• Πολιτική

    Σήμερα η συγκέντρωση των «Παραιτηθείτε» στο Σύνταγμα


    Μετά από σχεδόν ένα μήνα έντονων συζητήσεων και δηλώσεων υπέρ και εναντίον τους, η ώρα των «Παραιτηθείτε» έφτασε. Το κίνημα που οργανώθηκε μέσω Διαδικτύου με κύριο αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης έχει προγραμματίσει τη συγκέντρωσή του για σήμερα στις 6.30 το απόγευμα, στην πλατεία Συντάγματος, ενώ αντίστοιχες συγκεντρώσεις προγραμματίζονται και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

    Στη σελίδα της πρωτοβουλίας στο Facebook έχουν δηλώσει ότι θα δώσουν το «παρών» στην εκδήλωση 15.000 χρήστες, ενώ άλλοι τόσοι περίπου έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη συγκέντρωση, ωστόσο οι διοργανωτές ελπίζουν σε ακόμα μεγαλύτερη προσέλευση.

    Κατά της συγκέντρωσης έχουν στραφεί με δηλώσεις τους πολλά κυβερνητικά στελέχη, κάνοντας λόγο για πολιτικά υποκινούμενη κίνηση «στα όρια της συνταγματικής ανοχής» (Νίκος Φίλης) και με «σπέρμα ακροδεξιάς λογικής» (Πάνος Σκουρλέτης), ενώ χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη έκανε λόγο για δράση που κινείται εχθρικά κατά της χώρας.

    Από την άλλη, οι διοργανωτές υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μία ειρηνική, ανεξάρτητη από πολιτικά κόμματα κίνηση, υπογραμμίζοντας άλλωστε και το σύνθημα της συγκέντρωσης, που είναι «ούτε χρώματα – ούτε κόμματα – ούτε συνδικάτα».

    Κριτική στην κυβέρνηση για τη στάση της ασκούν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, υπενθυμίζοντας πως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην αντιπολίτευση στήριζε κάθε κινητοποίηση κατά της εκάστοτε κυβέρνησης, όμως τώρα που είναι ο ίδιος στην κυβέρνηση επιχειρεί να απαξιώσει και να «δαιμονοποιήσει» μία διαμαρτυρία εναντίον του. Πάντως, κανένα κόμμα δεν έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της διαδήλωσης, πέρα από μεμονωμένα κομματικά στελέχη που έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους και έχουν ανακοινώσει ότι θα βρεθούν στο Σύνταγμα, όπως είναι ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης.

    Εν τω μεταξύ, ανησυχία προκάλεσε μία ανάρτηση σε γνωστή ιστοσελίδα του αναρχικού χώρου που προανήγγειλε αντισυγκέντρωση αναρχικών την ώρα της εκδήλωσης των «Παραιτηθείτε», η οποία ωστόσο αργότερα αποσύρθηκε, ενώ καμία γνωστή αναρχική ομάδα δεν έχει εκδώσει σχετικό κάλεσμα.

    Πάντως, σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία σχολιάζει ότι πρώτη φορά στα χρονικά αναρχικοί στηρίζουν κυβέρνηση και καλεί την κυβέρνηση να διασφαλίσει το δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών στη διαδήλωση.

    Νωρίτερα, η εκπρόσωπος της οργανωτικής επιτροπής του «Παραιτηθείτε» Ελένη Κριτσιδήμα είχε υποβάλει αναφορά στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, γνωστοποιώντας ότι η εκδήλωση που οργανώνεται είναι μια «ειρηνική συγκέντρωση με αιτήματα και μηνύματα στο πλαίσιο του Συντάγματος, με πλήρη σεβασμό στους θεσμούς και χωρίς πράξεις βίας κατά προσώπων ή πραγμάτων». Ανέφερε επίσης ότι υπέβαλε αίτηση στον γενικό αστυνομικό διευθυντή, προκειμένου να ληφθούν τα αναγκαία εκείνα μέτρα για την προστασία της συνάθροισης και των πολιτών που θα συγκεντρωθούν.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκέντρωση αρχικά ήταν προγραμματισμένη για τις 8 το βράδυ, ωστόσο οι διοργανωτές αποφάσισαν να τη μεταφέρουν για τις 6.30 το απόγευμα, προκειμένου να διευκολυνθούν οι συμμετέχοντες που θα μετακινηθούν με το μετρό, στο οποίο οι εργαζόμενοι έχουν κηρύξει στάση εργασίας από τις 9 το βράδυ ως τη λήξη της βάρδιας.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/kivernisi-ametanoiti-nea-nikterini-tropologia-85-selidon-gia-proslipsis/53439



    ΣΧΟΛΙΑ