• Πολιτική

    Συνέδριο ΟΝΝΕΔ: Στο τραπέζι Δικαιοσύνη, Υγεία, Ασφάλιση, Άμυνα

    • NewsRoom


    Ποικίλα θέματα τίθενται στο τραπέζι του 12ου Συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ με τη συμμετοχή στελεχών της παράταξης, υπουργών και υφυπουργών.

    Λαμβάνοντας τον λόγο ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επικεντρώθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησης για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

    Ειδικότερα ο κ. Κικίλιας εξήγησε ότι το ζήτημα δεν είναι θέμα προστίμων αλλά υγείας και ελεύθερης επιλογής. «Και οι καπνιστές έχουν δικαίωμα να καπνίζουν αλλά όχι αναγκάζοντας τους μη καπνιστές να γίνονται παθητικοί καπνιστές» τόνισε ο υπουργός.

    Είπε πως στα κλειστά γήπεδα μπάσκετ, μετά και από επιστολή των αθλητών μελών της εθνικής ομάδας μπάσκετ , θα δοθεί εφόσον καπνίζουν οι φίλαθλοι το δικαίωμα στους αθλητές να αποχωρούν από το γήπεδο και να μην τιμωρείται η γηπεδούχος για τους καπνιστές φιλάθλους.

    Προανήγγειλε καμπάνια με αθλητές, influencers, ράπερς, τραγουδιστές που θα «τρέξει» μαζί με την ΟΝΝΕΔ στα τέλη του μήνα για να εξηγηθεί η ανάγκη να μην επιτρέπεται το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους, κέντρα διασκέδασης, παιδικές χαρές, σχολεία, και πανεπιστήμια. Παγκοσμίως πεθαίνουν 300.000 το χρόνο από το κάπνισμα εκ των οποίων οι 120.000 είναι παθητικοί καπνιστές υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας. Εξήγησε πως οι καπνιστές θα μπορούν να καπνίζουν εκτός των κλειστών χώρων και όπως είπε χαρακτηριστικά, εάν για παράδειγμα μια καφετέρια έχει στον εξωτερικό χώρο πτυσσόμενες τζαμαρίες εφόσον είναι ανοικτές οι δυο πλευρές και η οροφή τότε οι θαμώνες θα μπορούν να καπνίζουν.

    Άμυνα

    Σχέδιο αναβάθμισης της ΕΑΒ για την ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας επεξεργάζεται η κυβέρνηση όπως είπε ο υπουργός Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος μιλώντας στο 12ο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ. Ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε πως στόχος είναι να αναλάβει η ΕΑΒ την αναβάθμιση των F-16 και άλλα έργα ώστε να σταθεί η αμυντική βιομηχανία στα πόδια της. Τις αμέσως επόμενες ημέρες, όπως είπε, θα υπάρξουν συναντήσεις με τους συναρμόδιους υπουργούς.

    Τόνισε, πως επιδιώκεται στο πλαίσιο της θωράκισης της χώρας η απεμπλοκή με το θέμα των Μιράζ – που είναι σημαντικό όπλο – ενώ όπως ανέφερε την Τετάρτη, θα επισκεφθεί το Παρίσι για διαπραγματεύσεις με την ομόλογό του σχετικά με την αγορά δυο πλοίων. Εξήγησε ότι η στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ μετά την υπογραφή της χθες, δίνει νέες προοπτικές και «δεν είναι εξοπλισμοί και άλλα» καθώς «όποιος θίγει το συμφέρον του ενός, θίγει και του άλλου».

    «Δεν είμαστε πολεμοχαρείς, ούτε θέλουμε πολέμους» είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος αλλά σημείωσε πως είναι σημαντικό να υπάρχει σοβαρό δόγμα αποτροπής ώστε να γνωρίζουν οι αντίπαλοι ότι θα έχουν μεγάλο κόστος με ελάχιστο όφελος.

    Υπογράμμισε ότι στα τέλη του χρόνου θα προωθηθεί το σχέδιο για τη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξει αύξηση της θητείας. Είπε πως στόχος είναι οι νέοι οπλίτες να αποκτήσουν δεξιότητες και πιστοποιητικά στο πλαίσιο της θητείας. Ανέφερε πως θα αξιοποιηθούν τα καλύτερα μυαλά και οι οπλίτες θα μπορούν να συμμετέχουν σε σεμινάρια για την απόκτηση πιστοποιητικών για χρήση υπολογιστών, ξένων γλωσσών, χειρισμού ειδικών μηχανημάτων, μαγείρων και άλλων δεξιοτήτων.

    Δικαιοσύνη

    «Απορρίπτουμε την λογική ότι η δικαιοσύνη είναι το μακρύ χέρι της κυβέρνησης και επιδεικνύουμε απόλυτο σεβασμό στη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της» τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας στο 12ο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ σημειώνοντας πως η κυβέρνηση κάνει συστηματική προσπάθεια στην κατεύθυνση αυτή. Μίλησε για μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στον τομέα ευθύνης του με στόχο και την αλλαγή της νομικής κουλτούρας των πολιτών και έφερε ως παράδειγμα το θεσμό της μεσολάβησης, η εφαρμογή του οποίου θα συμβάλλει και στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων. Αναφέρθηκε ακόμη στην «ηλεκτρονικοποίηση» της δικαιοσύνης που θα συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση.

    Προειδοποίηση Ελλάδας προς Αλβανία

    Στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Μ Βαρβιτσιώτης μιλώντας στο 12ο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ.

    Αναφερόμενος στις ενταξιακές προοπτικές των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων προειδοποίησε την Αλβανία ότι πρέπει να σεβαστεί τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Βόρειο Ήπειρο και στην Αλβανία καθώς και τα δικαιώματα της περιουσίας τους.

    Ο κ. Βαρβιτσιώτης μιλώντας για τη συμφωνία των Πρεσπών υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «δεν κάνει κωλοτούμπα» καθώς είχε προειδοποιήσει με τη διαφωνία της τόσο στην υπογραφή της όσο και στην επικύρωσή της από τη Βουλή. «Μαζεύουμε τα συντρίμμια που μας άφησαν» είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης και αναφέρθηκε στην ανάγκη πιστής εφαρμογής της από τα Σκόπια. Υπογράμμισε πως θα πρέπει να λάβει τέλος από την γειτονική χώρα η πρακτική της παροχής διαβατηρίων με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Είπε πως τον Ιανουάριο προμηθεύτηκαν 250.000 διαβατήρια για να τα παρέχουν για τα επόμενα 10 χρόνια. Τόνισε πως ένας από τους βασικούς στόχους είναι η προστασία των μακεδονικών προϊόντων και της ονομασίας προέλευσή τους.

    Μίλησε για τo Brexit, το μεταναστευτικό, τους δασμούς που επιβλήθηκαν και για ελληνικά προϊόντα, όπως τα ροδάκινα, λόγω των κρατικών ενισχύσεων στην Airbus, θέμα για το οποίο θα διαπραγματευθεί, όπως είπε γα να αρθούν.



    ΣΧΟΛΙΑ