• Πολιτική

    Συζητήθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ η προσφυγή της Βασιλικής Θάνου για την αντικατάσταση της στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

    Βασιλική Θάνου


    Με παρούσα στο ακροατήριο την Βασιλική Θάνου, συζητήθηκαν στην Ολομέλεια του Συμβουλίου οι προσφυγές της «έκπτωτης» προέδρου αλλά και τριών πρώην μελών του Δ.Σ. της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Ζητούν να ακυρωθούν και οι αποφάσεις με τις οποίες απομακρύνθηκαν από την Επιτροπή και οι αποφάσεις τοποθέτησης των διαδόχων τους.

    Η συζήτηση άρχισε με την… αποχώρηση από τη θέση του προεδρεύοντος της Ολομέλειας Αθανασίου Ράντου. Για δύο λόγους ο κ. Ράντος δήλωσε κώλυμα και αντικαταστάθηκε από την κα Σάρπ: αφενός η κόρη του Μαρία-Ιωάννα Ράντου είναι μέλος του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής και, στη σημερινή δίκη, είχε κάνει παρέμβαση υπέρ του κύρους του νέου ΔΣ, αφετέρου η κυρία Θάνου είχε προεδρεύσει σε πειθαρχικό του κ. Ράντου και από το οποίο απαλλάχθηκε.

    Η πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου, η πρώην αντιπρόεδρος Άννα Νάκου και δυο πρώην μέλη της, ο Νικόλαος Ζευγώλης και ο Ιωάννης Παύλοβιτς, ζητούν να ακυρωθεί η έκπτωσή τους από τα συγκεκριμένα αξιώματα υποστηρίζοντας ότι η θέσπιση του ασυμβιβάστου που καθιερώνεται με το νόμο 4623/2019 παραβιάζει σειρά διατάξεων, τόσο της κοινοτικής όσο και της ελληνικής νομοθεσίας.

    Επιπλέον κάνουν λόγο για φωτογραφική κυβερνητική ρύθμιση με στόχο την απομάκρυνσή τους από τις θέσεις τους.

    Κατ’ επέκταση, ζητούν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές, παράνομες και αντίθετες στο Ενωσιακό Δίκαιο, οι αποφάσεις του υπουργού Ανάπτυξης με τις οποίες διορίστηκαν πρόεδρος στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ο Ιωάννης Λιανός και αντιπρόεδρος η Καλλιόπη Μπενετάτου. «Η πρόωρη παύση της 5ετούς θητείας των μελών του παλαιού Δ.Σ. είναι αντίθετη στο δημόσιο συμφέρον, καθώς δεν μπορεί να γίνει παρέμβαση κατά την διάρκεια της θητείας τους», υποστήριξαν οι δικηγόροι τους και ζήτησαν να σταλεί προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Οι συνήγοροι των παρεμβαινόντων του νέου Δ.Σ της Επιτροπής ανέφεραν ότι τα μέλη της παλαιάς διοίκησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού είχαν κομβικές πολιτικές θέσεις, καθώς ήταν σύμβουλοι υπουργών, κάτι που δεν τους επέτρεπε να είναι στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

    Ακόμη, ανέφεραν ότι τίθεται θέμα ανεξαρτησίας, αμεροληψίας και διαφάνειας, καθώς δεν μπορεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού να συμμετέχουν πρόσωπα με πολιτική ιδιότητα, όπως είναι οι σύμβουλοι υπουργών.

    Από την πλευρά του ο συνήγορος του Δημοσίου υποστήριξε ότι κρίθηκε σκόπιμο και αναγκαίο να αντικατασταθούν τα μέλη του Δ.Σ. της Επιτροπής Ανταγωνισμού για λόγους δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι ανάγονται στο ότι είναι «κομβικά πρόσωπα» σε θέσεις ευθύνης, τα οποία όμως είχαν παράλληλα και πολιτικές θέσεις, πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν η κυρία Θάνου διετέλεσε άμισθός νομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού.

    Η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται τους επόμενους μήνες.



    ΣΧΟΛΙΑ