• Πολιτική

    Συνάντηση Ιωάννη Πλακιωτάκη με την Πρόεδρο της Σλοβενίας: «Οι συμμαχίες και οι συνεργασίες είναι το αντίδοτο για να επικρατήσει η διεθνής σταθερότητα»

    • NewsRoom
    Γιάννης Πλακιωτάκης

    Γιάννης Πλακιωτάκης


    Οι ισχυροί δεσμοί φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Σλοβενίας και η προσήλωση στις κοινές ευρωπαϊκές αξίες και στην εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου επιβεβαιώθηκαν κατά τη συνάντηση του προέδρου της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Α΄ αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Ιωάννη Πλακιωτάκη, με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σλοβενίας, Νατάσα Πιρτς Μουσάρ (Nataša Pirc Musar), η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.

    Στη συνάντηση παρέστη, επίσης, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Σλοβενίας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Βουλής, ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρθηκε στην ένταξη της Σλοβενίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004, επί ελληνικής Προεδρίας, κατά την πανηγυρική τελετή τής ιστορικής διεύρυνσης, στη Στοά του Αττάλου, και υπογράμμισε ότι η επίσκεψη της κυρίας Μουσάρ «πέραν του γεγονότος ότι επιβεβαιώνει το αναβαθμισμένο διμερές επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών, πιστοποιεί ότι οι συμμαχίες, οι συνεργασίες, η συμμετοχή στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ αλλά και σε άλλους πολυμερείς οργανισμούς είναι το αντίδοτο για να επικρατήσει η σταθερότητα στον κόσμο». Επίσης, τόνισε την αμοιβαία υποστήριξη στις υποψηφιότητες των δύο χωρών στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ην. Εθνών.

    Καταλήγοντας, ο κ. Πλακιωτάκης επισήμανε πως οι κοινές αξίες των δύο χωρών αποτελούν τη βάση στην οποία εδράζεται και η αμοιβαία υποστήριξη των υποψηφιοτήτων Ελλάδας και Σλοβενίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

    Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η κυρία Μουσάρ διαβεβαίωσε για την υπερψήφιση από τη Σλοβενία της υποψηφιότητας της Ελλάδας για τη θέση του Μη Μόνιμου Μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τονίζοντας τη μεγάλη σημασία που αποδίδει στο Κράτος Δικαίου. Ανέφερε, επίσης, ότι είναι «περήφανη για τη συμβολή (της χώρας της) ως Μη Μόνιμου Μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας στην απόφαση για την κατάσταση στη Γάζα». Η Πρόεδρος της Σλοβενίας εξέφρασε, εξάλλου, την ικανοποίησή της για την κοινή βούληση των δύο χωρών να υποστηρίξουν την Ουκρανία στην ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Τέλος, η κυρία Μουσάρ σημείωσε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Σλοβενία είναι χώρες της Μεσογείου, εξήρε τη νησιωτικότητα της Ελλάδας και τόνισε την ανάγκη συνεργασίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

    Διαβάστε επίσης:

    Βρούτσης: Μένουμε συνεπείς απέναντι σε κάθε δέσμευσή μας

    Γεραπετρίτης: Οφείλουμε να πράξουμε κάθε τι δυνατό για άμεση διακοπή των εχθροπραξιών και αποτροπή της διάχυσης της κρίσης

    ΤΑΙΠΕΔ: 66,7 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση 3 Νοσοκομείων και 26 Κέντρων Υγείας



    ΣΧΟΛΙΑ