• Πολιτική

    Συνάντηση Τζιτζικώστα – Πάιατ: Προτεραιότητα η ταχεία επιστροφή της Ελλάδας στην οικονομική ανάπτυξη


    «Σε αυτή τη φάση -ευτυχώς με την υγειονομική κρίση πίσω μας- κορυφαία προτεραιότητα της πρεσβείας μας αποτελεί το να εστιάσουμε στην υποστήριξη της ταχείας επιστροφής της Ελλάδας στην οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ μετά τη συνάντηση που είχε με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα στο νέο κτίριο της περιφέρειας.

    «Αμερικανικές εταιρείες, Αμερικανοί επενδυτές πρόκειται να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην κατεύθυνση αυτή και ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας αυτής συμβαίνει εδώ, στη Βόρεια Ελλάδα», επισήμανε ο κ. Πάιατ, διευκρινίζοντας ότι αυτή η επιλογή δεν αφορά μόνο τη Θεσσαλονίκη, αλλά και το ότι η Μακεδονία αποτελεί πύλη στα Δυτικά Βαλκάνια για μία αγορά 30 εκατομμυρίων ανθρώπων.

    «Δεσμευόμαστε να διατηρήσουμε τη δυναμική μας εδώ», διαβεβαίωσε, γνωστοποιώντας ότι θα επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη τον Αύγουστο για να υποδεχθεί τη νέα γενική πρόξενο, που θα διαδεχθεί τον απερχόμενο γενικό πρόξενο Γκρέγκορι Φλέγκερ, ο οποίος και τον συνοδεύει -σήμερα και αύριο- στο πρόγραμμα της επίσκεψής του στην πόλη.

    Σχετικά με τις επενδύσεις που ξεκίνησαν να υλοποιούνται στην Θεσσαλονίκη και το γενικότερο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη Βόρεια Ελλάδα ο κ. Πάιατ παρατηρώντας πως «αυτό (σ.σ. οι μήνες που μεσολάβησαν από την τελευταία του επίσκεψη στην πόλη) ήταν το μεγαλύτερο διάστημα που δεν ήλθα στη Θεσσαλονίκη κατά την τετραετή παρουσία μου ως πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα», χαρακτήρισε πολύ σημαντική την επίσκεψή του στην πόλη, τόσο για τις επαφές που έχει προγραμματίσει με φορείς της πόλης, όσο και για την ολοκλήρωση «των δυο χρόνων της φανταστικά επιτυχούς θητείας του Γκρέγκορι Φλέγκερ ως εκπροσώπου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη».

    «Είμαι υπερήφανος για ό,τι έχουμε πετύχει εδώ στη Μακεδονία, με την ΔΕΘ του 2018, με τη σημαντική αναβάθμιση των δεσμεύσεων μας στα ζητήματα άμυνας και ασφάλειας στη Βόρεια Ελλάδα, τη μετακίνηση των ελικοπτέρων μας στη Θεσσαλονίκη, τις δραστηριότητες μας στην Αλεξανδρούπολη, αλλά εξαιρετικά σημαντικές είναι οι επενδύσεις και στον οικονομικό τομέα», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρέσβης χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικά σημαντική» την παρουσία αμερικανικών εταιρειών, «που ακόμη και μέσα στο περιβάλλον της πανδημίας συνεχίζουν τις επενδύσεις τους».

    «Θα επισκεφθώ τις επόμενες δύο ημέρες τόσο τη Cisco όσο και τη Pfizer, δύο κορυφαίες αμερικανικές εταιρείες, που ήλθαν στη Θεσσαλονίκη για το ταλέντο που είδαν εδώ, το ανθρώπινο κεφάλαιο και το ενδιαφέρον τους για την Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, ως βάση για την εμπλοκή τους στην αγορά όλων των Δυτικών Βαλκανίων. Αυτό ήδη συμβαίνει με το Deloitte Center of Excellence, που επισκέφθηκα», πρόσθεσε, καταλήγοντας: «Δε σταματάμε, θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε, δεν θα αφήσουμε την πανδημία να μας σταματήσει».



    ΣΧΟΛΙΑ