• Πολιτική

  ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για τους 92 στόχους του Predator που αποκάλυψε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων

  ΣΥΡΙΖΑ

  ΣΥΡΙΖΑ


  «Νέα διάσταση λαμβάνει η υπόθεση των υποκλοπών μετά τη σημερινή ανακοίνωση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

  Σύμφωνα με αυτή, 92 συμπολίτες μας έλαβαν SMS με σύνδεσμο επιμόλυνσης που εμπεριείχε Predator, το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης της εταιρείας Intellexa», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

  Κατόπιν αυτού καλεί εκ νέου την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης «να ενισχύσει με όλα τα δυνατά μέσα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ώστε να ολοκληρώσει το ταχύτερο δυνατόν την έρευνα της δυσώδους αυτής υπόθεσης».

  Παράλληλα, σημειώνει, «καθώς ήδη έχει αποδειχθεί πως στόχοι του Predator είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση και με τον συμβατικό τρόπο από την ΕΥΠ, δηλαδή με εισαγγελική εντολή, αναμένουμε πως η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών θα προχωρήσει αυτεπάγγελτα σε έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί το κατά πόσο κάποια από τα 92 άτομα που ταυτοποίησε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχουν παρακολουθηθεί και με εντολή της εποπτεύουσας εισαγγελέως της ΕΥΠ».

  Ειδικότερα στην ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι στα πλαίσια της αυτεπάγγελτης έρευνας της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα εντοπίσθηκαν πάνω από 350 μηνύματα SMS τα οποία σχετίζονται με επιμολύνσεις με Predator και κατέστη δυνατόν να ταυτοποιηθούν οι χρήστες 92 τηλεφωνικών αριθμών οι οποίοι έλαβαν μήνυμα SMS που εμπεριείχε το κακόβουλο λογισμικό.

  Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως «είναι λοιπόν ξεκάθαρο, ότι αυτό που αρχικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε χαρακτηρίσει ως «παρακολούθηση ιδιώτη από ιδιώτες», αποδεικνύεται με τον πλέον επίσημο τρόπο πως ήταν μια συντονισμένη επιχείρηση συστηματικής υποκλοπής προσωπικών δεδομένων δεκάδων στόχων».

  Στο ίδιο πλαίσιο αναφέρει ότι «οι πρόσφατες αποκαλύψεις πως στελέχη της Intellexa είχαν αναπτύξει τέτοια σχέση με την ΕΥΠ και το Μέγαρο Μαξίμου, ώστε διόρθωναν ακόμη και προσχέδια μνημονίων συνεργασίας των μυστικών υπηρεσιών της Ελλάδας με τις υπηρεσίες της Βόρειας Μακεδονίας, είναι η πλέον τρανή απόδειξη για το ποιοι κρύβονται πίσω από τις παρακολουθήσεις των 92 αυτών ατόμων.

  Σε συνδυασμό με τις διευκολύνσεις που παρείχε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη στις Intellexa και Krikel για την εξαγωγή του Predator από την Ελλάδα με άδεια μάλιστα του υπουργείου Εξωτερικών, ολοκληρώνουν πλήρως την εικόνα των ευθυνών».

  Η αξιωματική αντιπολίτευση εγκαλεί την κυβέρνηση ότι «σιωπά» για όλα τα παραπάνω και προσθέτει ότι «δεν έχει καν σχολιάσει το ότι την ίδια στιγμή που η Ελλάδα επικρίνεται από το διεθνή Τύπο και τα ευρωπαϊκά όργανα ως διεθνές κέντρο διάχυσης του παράνομου λογισμικού, η Κυβέρνηση Μπάιντεν έθεσε τις Intellexa και Cytrox σε καθεστώς διεθνών κυρώσεων, ξεκαθαρίζοντας πως το Predator λειτουργεί σε βάρος της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ».

  Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι θα εξακολουθεί να υποστηρίζει το έργο των Ανεξάρτητων Αρχών, «ώστε να πέσει άπλετο φως και η ελληνική κοινωνία να πληροφορηθεί ποιοι κρύβονται πίσω από το παρακράτος των υποκλοπών».

  ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Ανατριχιαστική πραγματικά η έκταση του ιστού παρακολούθησης

  Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θεωρεί ότι η σημερινή ενημέρωση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, «αποτελεί μια πρώτη δημόσια θεσμική καταγραφή του εύρους του σκανδάλου των υποκλοπών και ειδικότερα της πτυχής του λογισμικού κατασκοπείας, όπως αυτό με το οποίο κάποιοι προσπάθησαν να παγιδεύσουν τον Νίκο Ανδρουλάκη», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ανακοίνωση του κόμματος .

  Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «είναι ανατριχιαστική πραγματικά η έκταση του ιστού παρακολούθησης, που εξυφάνθηκε. Είναι ανησυχητική η παραδοχή ότι διαβρώθηκε η κρατική ηλεκτρονική εφαρμογή εμβολιασμού».

  Σημειώνεται ακόμη πώς «όσοι από τους κατόχους των 92 αριθμών, που έλαβαν SMS και ενημερώθηκαν επίσημα από την Αρχή, κατέχουν δημόσιες θέσεις ευθύνης οφείλουν να πληροφορήσουν σχετικά τον ελληνικό λαό και την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η οποία πρέπει με τη σειρά της να καλέσει άμεσα την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για ενημέρωση για τα σημαντικά στοιχεία που προκύπτουν.

  Τα στοιχεία βρίσκονται πλέον και στα χέρια της Δικαιοσύνης, που πρέπει και εκείνη να ενεργήσει».

  Όμως, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «η έρευνα είναι σε εξέλιξη. Οποιαδήποτε επέμβαση στο πλαίσιο λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής, όπως και της ΑΔΑΕ, που διερευνούν το σκάνδαλο των υποκλοπών, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, ειδικότερα σε αυτό το στάδιο».

  Διαβάστε επίσης:

  Δολοφονία στη Θεσσαλονίκη: Ο 29χρονος έγραψε σε τοίχο «παιδεραστής» με το αίμα του θύματος

  Τροποποίηση ωραρίου λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων λόγω καύσωνα

  Μαρινάκης: Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση – Ύψιστη προτεραιότητα η ανθρώπινη ζωή  ΣΧΟΛΙΑ