• Ελλάδα

    ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ: Μια ανάσα για να τα διαλύσουν όλα


    ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, παρά τις θεμελιώδεις διαφωνίες τους, έχουν καταφέρει εδώ και τρία και κάτι χρόνια να συγκυβερνούν χωρίς σοβαρές ενδοκυβερνητικές κόντρες. Πάντα υπάρχουν βέβαια τα… ναζάκια και από τις δύο πλευρές, αλλά και ποιος γάμος δεν έχει την γκρίνια του – ειδικά αν είναι και τόσο αταίριαστος; Άλλωστε, η καρέκλα είναι πολύ γλυκιά για να εξελιχθεί η γκρίνια σε κάτι παραπάνω. Είμαστε τώρα να ρισκάρουμε;

    Κι όμως, αυτή η κυβέρνηση που άντεξε σε “ζόρικα” θέματα όπως το Σκοπιανό (μέχρι τώρα), τα Θρησκευτικά, το σύμφωνο συμβίωσης, μοιάζει τώρα να κλονίζεται από ένα απρόβλεπτο πρόβλημα: τις σχέσεις της με τον Ιβάν Σαββίδη.

    Ο επιχειρηματίας, ως γνωστόν, ήταν μέχρι πρότινος το “αγαπημένο παιδί” της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ – το παραδέχθηκε μάλιστα και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, λέγοντας ότι η κυβέρνηση είχε “κάποιες φιλικές σχέσεις” με τον Ιβάν Σαββίδη, μία δήλωση που προκάλεσε ενόχληση στο Μαξίμου, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο να ξεκαθαρίζει πως “η κυβέρνηση δεν έχει φιλικές σχέσεις με κανέναν επιχειρηματία”.

    Η αλήθεια είναι ότι οι σχέσεις της κυβέρνησης με τον Ιβάν Σαββίδη πήγαιναν μια χαρά, μέχρι που ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ αποφάσισε ότι ήταν καλή ιδέα να μπουκάρει ένοπλος στην Τούμπα για να διαμαρτυρηθεί για ένα γκολ που ακυρώθηκε ως οφσάιντ. Έκτοτε οι σχέσεις αυτές φαίνονται να έχουν “παγώσει”. Ή μάλλον όχι ακριβώς: έχουν “παγώσει” από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί από την πλευρά των ΑΝΕΛ η συμπάθεια υπάρχει και δεν κρύβεται. Μάλιστα, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης ήρθε σε σκληρή αντιπαράθεση με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη στη Βουλή, προτάσσοντας τις επενδύσεις του Ιβάν Σαββίδη στη βόρεια Ελλάδα, μία αντιπαράθεση που έληξε βέβαια με χαμηλούς τόνους, οι οποίοι όμως δεν κρύβουν τις εντάσεις στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού για το ζήτημα αυτό.

    Μια ανάσα από το “ατύχημα”;

    Και είναι γεγονός ότι επισήμως η κυβέρνηση μπορεί να παίρνει αποστάσεις από τον Ιβάν Σαββίδη, αλλά το κάνει διακριτικά και χωρίς να έρχεται σε ευθεία σύγκρουση μαζί του. Όμως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν δυσφορία για αυτήν την “φοβισμένη” στάση απέναντι στον επιχειρηματία, και μιλούν ανοιχτά κατά των ΑΝΕΛ, εκτιμώντας ότι κρατούν σε “ομηρεία” την κυβέρνηση, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Ξυδάκη να δηλώνει χθες ότι “ίσως ήρθε η ώρα να ξανασυζητήσουμε κάποια πράγματα με τους ΑΝΕΛ”. Είχε προηγηθεί το κείμενο της ομάδας των “53” στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που μιλούσαν ξεκάθαρα για “ομηρεία” της κυβέρνησης από τους ΑΝΕΛ.

    Και μπορεί το βασικό σενάριο να παραμένει η διατήρηση της συνοχής της κυβέρνησης, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο εκλογών που θα έστελναν τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση και τους ΑΝΕΛ… σπίτι τους, όμως κανείς δεν θα πρέπει να αποκλείει ένα “ατύχημα” – ειδικά με δεδομένο το πόσο απρόβλεπτος είναι ο Πάνος Καμμένος όταν πιέζεται…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Την παραίτηση Σταθάκη για το αλαλούμ στο Εξοικονομώ Κατ Οίκον ζήτησε ο Μανιάτης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το «φαινόμενο» Airbnb εκτοξεύει τις αντικειμενικές–Πού αυξάνονται έως και 20%

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Πέντε επιχειρηματίες μιλούν για την «άλλη Ελλάδα»-Τι πρέπει να αλλάξει στη χώρα



    ΣΧΟΛΙΑ