• Πολιτική

    Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία για προϋπολογισμό και Ταμείο Ανάκαμψης

    • NewsRoom
    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ


    Ευχάριστα νέα από την Σύνοδο Κορυφής, καθώς τα κράτη – μέλη της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό και Ταμείο Ανάκαμψης.

    Έτσι, το Ταμείο Ανάκαμψης θα ανέρχεται σε 750 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ ο κοινοτικός προϋπολογισμός ορίστηκε στα 1,1 τρισεκατομμύρια.

    Την επιτυχία έκανε γνωστή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος έγραψε στο twitter ότι «τώρα μπορούμε να οικοδομήσουμε τις οικονομίες μας».

    Τα ευχάριστα νέα ανακοίνωσε και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με το σχόλιο «η Ευρωπαϊκή Ενωση προχωρά!», ενώ συνεχάρη και τη γερμανική προεδρία για τη συμβολή της στο ξεμπλοκάρισμα της διαδικασίας.

    Όπως προκύπτει, Ουγγαρία και Πολωνία, οι οποίες επί εβδομάδες είχαν αντιρρήσεις, έκαμψαν τελικά τις αντιστάσεις τους και ήραν το βέτο που είχαν θέσει.

    Η επιτυχία αυτή σημαίνει επίσης ότι η ΕΕ συμφώνησε σε έναν νέο μηχανισμό: Αυτόν του σεβασμού στο κράτος δικαίου. Στο μέλλον η ΕΕ θα μπορεί να διεκδικήσει επιστροφές χρημάτων από κράτη – μέλη που παραβιάζουν τον σεβασμό στο κράτος δικαίου.

    Η συμφωνία αφορά συνολικό χρηματοδοτικό πακέτο ύψους 1,8 τρισ. ευρώ, το οποίο συνδυάζει το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (1,07 τρισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027) και το Ταμείο Ανάκαμψης, το λεγόμενο Next Generation EU, ύψους 750 δισ. ευρώ. Στην Ελλάδα αναλογούν περίπου 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο.

    Διαβάστε επίσης: 

    Μητσοτάκης: Η ΕΕ να αποδείξει την αξιοπιστία της σε αυτά που συμφωνήθηκαν τον Οκτώβριο για Τουρκία

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να στείλει σαφές μήνυμα στην Τουρκία



    ΣΧΟΛΙΑ