• Πολιτική

    ΣΥΡΙΖΑ: Συνέδριο και νέο όνομα το φθινόπωρο αποφάσισε ο Αλέξης Τσίπρας

    Αλέξης Τσίπρας


    Το όνομα «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία», προκρίνεται από την Πολιτική Γραμματεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα μέλη της οποίας αποφάσισαν τον οδικό χάρτη προς το 3ο συνέδριο του κόμματος που θα γίνει τελικά το φθινόπωρο του 2020. Η συνεδρίαση υπό τον Αλέξη Τσίπρα σήμανε την επανέναρξη ουσιαστικά των διαδικασιών που είχαν παγώσει λόγο της πανδημίας.

    Κυρίαρχο θέμα στη συνεδρίαση, εκτός από τη συζήτηση επί των πολιτικών εξελίξεων, αλλά και την αναδιοργάνωση των ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν οι προσυνεδριακές διαδικασίες. Τα μέλη της Π.Γ. αποφάσισαν να γίνει η πολυσυζητημένη Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ) το Σάββατο 27 Ιουνίου, όπου και θα κληθούν τα μέλη της να υιοθετήσουν –όπως και αναμένεται- την προσθήκη στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ του όρου Προοδευτική Συμμαχία, ως απόφαση-πρόταση όμως που θα επικυρωθεί από το συνέδριο.

    Όμως το μείζον για τον Αλ. Τσίπρα και την ηγετική του ομάδα είναι, πέρα από την ονοματοδοσία και τις διακηρύξεις για μετασχηματισμό και διεύρυνση, να αντιμετωπίσει φαινόμενα φραξιονισμού που είναι κυρίαρχα και εμφανίζονται οριζόντια στο κόμμα.
    Μονόδρομος ο μετασχηματισμός και η διεύρυνση

    Η συνεδρίαση της Π.Γ. έγινε στη σκιά του πρόσφατου σήματος του Αλέξη Τσίπρα από το Φόρουμ των Δελφών, όπου διεμήνυσε ότι θα προχωρήσει στο μετασχηματισμό του κόμματος, ο οποίος και είχε βαλτώσει λόγω και της ισχυρής πίεσης από την κομματική γραφειοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην Πρωθυπουργός έχοντας διαπιστώσει ότι πολλά στελέχη του αναλώνονται σε μηχανιστικές διαδικασίες που αποξενώνουν και ψηφοφόρους – εν δυνάμει μέλη του κόμματος, αποφάσισε ότι ο μετασχηματισμός και η διεύρυνση είναι μονόδρομος.

    «Δεν υπάρχει πισωγύρισμα. Ο κόσμος θέλει ενότητα και πορεία προς τα εμπρός. Δεν πρέπει να τους διαψεύσουμε» είχε πει προ ημερών σε κλειστή σύσκεψη στην Κουμουνδούρου. Εκεί στις εσωτερικές συζητήσεις διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση συμβιβασμών και δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική ισορροπιών και στη συνέχεια ακολούθησε το αυστηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση από το Φόρουμ των Δελφών.

    «Έχω αποφασίσει ότι πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά. Είναι μια απόφαση ειλημμένη, δεν αφορά πρόσωπα, αφορά πολιτικές. Αγαπώ και εκτιμώ όλους τους συντρόφους μου, παλιούς και καινούργιους» είπε και συμπλήρωσε, ότι οι ηγέτες κάποια στιγμή πρέπει να ξεπεράσουν τις προσωπικές αγάπες ή τους θυμούς και να προχωρήσουν μπροστά.

    Οι τέσσερις άξονες

    Σύμφωνα με όσα αποφάσισε η Π.Γ. η εισήγηση του Αλ. Τσίπρα, θα περιλαμβάνει τους εξής άξονες:

    1. Η ΚΕΑ να υιοθετήσει την προσθήκη στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ του όρου Προοδευτική Συμμαχία, ως απόφαση – πρόταση που θα επικυρωθεί στο Συνέδριο. Στο βαθμό όμως που η πρόταση θα έχει την έγκριση ευρύτατης πλειοψηφίας της ΚΕΑ, θα χρησιμοποιείται ήδη από την προσυνεδριακή περίοδο σε επίσημα λογότυπα και στις κάρτες μελών του κόμματος.

    2. Το 3ο Συνέδριο να διεξαχθεί το φθινόπωρο. Στα τέλη του καλοκαιριού, και ανάλογα με τη πορεία της πανδημίας, θα προσδιοριστεί η ακριβής ημερομηνία.

    3. Η ΚΕΑ να αποφασίσει τη συγκρότηση Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, αναθέτοντας στο Πολιτικό Συμβούλιο να ορίσει τη σύνθεσή της, με απόφαση που θα ληφθεί στο τέλος καλοκαιριού, μόλις καθοριστεί ο ακριβής χρόνος διεξαγωγής του συνεδρίου.

    4. Επανεκκίνηση της εγγραφής νέων μελών τόσο στον iSYRIZA, όσο και στις Οργανώσεις Μελών. Έκδοση κάρτας μέλους για όλα τα μέλη. Επισκέψεις στελεχών σε όλη τη χώρα και διοργάνωση ανοικτών εκδηλώσεων και συνελεύσεων.

    Η επικείμενη συνεδρίαση της ΚΕΑ έχει ιδιαίτερη σημασία για τα μελλούμενα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Αλ. Τσίπρας έχει αποφασίσει, σε περίπτωση που διαπιστώσει παραφωνίες το επόμενο διάστημα, να ρίξει το γάντι στους διαφωνούντες στη λογική ότι δεν χωρούν συμβιβασμοί και πολιτικά παζάρια στο σχέδιό του για τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ.
    Εισηγήσεις για ρήξη

    Οι προεδρικοί εισηγούνται στον κ. Τσίπρα να μην διστάσει να προχωρήσει και σε ρήξη με όσοι διαφωνούν εσωκομματικά. Από την άλλη πλευρά των «53+» και των συνοδοιπόρων τους, ότι υπάρχει η εκτίμηση, περί επιχείρησης εγκαθίδρυσης ενός αρχηγικού κόμματος που θα συνθλίψει επί της ουσίας τις συλλογικές διαδικασίες.

    Ο φόβος όσων δεν ανήκουν στη στενή προεδρική ομάδα ή στους επάλληλους κύκλους αυτής, είναι να μην γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ από κόμμα μελών σε κόμμα ιδιοκτητών, όπως λένε. Παράλληλα, υπάρχει ο φόβος για τη δημιουργία «πολιτικών μαγαζιών» στο εσωτερικό του κόμματος, ενώ προβληματισμένοι είναι και οι πασοκογενείς για λόγους που έχουν να κάνουν με τον αρνητισμό των νομαρχιακών οργανώσεων να αποδεχθούν νέα μέλη. «Δεν μπορεί να γίνει διεύρυνση με νομαρχιακές επιτροπής του χθες, του 3%» λένε και τονίζουν την ανάγκη να υπάρξουν εκλογές με στόχο την ανανέωση.



    ΣΧΟΛΙΑ