• Πολιτική

    Μοσκοβισί: Εύσημα, αλλά και καμπανάκι για λιγνιτικές μονάδες – α’ κατοικία (videos)

    • NewsRoom
    τσιπρας μοσκοβισι

    Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πιερ Μοσκοβισί


    Η Ελλάδα έχει καταγράψει «εξαιρετική πρόοδο» στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Στην συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής ο κ. Μοσκοβισί εξέφρασε την ελπίδα ότι το επόμενο Eurogroup θα δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

    Ορμώμενος από την έκθεση της της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δημοσιεύθηκε χθες, ο Ευρωπαίος επίτροπος θέλησε να τονίσει την καλή πορεία της χώρας στις προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις, αλλά και να επαναλάβει τα δύο ζητήματα που εκκρεμούν: τις λιγνιτικές μονάδες και το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη.

    Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να σημειώσει ότι «είμαστε στη σωστή κατεύθυνση», επισημαίνοντας πως η ελληνική οικονομία είναι στη φάση της ανάκαμψης και πως παρουσιάζει σημαντικές επιδόσεις.

    «Έχουμε δει τις αλλαγές, επετεύχθη πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και αυτό επέτρεψε να μην εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων. Ήταν πολύ καλή κίνηση, γιατί ποτέ δεν πιστέψαμε ότι ήταν αναγκαίο και έπρεπε οι συνταξιούχοι να υποφέρουν περαιτέρω». Αναφέρθηκε και στην μείωση της ανεργίας που έχει επιτύχει η χώρα.

    Οι δηλώσεις του Πιερ Μοσκοβισί έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα:

    Μάλιστα, ο κ. Μοσκοβισί έκανε λόγο για «ισχυρή βούληση» εκ μέρους των ελληνικών αρχών για συνεργασία και τόνισε, χωρίς να ερωτηθεί, να διευκρινίσει ότι αυτή η συνεργασία «δεν είναι μασκαρεμένο μνημόνιο, δεν είναι σε καμία περίπτωση μνημόνιο». Αντιθέτως, ξεκαθάρισε, πρόκειται για συζητήσεις και συνεργασία.

    Κλείνοντας, ο επίτροπος κατέθεσε την πεποίθησή του ότι οι δύο πλευρές είναι έτοιμες να ολοκληρώσουν τα επόμενα βήματα.

    Στιγμιότυπα από τη συνάντηση του Πιερ Μοσκοβισί με τον Αλέξη Τσίπρα:

    Σε δηλώσεις προχώρησε και ο πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας ότι «είμαστε σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας».

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο κ. Μοσκοβισί επισκέπτεται την Ελλάδα σε μια πολύ ενδιαφέρουσα στιγμή για την ελληνική οικονομία, με τις τιμές των ελληνικών ομολόγων να βρίσκονται στα επίπεδα του 2002 και 2003. «Συνεπώς είναι ένα πολύ σημαντικό σήμα ότι η Ελλάδα είναι σε πολύ καλό δρόμο και πιστεύω ότι μετά τις συζητήσεις μας θα έχουμε θετικό αποτέλεσμα στο επικείμενο Eurogroup» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

    «Η Ελλάδα δεν βρίσκεται πια στο πλαίσιο κάποιου μνημονίου, δεν υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές που πρέπει να ακολουθήσουμε, αλλά συμβουλές» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

    Το λάθος του επιτρόπου και η διόρθωση Τσίπρα

    Ένα σημείο που ξεχώρισε από τη συζήτηση ήταν το «λάθος» του Ευρωπαίου επιτρόπου να αναφερθεί στην ικανοποίηση της Κομισιόν για την επίτευξη πολιτικής σταθερότητας στα Βαλκάνια, με τη συμφωνία των Πρεσπών, χρησιμοποιώντας τον όρο «Μακεδονία» για το γειτονικό κράτος και όχι «Βόρεια Μακεδονία».

    «Την επόμενη φορά που θα είστε εδώ, είστε υποχρεωμένος να πείτε ‘Βόρεια Μακεδονία’, όχι ‘Μακεδονία’, αυτό είναι το σημαντικότερο για εμάς» του απάντησε ο πρωθυπουργός.

    Το tweet του πρωθυπουργού μετά τη συνάντησή του με τον Πιερ Μοσκοβισί:

    https://twitter.com/PrimeministerGR/status/1101041264370372608

    Από κοινού, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μοσκοβισί τόνισαν ότι η Ελλάδα πραγματικά βρίσκεται στον σωστό δρόμο και εξέφρασαν την αισιοδοξία και τη βεβαιότητα τους για την ολοκλήρωση των τελευταίων βημάτων, που θα οδηγήσουν σε θετικό αποτέλεσμα στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου, δηλαδή στην εκταμίευση 1 δισ. ευρώ.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πολυπόθητη εκταμίευση περιλαμβάνονται επιστροφές από κέρδη των ελληνικών ομολόγων, που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (ANFAs και SMPs).

    Συνάντηση Μοσκοβισί – Βούτση

    Στην συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ο κ. Μοσκοβισί εκφράστηκε με θετικά λόγια για την πορεία της Ελλάδας και υπογράμμισε για ακόμη μια φορά ότι είναι σημαντικό να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει αναλάβει.

    Αναφερόμενος στο επόμενο Eurogoup, σημείωσε: «Θέλω να πιστεύω ότι εκεί θα είμαστε σε θέση να μπορέσουμε να εκταμιεύσουμε τα επιπλέον 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Αυτό θα δώσει ένα ισχυρό σήμα πολύ μεγάλης εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα, ιδιαίτερα δε προς τις αγορές για να εμπιστευθούν την Ελλάδα».

    Υποδεχόμενος τον κ. Μοσκοβισί, ο κ. Βούτσης εξέφρασε την ελπίδα για μετάβαση σε μια Ευρώπη των κοινωνικών και οικονομικών συγκλίσεων, σε μια Ευρώπη των λαών. «Είναι ανάγκη όλοι μας, και εσείς που έχετε αφήσει ισχυρό αποτύπωμα σε κλίμακα Ευρώπης και που ενδιαφέρεστε για το μέλλον της Ευρώπης και εμείς από την πλευρά μας, να εργαστούμε για να μην έρθει η εποχή των τεράτων στην Ευρώπη καθώς μπροστά και στις ευρωεκλογές, είναι ανοιχτά όλα τα ζητήματα και είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο και ο κίνδυνος να υπάρξουν ισχυρές ακροδεξιές και ρατσιστικές, ξενοφοβικές φωνές. Πιστεύω πως από κοινού θα εργαστούμε για μια διαφορετική Ευρώπη των λαών» είπε.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αυστηρό μήνυμα Μοσκοβισί: «Το ελληνικό κράτος πρέπει να σέβεται τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μοσκοβισί και Τουσκ χαιρετίζουν την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ιταλός ευρωβουλευτής έβγαλε το παπούτσι του και «συνέθλιψε» τις σημειώσεις του Μοσκοβισί! (video)



    ΣΧΟΛΙΑ