• Πολιτική

    Σύνοδος Κορυφής: Ολονύχτιο «μπρα ντε φερ» στις Βρυξέλλες – Παραμένει το αδιέξοδο, αβέβαιη η επίτευξη συμφωνίας

    • NewsRoom


    Για τρίτη ημέρα συνεχίζεται η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, με σκοπό να βρεθεί κοινή γραμμή πλεύσης ώστε οι Ευρωπαίοι ηγέτες να καταλήξουν στην επίτευξη συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και τον προϋπολογισμό.

    Μετά από περίπου 56 ώρες πυρετωδών διαπραγματεύσεων, δεν φαίνεται «φως στο τούνελ» και η νύχτα προβλέπεται μεγάλη.

    Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη το δείπνο των ηγετών, οι οποίοι διαπραγματεύονται για τα ποσά του ταμείου ανάκαμψης.

    Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου επέστρεψε στη χώρα του με την πρόθεση να γυρίσει στις Βρυξέλλες αύριο το πρωί

    Παράλληλα, ενώ η μαραθώνια Σύνοδος βρίσκεται σε εξέλιξη, η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι «είναι καλύτερο να υπάρξει συμφωνία σ’αυτό το φιλόδοξο σχέδιο ακόμη κι αν χρειαστεί λίγος περισσότερος χρόνος».

    Ευρωπαϊκές πηγές πάντως εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι δεν είναι απίθανο σύντομα να υπάρξει σύγκλιση απόψεων και εν τέλει συμφωνία.

    Οι χώρες του Βορρά, ζήτησαν οι συνολικοί πόροι του Ταμείου Aνάκαμψης να μην υπερβαίνουν τα 400 δισ. ευρώ και οι περικοπές να έρθουν από τις επιχορηγήσεις, και όχι από τα δάνεια, συρρικνώνοντας έτσι το ύψος των επιχορηγήσεων σε 100 με 160 δισ. ευρώ.

    Η πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μειώνει το ποσό των επιχορηγήσεων στα 450 δισεκ. ευρώ (από 500 δισεκ. ευρώ στην αρχική πρόταση) και αυξάνει αυτό των δανείων στα 300 δισεκ. ευρώ (από 250 δισεκ.) αφήνοντας πάντως το συνολικό ποσό του Ταμείου Ανάκαμψης στα 750 δισεκατομμύρια.

    Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, εκτός από το κύριο μέρος των διαπραγματεύσεων, πραγματοποίησαν και κατ΄ιδίαν συζητήσεις ομάδων, προκειμένου να βρουν τρόπο να καμφθούν οι αντιρρήσεις των «φειδωλών» και να μεγαλώσουν οι πιθανότητες να επιτευχθεί σήμερα μια συμφωνία.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Ιταλό και τον Ισπανό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε και Πέδρο Σάντσεθ αντίστοιχα, στο Περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τους Μέρκελ, Μακρόν, Κόντε και Σάντσεθ συμμετέχουν επίσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.

    Ο κ. Μητσοτάκης στο πλαίσιο της Συνόδου πραγματοποίησε συνάντηση με τους ηγέτες των “φειδωλών”, δηλαδή της Ολλανδίας, Δανίας, Αυστρίας, Σουηδίας αλλά και της Φινλανδίας.

    Νωρίτερα, με σύντομη παρέμβασή του μέσω Twitter, o Ιταλός πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πορεία των διαπραγματεύσεων της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής.

    Πιο αναλυτικά, ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι «η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Από την μία έχουμε την συντριπτική πλειοψηφία των χωρών – συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία, οι οποίες υπερασπίζονται τους ευρωπαϊκό όραμα και τους ευρωπαϊκους θεσμούς– και από την άλλη λίγες χώρες, τις λεγόμενες «φειδωλές».

    Απαισιόδοξη για εξεύρεση λύσης η Μέρκελ

    Απαισιόδοξη εμφανίστηκε, από την πλευρά της, η Ανγκελα Μέρκελ για πιθανή συμφωνία σήμερα, τρίτη ημέρα διαπραγματεύσεων στην Σύνοδο Κορυφής, για το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε σήμερα πως είναι πιθανό οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην καταλήξουν σε συμφωνία κατά την τρίτη ημέρα των συνομιλιών τους σχετικά με τα σχέδια για ενίσχυση των ευρωπαϊκών οικονομιών, που έχουν πληγεί πολύ εξαιτίας του κορωνοϊού.

    Μιλώντας κατά την άφιξή της, δήλωσε πως η Κυριακή θα είναι η «αποφασιστική» μέρα για τις συνομιλίες. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν χθες να επεκτείνουν την Σύνοδο Κορυφής σε μια προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας για το προτεινόμενο πακέτο προϋπολογισμού και ανάκαμψης της ΕΕ ύψους 1,82 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

    «Προχωράμε στην τρίτη ημέρα των διαπραγματεύσεων σήμερα και είναι σίγουρα η πιο αποφασιστική» δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ προσθέτοντας: «Σε αυτό το σημείο, έχουμε επεξεργαστεί διάφορα θέματα, όπως το μέγεθος του Ταμείου Ανάκαμψης, τον τρόπο διαχείρισης και επίσης θέματα σχετικά με το κράτος δικαίου. Ακόμα δεν μπορώ να πω εάν θα υπάρξει λύση».
    «Υπάρχει πολλή καλή θέληση αλλά και πολλές θέσεις. Θα καταβάλω κάθε προσπάθεια αλλά είναι πιθανό να μην υπάρξει αποτέλεσμα», δήλωσε στις Βρυξέλλες.

    Κούρτς: Υπάρχει ακόμα δρόμος

    Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε νωρίτερα το απόγευμα της Κυριακής ότι υπάρχει ακόμη «δρόμος» που θα πρέπει να διανυθεί μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής των 27 που είναι σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, για τρίτη ημέρα.

    «Πιστεύω ότι είναι εφικτό να καταλήξουμε σε μια συμφωνία σε αυτή τη σύνοδο. Αλλά ναι, μολονότι βρίσκεται στην τρίτη ημέρα της, υπάρχει ακόμη δρόμος μπροστά», είπε ο Κουρτς.

    Ωστόσο λίγες ώρες μετά δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος και πως «τα πράγματα εξελίσσονται σε μία δίκαιη κατεύθυνση».

    Συνεχίζονται οι «κόντρες»

    Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν κατηγόρησε σήμερα τον Ολλανδό ομόλογό του, τον Μαρκ Ρούτε, ότι θέλει «να τιμωρήσει οικονομικά» τη χώρα του, καθώς επιμένει να συνδεθεί ο σεβασμός στο κράτος δικαίου με την εκταμίευση ευρωπαϊκών κονδυλίων στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης της ΕΕ.

    «Δεν ξέρω για ποιον προσωπικό λόγο ο Ολλανδός πρωθυπουργός μισεί εμένα ή την Ουγγαρία. Αλλά επιτίθεται σκληρά. Και λέει ξεκάθαρα ότι επειδή η Ουγγαρία, κατά την άποψή του, δεν σέβεται το κράτος δικαίου, θα πρέπει να τιμωρηθεί οικονομικά», είπε ο Όρμπαν μιλώντας σε δημοσιογράφους.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει να συνδεθεί η χορήγηση ευρωπαϊκών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης –για το οποίο διαπραγματεύονται από την Παρασκευή οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις Βρυξέλλες– με το κράτος δικαίου. Η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβενία αντιτίθενται σε αυτόν τον όρο. Η Βουδαπέστη εκτιμά ότι υπάρχουν άλλοι μηχανισμοί στις ευρωπαϊκές Συνθήκες που εγγυώνται το κράτος δικαίου. Εξάλλου, εδώ και δύο χρόνια το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ενεργοποιήσει τη λεγόμενη «διαδικασία του άρθρου 7» (της Συνθήκης της ΕΕ) για την επιβολή κυρώσεων στην Ουγγαρία λόγω κατάφωρης παραβίασης των αξιών επί των οποίων ιδρύθηκε η Ένωση. Παρ’ ότι έχουν γίνει πολλές συζητήσεις επί του θέματος αυτού, ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση.

    Η θέση του Ρούτε «δεν είναι αποδεκτή», είπε ο Όρμπαν, επειδή η διαδικασία είναι ακόμη σε εξέλιξη και δεν έχουν εξαχθεί συμπεράσματα για το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία.

    Η Ουγγαρία διαβεβαιώνει ότι ζήτησε από τη γερμανική προεδρία της ΕΕ «να εγγυηθεί ότι το Συμβούλιο θα συζητήσει και θα λάβει μια απόφαση». «Κάντε το, σας παρακαλώ. Αντί να δημιουργούμε έναν νέο μηχανισμό, ολοκληρώστε αυτό που έχει ήδη ξεκινήσει, πάρτε μια απόφαση για την Ουγγαρία το συντομότερο δυνατόν», είπε ο Όρμπαν, επισημαίνοντας ότι η δημιουργία ενός «νέου μηχανισμού» θα απαιτούσε χρονοβόρες διαπραγματεύσεις επειδή θα πρέπει να τροποποιηθούν οι Συνθήκες.

    Το θέμα συζητήθηκε κατά το δείπνο που είχαν οι ηγέτες το βράδυ του Σαββάτου. Ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε ότι ο Ρούτε και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μάρι υπερασπίστηκαν την πρόταση περί σύνδεσης των κονδυλίων με το κράτος δικαίου. «Σε τελική ανάλυση, δεν πιστεύω ότι η σύνοδος αυτή θα καταρρεύσει λόγω των χρημάτων», είπε η πηγή αυτή, επισημαίνοντας ότι η αντιπαράθεση μεταξύ Όρμπαν και Ρούτε είναι μια από τις αιτίες που μπλοκάρουν οι συζητήσεις. «Το πρόβλημα είναι ότι αυτά τα θέματα είναι θεμελιώδη και δεν θα επιλυθούν απλώς με μια δεύτερη σύνοδο», πρόσθεσε ο ίδιος διπλωμάτης.

    Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι επανέλαβε σήμερα ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει στην εφαρμογή ενός νέου μηχανισμού με τον οποίο θα αποκλείονται από την εκταμίευση κονδυλίων οι χώρες που παραβιάζουν το κράτος δικαίου, όπως έχει προταθεί στο πλαίσιο του σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης στην ΕΕ μετά την πανδημία της Covid-19.

    Ο Μοραβιέτσκι είπε ότι οι ηγέτες των χωρών παραμένουν διχασμένοι σε διάφορα θέματα, όπως στις επιστροφές κονδυλίων, ή το ποσοστό επιχορηγήσεων και δανείων στο πλαίσιο του νέου Ταμείου Ανάκαμψης.

    «Οι θέσεις έρχονται εγγύτερα αλλά δεν είναι ακόμη αρκετά κοντά», κατέληξε, προσερχόμενος στη σύνοδο για την Τρίτη ημέρα των διαπραγματεύσεων.

    Δεν έχουμε το περιθώριο να εμφανιστούμε διαιρεμένοι 

    «Διαπραγματευόμαστε επί τρεις ημέρες πλέον και προφανώς δεν έχει υπάρξει επαρκής πρόοδος ώστε να φτάσουμε σε συμφωνία», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, η οποία συνεχίζεται για τρίτη ημέρα καθώς οι ευρωπαίοι ηγέτες αναζητούν μια κοινή συνισταμένη για να υπάρξει συμφωνία σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 750 δισ. ευρώ.

    «Ειλικρινά ελπίζω ότι σήμερα θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το αδιέξοδο. Από την πρώτη στιγμή έχω επισημάνει ότι όλοι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς, αλλά αυτοί οι συμβιβασμοί δεν μπορεί να είναι τέτοιοι που να αποδυναμώνουν τη φιλοδοξία μας για μία γενναία Ευρωπαϊκή αντίδραση στην κρίση του κορωνοϊού και την οικονομική καταιγίδα που έχει προκαλέσει», τόνισε ο πρωθυπουργός.

    «Αντιμετωπίζουμε μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση και δεν έχουμε το περιθώριο να εμφανιστούμε διαιρεμένοι ή αδύναμοι», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης



    ΣΧΟΛΙΑ