεταξύ άλλων, και την Novartis με επισκέφθηκε η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου, την οποία εγνώριζα και η οποία επαίρονταν ότι έχει πολλά χρόνια σχέση με τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, και ήθελε να πληροφορηθεί για την έρευνα αυτή.

Με ρώτησε αν υπάρχουν στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα και μου έκανε εντύπωση γιατί δεν με είχε ρωτήσει κανείς άλλος δημοσιογράφος.

Στην αρνητική μου απάντηση, εκείνη μου αντέτεινε με επιθετικό ύφος ότι υπάρχει εμπλοκή πολιτικών προσώπων και απόρησε που το αγνοούσα.

Λίγες ημέρες αργότερα, περί τα τέλη Φεβρουαρίου 2017, δέχθηκα τηλεφώνημα στο τηλέφωνο της υπηρεσίας από τον προαναφερόμενο αναπληρωτή υπουργό, ο οποίος με ρώτησε το ίδιο ακριβώς πράγμα (με την κυρία Παπαδάκου), δηλαδή τι γίνεται με την υπόθεση αυτή και αν υπάρχει εμπλοκή πολιτικών προσώπων.

Του απάντησα ότι η έρευνα είναι στην αρχή και δεν υπήρχε κανένα στοιχείο.

Αρχές Μαρτίου 2017 και πάλι με επισκέφθηκε η Παπαδάκου και αυτή τη φορά (πάλι) την ενδιέφερε τι έχω κάνει με τα πολιτικά πρόσωπα.

Και όταν της είπα ότι δεν καταλαβαίνω γιατί επιμένει, αφού στο είπα πριν λίγο καιρό ότι δεν υπάρχει εμπλοκή για πολιτικά πρόσωπα, γιατί έχει κολλήσει σε αυτό, αυτή εκνευρίστηκε και μου είπε: «Τα στοιχεία για τον Βενιζέλο και τον Πικραμμένο τι τα έχεις κάνει; Δεν σου είναι αρκετά;».

Έκπληκτη της ζήτησα εξηγήσεις τι εννοούσε και εκείνη άρχισε να μου λέει ότι «ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε εξωχώρια εταιρεία με τον επιχειρηματία Παναγιωτάκη, η οποία έπαιρνε χρήματα από τη Novartis για τον ίδιο, αλλά και για να μοιράζει και σε άλλους πολιτικούς και ότι για τον Παναγιώτη Πικραμμένο υπήρχε βίντεο που τον έδειχνε να τα παίρνει πεντακάθαρα».

Της είπα ότι πρώτη φορά ακούω τέτοια πράγματα. Την προέτρεψα, αν πράγματι η ίδια ή οποιοσδήποτε άλλος είχε τέτοια στοιχεία, να τα προσκομίσουν ή να μας υποδείξουν ποιος τα έχει.

Εκείνη μου είπε «φεύγω, πάω να βρω τα στοιχεία και θα επανέλθω». Της απάντησα «σήμερα σε περιμένω».

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας την πήρα τηλέφωνο, αλλά μου είπε ότι ακόμα δεν τα έχει βρει, αλλά μέχρι αύριο θα τα έχει βρει σίγουρα.

Τελικά, η ίδια δεν εμφανίστηκε ποτέ, ίσως φοβούμενη μήπως της πάρω κατάθεση. Επιπλέον, δεν προσκομίστηκε ποτέ και τίποτα από κανέναν.

Λίγες μέρες αργότερα, μου τηλεφωνεί και πάλι στο τηλέφωνο του γραφείου ο προαναφερόμενος αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, την φωνή του οποίου αναγνώρισα, λέγοντάς μου με επιτακτικό ύφος «ακόμα δεν έστειλες τη δικογραφία της Novartis στην Βουλή» και του απάντησα: «Υπουργέ, εγώ χωρίς στοιχεία δεν διώκω κανέναν».

Αυτός τότε μου είπε με θυμό:

«Έχεις και παραέχεις. Στείλε την και για τα παρακάτω θα φροντίσουν άλλοι».

Όταν, δε, του είπα «δεν είμαι αυτής της σχολής» μου απάντησε «κάτσε τότε και θα δεις αν θα σου βγει σε καλό η σχολή σου».

Επιπροσθέτως, στην κατάθεση της τέως εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς αναφέρεται ότι: «Κατάλαβα ότι πίσω από όλα αυτά είναι ο γνωστός για τις Ρασπουτινικές μεθόδους του, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Παπαγγελόπουλος».

– «Είναι γνωστή η σχέση του (σ.σ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου) με την Ελένη Τουλουπάκη και ο τρόπος που λειτουργούσαν μεταξύ τους. Είναι όπως την περιέγραψε ο αντεισαγγελέας, κ. Ιωάννης Αγγελής».

– «Ο ίδιος ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, όταν επαιρόταν για τον τρόπο που μεθοδεύει καταστάσεις, ώστε να παγιδεύει όσους του στέκονταν εμπόδιο, αυτοαποκαλούταν «Ρασπούτιν». Έλεγε: «Όσοι με ξέρουν καλά, έτσι με αποκαλούν». Γι’ αυτό και τον αποκαλούσαν έτσι, εκτός από εμένα, η κυρία Κωνσταντοπούλου, πρωθυπουργοί κ.ά.».

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής της, η Ελένη Ράικου αναφέρει ότι παραιτήθηκε από την θέση της, καθώς το σύστημα Ρασπούτιν εξαπέλυσε κυνηγητό εναντίον της με πειθαρχικές διώξεις. Αναφέρει χαρακτηριστικά «με μάρτυρες κατηγορίας, άλλοτε την αντεισαγγελέα Τουλουπάκη, η οποία είχε αναλάβει να εκτελέσει συμβόλαιο ηθικής μου εξόντωσης και άλλοτε την πρόεδρο πρωτοδικών, Ζαμανίκα».

Όπως αναφέρει, επιπλέον, η κα Ράικου στην συμπληρωματική κατάθεση που έδωσε την ίδια ημέρα, υποστηρίζει ότι στόχος του μηχανισμού Ρασπούτιν ήταν να απομακρυνθεί από την υπόθεση και να αναλάβει η κυρία Τουλουπάκη ως πιο «αποτελεσματική».

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Κατάλαβα ότι πίσω από όλα αυτά ήταν ο γνωστός για τις Ρασπουτινικές μεθοδεύσεις αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Είναι γνωστή η σχέση κι ο τρόπος που γνωρίζονταν μεταξύ τους, όπως περιγράφεται, άλλωστε, και στην αναφορά του εισαγγελέα Αγγελή.

Εξάλλου, ο ίδιος ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, επαιρόμενος για το πόσο καλά σχεδίαζε τις μεθοδεύσεις, κατά τρόπο που παγιδεύουν όποιον στέκεται εμπόδιο στην θέλησή του, αυτάρεσκα αυτοαποκαλούνταν ως Ρασπούτιν, λέγοντας χαρακτηριστικά «όσοι με ξέρουν καλά, έτσι με λένε». Γι’ αυτό τον αποκαλούσα έτσι και εγώ, όπως και οι Κωνσταντοπούλου, πρωθυπουργοί κ.ά. «Όλοι οι συνάδελφοι δικαστές ξέρουν ότι Ρασπούτιν είναι ο Παπαγγελόπουλος».

Σημειώνεται ότι οι δυο καταθέσεις, του Γιάννη Στουρνάρα και της Ελένη Ράικου, έχουν ενσωματωθεί στη δικογραφία που ήδη έχει διαβιβαστεί στο κοινοβούλιο και περιλαμβάνει τις καταθέσεις τους αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Αγγελή, του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου και του Ευρωπαίου επιτρόπου, Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος αντέδρασε με μια σκληρή ανακοίνωση στην είδηση ότι η παραιτηθείσα εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς τον κατονόμασε ενόρκως στη χθεσινή κατάθεσή της στον Άρειο Πάγο, ως τον «Ρασπούτιν», το ραδιούργο υπουργό που επιχειρούσε να παρέμβει στην έρευνά της για τη Novartis.

«Είναι όλα ψέματα», είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος, παραπέμποντας στην επιστολή παραίτησης της κ. Ράικου. Τότε, λέει, δεν είχε κάνει καμία αναφορά σε εκείνον, αλλά, αντιθέτως, άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο πολιτικοί να έχουν εισπράξει μαύρο χρήμα από τη φαρμακοβιομηχανία.

Όψιμα, κατά τον κ. Παπαγγελόπουλο, η κ. Ράικου εμπνεύστηκε τον «Ρασπούτιν» και αφήνει να εννοηθεί ότι ο ίδιος έχει να πει πολλά, όταν φτάσει η ώρα.

Ολόκληρη η δήλωση Παπαγγελόπουλου

Η πρώτη δήλωση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου μετά την κατάθεση της Ελένης Ράικου, έχει ως εξής: «Υπενθυμίζω ότι στην επιστολή παραίτησης της, η κυρία Ράικου δεν ανέφερε το παραμικρό για εμένα. Απεναντίας μίλησε για τον εντοπισμό 28 εκατομμυρίων ευρώ βρώμικου χρήματος, ενδεχομένως και σε πολιτικούς. Μετά από 1,5 χρόνο εφηύρε τον «Ρασπούτιν» για αντιπερισπασμό. Αφού πέρασε κι άλλος ένας χρόνος, τόλμησε να αναφέρει το όνομα μου. Όλα όσα ισχυρίζεται η κα Ράικου για «Ρασπούτιν» είναι ψέματα. Έχω όλα τα στοιχεία για να το αποδείξω. Ήρθε η ώρα να αναλάβει τις ευθύνες της. Τα υπόλοιπα στη Βουλή και τη Δικαιοσύνη».

Παράλληλα, η κυρία Παπαδάκου τοποθετήθηκε και εκείνη σχετικά με την εμπλοκή του ονόματός της από την κυρία Ράικου, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο ραδιόφωνο του Alpha.

«Την επισκέφθηκα για να μάθω τι θα κάνει με αυτήν την ιστορία. Η κ. Ράικου όλα αυτά που λέει είναι μυθεύματα και θα προσφύγω στη Δικαιοσύνη με μήνυση και αγωγή. Προφανώς έχει κάποιο πρόβλημα μαζί μου. Έχω κάνει σχόλια και για το γεγονός ότι ο σύζυγός της αμειβόταν από τη Novartis, με ένα μικρό ποσό βέβαια, αλλά εγώ είχα το καθήκον να το κάνω», σχολίασε χαρακτηριστικά η δημοσιογράφος.


ΣΧΟΛΙΑ