• Πολιτική

    Συμφωνίες με το βλέμμα στο αύριο υπογράφουν επιχειρηματικοί όμιλοι Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας

    • Γαβριήλ Σερέτης
    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με τον Πρίγκιπα Διάδοχο του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, Mohammed Bin Salman Bin Abdulaziz Al-Saud

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με τον Πρίγκιπα Διάδοχο του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, Mohammed Bin Salman Bin Abdulaziz Al-Saud


    Με τις υπογραφές δεκάδων συμφωνιών ανάμεσα σε επιχειρηματικούς ομίλους των δύο χωρών συνεχίζεται σήμερα η διήμερη επίσκεψη του Πρίγκιπα Διαδόχου του Θρόνου της Σαουδικής Αραβίας στην Ελλάδα, που χαρακτηρίζεται ήδη από τις δύο πλευρές ως η αφετηρία ενός καινούργιου κεφαλαίου στην ανάπτυξη της πολυεπίπεδης στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα σε Ριάντ και Αθήνα, διανοίγοντας προοπτικές για περαιτέρω εμβάθυνση σε τομείς όπως η Ενέργεια, η Πληροφορική και η Τεχνολογία στους οποίους Κυριάκος Μητσοτάκης και Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν συμφωνούν ότι οι δύο χώρες μπορούν να πρωταγωνιστήσουν την επόμενη μέρα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τον Κόλπο.

    Σε συνέχεια του εξαιρετικού κλίματος που επικράτησε χθες κατά τη θερμή υποδοχή που επιφύλαξε ο Πρωθυπουργός στον υψηλό προσκεκλημένο της χώρας, στη διάρκεια της κατ ιδίαν συνομιλίας ανάμεσα στους δύο ηγέτες και των συμφωνιών που υπεγράφησαν σε διακρατικό επίπεδο, επισφραγίζοντας τον στρατηγικό χαρακτήρα της σχέσης που μεθοδικά αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στις δύο πρωτεύουσες, αυτή την ώρα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας πραγματοποιείται η τελετή υπογραφής- ανταλλαγής υπογεγραμμένων επιχειρηματικών συμφωνιών ανάμεσα σε επιχειρηματικούς ομίλους Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας στους τομείς των κατασκευών, της τεχνολογίας, των θαλασσίων μεταφορών, της διαχείρισης απορριμμάτων, της υδατοκαλλιέργειας, των τροφίμων και των αγροτικών προϊόντων και του πολιτισμού.

    Στην εκδήλωση, που αποτελεί ουσιαστικά τη συνέχεια των δύο επιχειρηματικών Φόρουμ που πραγματοποιήθηκαν τον Μάρτιο στο Ριάντ και το Μάιο στην Αθήνα, δίνουν το παρών οι Υπουργοί Ανάπτυξης, Επενδύσεων, Εμπορίου, Επικοινωνιών, Πληροφορικής και Τεχνολογιών των δύο χωρών, ενώ παρόντες είναι και οι συμπρόεδροι του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας- Σαουδικής Αραβίας.

    Από πλευράς επιχειρήσεων, δεδομένη θεωρείται η παρουσία των σαουδαραβικών ομίλων STC, BHRI, Desert Technologies, Al Batha Center, FAF Energy Company και ELAF Group, ενώ από την χώρα μας, σύμφωνα με πληροφορίες θα παραβρίσκονται η Mytilineos, η ΔΕΗ, η TTSA, η Τράπεζα Πειραιώς, η Aegean (αεροπορική) η Raycap, το Κτήμα Διαμαντική κ.ο.κ

    Ικανοποίηση στο Μαξίμου

    Στην Κυβέρνηση εκπέμπουν σαφέστατη ικανοποίηση από την παρουσία του Σαουδάραβα ηγέτη στη χώρα και τα αποτελέσματα της επίσκεψης. Υπογραμμίζουν το γεγονός ότι αυτή λαμβάνει χώρα αμέσως μετά από την επίσκεψη Μπάιντεν στο Ριάντ, προηγείται της μετάβασης του Διαδόχου του Θρόνου στο Παρίσι. Κυρίως όμως γίνεται λίγες ώρες αφότου συναντήθηκαν στην Τεχεράνη οι κ. Πούτιν, Ερντογάν και Ραϊσί, με τη Σαουδική Αραβία να θεωρεί, μέχρι πρότινος το καθεστώς του Ιράν ως τον νούμερο ένα κίνδυνο εναντίον της.

    Η Αθήνα, πέρα από τη δρομολόγηση του μεγαλεπήβολου έργου της κατασκευής του υποθαλάσσιου και επίγειου καλωδιακού συστήματος μεταφοράς δεδομένων (East Med Data Corridor) που θα συνδέει την Ευρώπη με την Ασία μέσω Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας, καθιστώντας την χώρα μας πύλη εισόδου δεδομένων και ταυτόχρονα γέφυρα ανάμεσα στις δύο πλευρές της Μεσογείου, και τις λοιπές διακρατικές συμφωνίες που υπεγράφησαν στο Μέγαρο Μαξίμου, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη θεσμοθέτηση του Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας των δύο χωρών. Κι αυτό γιατί πλέον, πέρα από την πολιτική βούληση, θα υπάρχει ένα θεσμικό σημείο αναφοράς για την εδραίωση της στρατηγικής σχέσης, όπως οι δύο πρωτεύουσες από κοινού χαρακτηρίζουν τη συνεργασία τους, και τη συστηματική προώθηση της διμερούς συνεννόησης και συνέργειας σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

    Σε αντίθεση με τα αποτελέσματα ανάλογων περιστάσεων κατά το παρελθόν, όπου άπαντες περίμεναν τα… πετροδολάρια που εμφανίζονταν μόνο στα έργα … της Finos Film. Με τον τρόπο αυτό επιβεβαιώνεται στην πράξη αυτό που είπε και ο ίδιος ο Σαουδάραβας ηγέτης στον Κυριάκο Μητσοτάκη στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους: Σας είχα υποσχεθεί ότι όταν θα έρθω στην Ελλάδα δεν θα έρθω με άδεια χέρια. Έχουμε πολλά να συμφωνήσουμε για τις δύο χώρες και για το σύνολο της περιοχής.

    Διαβάστε επίσης:

    Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν σε Μητσοτάκη: Μπορούμε να σας παρέχουμε πολύ φθηνότερη ενέργεια – Να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε κόμβο για το υδρογόνο



    ΣΧΟΛΙΑ