• Πολιτική

    ΣΥΡΙΖΑ: «Όχι» και στη νέα ρύθμιση για το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη – Βορίδης: Κλείνετε το μάτι στην αντισυστημική ψήφο

    • NewsRoom
    Αναστάσιος Κανελλόπουλος- Ηλίας Κασιδιάρης

    Αναστάσιος Κανελλόπουλος- Ηλίας Κασιδιάρης


    Την πρόθεσή του να μην στηρίξει ούτε τη νέα ρύθμιση της κυβέρνησης για το μπλόκο στο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη, όπως είχε κάνει και στην αρχική τροπολογία -όταν είχε επιλέξει να δηλώσει «παρών» – αποκάλυψε ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Όπως ανέφερε η Γραμματέως της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, «το μείζον για εμάς ήταν να μην επιτραπεί σε μία εγκληματική οργάνωση να συμμετέχει ως πολιτικός σχηματισμός σε εκλογική διαδικασία και να δικαιούται να απευθύνεται στον ελληνικό λαό. Και μάλιστα κατόπιν και της απόφασης του Εφετείου που έκρινε ότι είναι εγκληματική οργάνωση και απογύμνωσε και με απόφαση το έργο της προφανώς θέλαμε τη θωράκιση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας».

    «Έγινε λοιπόν η συζήτηση στη βουλή, όχι εγκαίρως και χωρίς τα χαρακτηριστικά ενός ευρέως διαλόγου. Πότε; Όταν η ΝΔ άρχισε να σταθμίζει το συμφέρον της. Όταν όμως οι νομοθετικές ρυθμίσεις έρχονται παραμονές εκλογών, προφανώς έχουν ένα φορτίο που δεν είναι θετικό. Σε κάθε περίπτωση, έχοντας ως πρόθεσή μας να στείλουμε ηχηρό μήνυμα και μάλιστα ομοφώνως, συμμετείχαμε σε αυτή τη συζήτηση κατεβάζοντας προτάσεις όχι μόνο εμείς, και τα άλλα κόμματα – διότι κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν συμφώνησε με την κυβερνητική τροπολογία, άσχετο αν το ΠΑΣΟΚ την ψήφισε τελικά. Από πλευράς μας κατά παρέκκλιση της αποχής που είχαμε ήδη εξαγγείλει πήγαμε να ψηφίσουμε για αυτό το μείζον θέμα. Στο τέλος, επιλέξαμε να μην την καταψηφίσουμε».

    «Όπως αποδεικνύεται λοιπόν σήμερα η κυβέρνηση δεν τα κατάφερε να φέρει τη ρύθμιση που τους αφήνει εκτός. Και οι ερασιτεχνισμοί της κυβέρνησης ενέχουν σοβαρούς κινδύνους, στην προκειμένη περίπτωση. Αυτή όμως τη φορά θα την αφήσουμε να πάρει ακέραια την ευθύνη. Η κυβέρνηση αποφασίζει λίγο πριν τις εκλογές να κινηθεί με νέο ερασιτεχνισμό, και προσπαθεί να διορθώσει το λάθος με λάθος. Εξαιτίας αυτών των παλινωδιών, υπάρχει ο κίνδυνος να εμφανιστεί η ΧΑ ως διωκόμενη και ως αντισυστημική. Αντίθετα, δε με όσους θέλουν να μιλούν για αντισυστημική ψήφο, κατά τη δική μου γνώμη πρόκειται για συστημικότατη και μάλιστα στο βαθύ σύστημα», πρόσθεσε.

    Μητσοτάκης: Όλοι θα αναλάβουν την ευθύνη τους

    Την ίδια ώρα, o Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθάρισε πως τα κόμματα που δεν θα στηρίξουν τη ρύθμιση θα αναλάβουν την ευθύνη τους.  «Εμείς φέρνουμε νέα τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα στην πλήρη σύνθεση του τμήματος του Αρείου Πάγου να ερμηνεύσει το νόμο τον οποίο έχουμε ψηφίσει και να υψώσει αυτό το τείχος το οποίο θα πρέπει υπό κανονικές συνθήκες να ενώνει όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε: «Αύριο στη Βουλή θα αναλάβουν όλες και όλοι την ευθύνη τους. Αυτοί που δεν θα ψηφίσουν αυτή την τροπολογία είναι οι ίδιοι οι οποίοι κλείνουν το μάτι τελικά στη “Χρυσή Αυγή”. Είναι οι ίδιοι οι οποίοι θέλουν τελικά με κάποιο τρόπο αυτό το μόρφωμα να βρεθεί στο κοινοβούλιο. Θέλω να θυμίσω στο παρελθόν όποτε χρειαζόταν συμπορεύτηκε μαζί τους. Μαζί ψήφισαν τότε για να πέσει η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Και για τις αλλαγές του εκλογικού νόμου μαζί είχαν συμπορευτεί».

    «Εδώ, λοιπόν, θα κριθούν όλοι. Και κάνω μία έκκληση σε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου αύριο, τελευταία μέρα, ουσιαστικά, λειτουργίας του κοινοβουλίου πριν διαλυθεί η Βουλή, να ομονοήσουμε επιτέλους. Να βάλουμε στην άκρη τις όποιες διαφορές μας και να αντιληφθούμε ότι το ζήτημα αυτό είναι μείζον ζήτημα Δημοκρατίας. Η “Χρυσή Αυγή” είναι μία οργάνωση εγκληματική, καταδικασμένη. Δεν πρέπει να ξαναζήσουμε στο ελληνικό κοινοβούλιο αυτά τα οποία ζήσαμε τις εποχές της κρίσης. Και όλοι μαζί να υψώσουμε εμπόδιο, ανάχωμα σε αυτά τα σχέδια τα οποία κάποιοι καταστρώνουν. Και ελπίζω ότι, τελικά, μέχρι αύριο θα πρυτανεύσει η λογική. Κοντός ψαλμός όμως, αύριο θα ξέρουμε και όλοι θα λογοδοτήσουν τελικά για τη συμπεριφορά τους. Και, ξέρετε, στην ψήφο τελικά στο κοινοβούλιο κρύβονται οι πραγματικές προθέσεις και όχι στα λόγια», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

    Οικονόμου: Ακατανόητη και επικίνδυνη η στάση του ΣΥΡΙΖΑ

    «Σε ό,τι αφορά τις πρωτοβουλίες για τον αποκλεισμό εγκληματικών οργανώσεων με το μανδύα κόμματος στις εκλογές η θέση μας ήταν και είναι ξεκάθαρη, σε αντίθεση, δυστυχώς, με άλλα κόμματα που είτε από αντιπολιτευτικό μένος, είτε από μικροκομματικούς μαθηματικούς υπολογισμούς, είτε γιατί θέλουν να ψαρέψουν στα θολά νερά της ακροδεξιάς, αντιδρούν, αδιαφορώντας όμως για τις συνέπειες των επιλογών τους αυτών τόσο σε πολιτικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην ενημέρωση προς τους κυβερνητικούς συντάκτες.

    «Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ για ένα τέτοιο ζήτημα είναι ακατανόητη και επικίνδυνη. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιβάλλεται να αφήσει τα μισόλογα και την ηθελημένη ασάφεια, καθώς το ζήτημα αυτό είναι εξόχως σοβαρό και αγγίζει τον σκληρό πυρήνα της Δημοκρατίας μας. Κάθε εργαλειοποίηση της θεσμικότητας γύρω από το ζήτημα αυτό είναι και ανεπίτρεπτη και ασυγχώρητη», πρόσθεσε.

    Βορίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ κλείνει το μάτι στην αντισυστημική ψήφο

    Η συζήτηση για την τροπολογία ξεκίνησε στη Βουλή στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Μάλιστα, μιλώντας στην Επιτροπή, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για την «αποχή» του.

    «Το ερώτημα είναι γιατί δεν ψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ είχε διαφωνίες και τις κατέθεσε. Είδε όμως και το μείζον. Είδε το στρατηγικό ζήτημα . Όταν το βλέπεις δεν κρύβεσαι πίσω από την λεπτομέρεια. Εσείς γιατί κρύβεστε;» ανέφερε αρχικά.

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ κρύβεται, γιατί βλέπει το ακροατήριο αυτών που πάμε να αποκλείσουμε. Βλέπει ή νομίζει ότι βλέπει ακροατήριο οργισμένο με το πολιτικό σύστημα και δεν θέλει να αποκοπεί από αυτό. Δεν είπα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αλιεύσει ακροδεξιές ψήφους. Είπα ότι θέλετε να κλείσετε το ματάκι στο ακροατήριο που είναι οργισμένο και να τους πείτε ότι δεν είστε εσείς στο κάτω κάτω που τους τιμωρήσατε. Άκουσα μάλιστα να μας κατηγορείτε ότι «ηρωοποιούμε» (σ.σ. τον Κασιδιάρη). Αλήθεια; Είπαμε ότι αυτά τα άτομα δεν θέλουμε να έχουν θέση στο κοινοβούλιο. Η θέση μας είναι καθαρή. Δεν θέλουμε. Άλλοι λοιπόν είναι αυτοί που κρατούν επαμφοτερίζουσα στάση. Αλλοι κρύβονται πίσω από λεπτομέρειες», πρόσθεσε.

    Ο κ. Βορίδης ανέφερε πως η κυβέρνηση κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση, που υποστηρίζει το κοινό στρατηγικό στόχο για τον αποκλεισμό καταδικασμένων για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης από τη Βουλή.

    «Ίσως να μην είναι η πρώτη καλύτερη. Ϊσως να είναι η δεύτερη καλύτερη. Γιατί δεν την ψηφίσατε; Δεν την ψηφίσατε γιατί κλείνετε το μάτι. Δεν θέλετε να ενταχθείτε στο σύστημα αλλά να έχετε μια θετική στάση προς το αντισύστημα. Ο Μιθριδάτης, ο Αντώναρος είναι αντισύστημα σκληρό; Ο Πολάκης και ο Παπαχριστόπουλο είναι αντισύστημα αγριεμένο; Αυτό λοιπόν σας χρεώνουμε».



    ΣΧΟΛΙΑ