Πολιτική

Σήμερα «κλειδώνει» η λίστα των «covid-free» χωρών – Από ποιες χώρες θα γίνονται δεκτοί τουρίστες

  • NewsRoom
τουρισμος


Σήμερα «κλειδώνει» η λίστα με τις χώρες από τις οποίες θα επιτρέπεται η είσοδος στην Ελλάδα, αφού ολοκληρωθούν οι σχετικές διαβουλεύσεις σε επίπεδο ΕΕ.

Η λίστα θα έχει ισχύ από την 1η Ιουλίου και θα αφορά αεροπορικές, ακτοπλοϊκές και οδικές μεταφορές από και προς τρίτες χώρες.

Σχετική ανακοίνωση έκανε χθες το πρωί η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών Αράντσα Γκονθάλεθ, η οποία σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει έτοιμο μέχρι σήμερα, Τρίτη, κατάλογο των ασφαλών από την Covid-19 χωρών για ταξιδιωτικούς λόγους.

Εφόσον δοθεί το πράσινο φως σήμερα, η ΕΕ θα δέχεται από αύριο ταξιδιώτες από τις παρακάτω «τρίτες» χώρες: Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Καναδάς, Ιαπωνία, Σερβία, Σαν Μαρίνο, Μονακό, Βατικανό, Γεωργία, Μαυροβούνιο, Ανδόρα, Νότια Κορέα, Αλγερία, Μαρόκο, Τυνησία, Ρουάντα, Ταϊλάνδη, Ουρουγουάη.

Η λίστα θα αναθεωρείται κάθε δύο εβδομάδες και για να συμπεριληφθεί μία χώρα σε αυτή θα πρέπει τα επιδημιολογικά δεδομένα της να είναι αντίστοιχα ή χαμηλότερα του μέσου όρου της ΕΕ.

Απαγόρευση εισόδου σε τουρίστες από Βρετανία – Σουηδία

Σε χθεσινή συνεδρίαση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το άνοιγμα του τουρισμού, αποφασίστηκε επίσης να παραταθεί ως τις 15 Ιουλίου η απαγόρευση απευθείας πτήσεων από την Σουηδία και την Βρετανία λόγω του υψηλού επιδημιολογικού επιπέδου των χωρών.

Επίσης, από την Τετάρτη εκτός από τα αεροδρόμια και τα λιμάνια ανοίγουν οι πύλες εισόδου και στα βόρεια σύνορα της χώρας, και με την Τουρκία.

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, πριν ταξιδέψουν τουρίστες από το εξωτερικό στην χώρα μας, ως τις 31 Αυγούστου, θα πρέπει να συμπληρώνουν υποχρεωτικά τη φόρμα Passenger Locator Form (PLF) τουλάχιστον 48 ώρες πριν το check in. Σε αυτό θα δίνουν πληροφορίες σχετικά με το αεροδρόμιο αναχώρησης, τη διεύθυνση διαμονής τους, το χρόνο παραμονής τους στην Ελλάδα καθώς και τα λοιπά στοιχεία, όπως αυτά καθορίζονται με το σχετικό έντυπο.

Στις οδηγίες της επίσης, η Γ.Γ. τονίζει πως οι τουρίστες θα πρέπει:

  1. Να χρησιμοποιούν συχνά αντισηπτικό χεριών
  2. Να φορούν μάσκα
  3. Να πλένουν τα χέρια τους τακτικά και σχολαστικά
  4. Να αποφεύγουν να πιάνουν το στόμα τους, τη μύτη τους ή τα μάτια τους
  5. Να απορρίπτουν τις χρησιμοποιημένες μάσκες και τα γάντια, με ασφαλή τρόπο, σε κάδους απορριμμάτων
  6. Όταν βήχουν να το κάνουν είτε στο εσωτερικό του χεριού τους είτε σε κάποιο χαρτομάντιλο
  7. Να διατηρούν αποστάσεις ασφαλείας
  8. Να προτιμούν τις ανέπαφες συναλλαγές και
  9. Να αποφεύγουν τους ανελκυστήρες

 


ΣΧΟΛΙΑ