• Πολιτική

    Σκέρτσος: Σύντομα ο νόμος για τη συγκρότηση του Συμβουλίου Επιλογής Προϊσταμένων

    • NewsRoom
    Άκης Σκέρτσος, υπουργός Επικρατείας

    Άκης Σκέρτσος, υπουργός Επικρατείας


    “Σε σύντομο χρονικό διάστημα η νομοθετική ρύθμιση για την Συγκρότηση του Συμβουλίου Επιλογής Προϊσταμένων στις επιμέρους Μονάδες και Διευθύνσεις της Προεδρίας της Κυβέρνησης”. Αυτό προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας Χρήστος- Γεώργιος Σκέρτσος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη.

    Ο υπουργός, ανέφερε ότι η σχετική πρωτοβουλία θα έρθει στην Βουλή εντός του Σεπτεμβρίου, το αργότερο στις αρχές Οκτωβρίου, όπου εκτός της σύστασης του Συμβουλίου Επιλογής Προϊσταμένων της Προεδρίας της Κυβέρνησης θα υπάρχουν και άλλες στοχευμένες σημειακές παρεμβάσεις για το Σύστημα Επιλογής ( ώστε να εξασφαλιστεί αυτό που έλειπε έως το 2019, δηλαδή η αξιολόγηση των ουσιαστικών προσόντων των υπαλλήλων σε γνώσεις, ικανότητες), καθώς και ρυθμίσεις για την κινητικότητα υπαλλήλων της Προεδρίας.

    Ο κ. Σκέρτσος, τόνισε, πως “ο δικός μας σκοπός, δεν είναι σε καμία περίπτωση να ασχολούμαστε με τα πολιτικά ή κομματικά φρονήματα των εργαζομένων και των δημοσίων υπαλλήλων στην Προεδρία της Κυβέρνησης”, αλλά “αυτό που εμάς μας ενδιαφέρει είναι το τεκμήριο αποτελεσματικότητας, εμπειρίας , ήθους εργατικότητας και με αυτά τα κριτήρια δουλεύουμε και σε αυτά απευθυνόμαστε, όταν συνεργαζόμαστε με τους υπαλλήλους αυτούς”.

    Ο υπουργός, υπογράμμισε πως μας ενδιαφέρει “να δημιουργήσουμε μια υπηρεσία, η οποία θα μπορεί να επιτελεί το δύσκολο και νευραλγικό της έργο της για αυτό και ήδη έχουμε επενδύσει σε τεχνική βοήθεια για την ενδυνάμωση αυτών των υπαλλήλων”.

    Ο κ. Σκέρτσος, απέρριψε τις επικρίσεις του βουλευτή περί “αναξιοκρατία και κομματισμό” στην στελέχωση της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού, αντιτείνοντας πως επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν που η δομή αυτή “στελεχώθηκε αλα Greca, δηλαδή με ορισμένο προσωπικό και στελέχη που δεν πληρούσε τις προδιαγραφές του όρου της αποτελεσματικότητας”. Τα ικανά στελέχη, είπε ο υπουργός, που είχαν οριστεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ως προϊστάμενοι στις δομές και τους τομείς της Γενικής Γραμματείας έχουν παραμείνει στις θέσεις τους ως επικεφαλής.

    Ο κ. Σκέρτσος, δήλωσε πως στην Γενική Γραμματεία Συντονισμού, δεν υπάρχουν μετακλητοί υπάλληλοι, αλλά στελεχώνεται αποκλειστικά από δημοσίους υπαλλήλους.

    Σχετικά με την τελευταία κατανομή θέσεων της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού της Προεδρίας της Κυβέρνησης, είπε ο υπουργός, σήμερα υπάρχουν 83 οργανικές θέσεις. Σήμερα, έχουν οριστεί 69 υπάλληλοι , εκ των οποίων οι 36 είναι μεταταχθέντες και 33 αποσπασμένοι όλοι με διαδικασία διαγωνισμού μετά από έκδοση σχετικής προκήρυξης.

    Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, από την πλευρά του ανέφερε πως σύμφωνα με καταγγελίες που διαβάζουμε “έχετε φτιάξει μια υπερτροφική δομή στην καρδιά της διοίκησης του Κράτους, όπου κάνετε προϊσταμένους και αναπληρωτές προϊσταμένους, ανθρώπους που μπήκαν με την ιδιότητα του αποσπασμένου ή του μετακλητού υπαλλήλου και μάλιστα δεν επιλέγετε από εκείνους που έχουν βαθμό Α στην πενταβάθμια κλίμακα, αλλά με βαθμό Β”.

    Ζήτησε να πληροφορηθεί πόσοι είναι οι μόνιμοι υπάλληλοι και οι αποσπασμένοι υπάλληλοι και πόσοι οι μετακλητοί. Πόσοι από τους αποσπασμένους έχουν τοποθετηθεί σε θέση ευθύνης μετά τον Φλεβάρη του 2021 και πόσοι από τον Μάιο του 2022. Και πότε θα δοθεί η προκήρυξη για την πλήρωση των θέσεων ευθύνης σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις στην Γενική Γραμματεία Συντονισμού της Προεδρίας της Κυβέρνησης. Κάλεσε τον υπουργό “να σταματήσετε να τσαλακώνετε την αξιοκρατία, την δημόσιας διοίκηση και την αριστεία”. Ρώτησε γιατί οι προαγωγές που έχουν γίνει δεν αναρτήθηκαν στην διαύγεια και πρόσθεσε “για να μην μένουν σκιές, έχετε προγραμματισμό να κάνετε κρίσεις όπως προβλέπεται στο Νόμο ή όχι”. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρατήρησε ότι “κράτησε στις θέσεις των προϊσταμένων του ανθρώπους που βρήκε από την κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου” τονίζοντας ότι θα πρέπει επιτέλους στην πατρίδα μας να μπορούμε να έχουμε μια δομή διοίκησης σταθερή που να έχει θεσμική μνήμη και συνέχεια για όλες τις κυβερνήσεις

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης:

    Στη Γαλλία ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 12 Σεπτεμβρίου

    Στυλιανίδης: «Κοινή ευρωπαϊκή δράση μέσω ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού»



    ΣΧΟΛΙΑ