• Πολιτική

    Σύνοδος G20: Η ψυχρή χειραψία μεταξύ Πούτιν και Μέι

    • NewsRoom

    Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν στην σύνοδο G20


    Με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε πριν από λίγη ώρα η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι στο πλαίσιο της συνόδου των G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας.

    Στις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την συνάντηση, αποτυπώνεται το ψυχρό κλίμα ανάμεσά τους. Συγκεκριμένα, η Τερέζα Μέι εμφανίστηκε απρόθυμη για οποιαδήποτε οικειότητα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, κάτι που φαίνεται τόσο από την «αγανακτισμένη» έκφραση του προσώπου της όσο και από την ψυχρή και δύσκαμπτη χειραψία της με τον Ρώσο ομόλογό της, ο οποίος περιορίστηκε σε ένα μειδίαμα.

    Αιτία του «τεταμένου» κλίματος αποτελεί  η απόπειρα δολοφονίας κατά του Ρώσου, πρώην διπλού πράκτορα, Σεργκέι Σκριπάλ, στο Σάλσμπερι της Μεγάλης Βρετανίας, που προκάλεσε το πάγωμα των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

    Η Μέι είχε επιμείνει πριν τη συνάντηση ότι οι σχέσεις Βρετανίας – Ρωσίας δεν μπορούσαν να επιστρέψουν στην κανονικότητα, ενώ οι ύποπτοι για την επίθεση κατά του Σκριπάλ παραμένουν ασύλληπτοι κι ενώ η Μόσχα συνεχίζει να παραπληροφορεί και να προκαλεί κυβερνοεπιθέσεις.

    «Εμείς στη Βρετανία έχουμε δει τη χρήση νευροτοξικού παράγοντα, ενός χημικού όπλου, στους δρόμους του Σαλίσμπουρι. Αλλά βλέπουμε και άλλη Ρωσική δραστηριότητα στην κόσμο – βλέπουμε τη χρήση παραπληροφόρησης, κυβερνοεπιθέσεων και χρειάζεται να δούμε τη Ρωσία να απέχει από αυτή τη δραστηριότητα», είπε η Μέι σε συνέντευξή της στο ITV, πριν τη συνάντησή της.

    Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, η Μέι είχε πει στον Ρώσο πρόεδρο ότι δεν μπορεί να επέλθει κανονικότητα των διμερών σχέσεων μέχρι η Μόσχα να σταματήσει την ανεύθυνη και αποσταθεροποιητική δραστηριότητα που απειλεί το Ηνωμένο Βασίλειο και τους συμμάχους του, συμπεριλαμβανομένων εχθρικών παρεμβάσεων σε άλλες χώρες.

    Από την πλευρά του το Κρεμλίνο χαρακτηρίζει «σημαντική» τη συνάντηση αυτή» με τον εκπρόσωπο του Πούτιν να αναφέρει πως «υπάρχουν ευαίσθητα ζητήματα, τα οποία έχουν συσσωρευτεί στις σχέσεις μας με τη Βρετανία».

    Δείτε το βίντεο από την στιγμή της χειραψίας



    ΣΧΟΛΙΑ