Πολιτική

Σήμερα οι ανακοινώσεις για τον ανασχηματισμό – Ποια τα πρόσωπα «κλειδιά»

  • NewsRoom

Κυριάκος Μητσοτάκης


Όπως όλα δείχνουν, σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι πρώτες ανακοινώσεις για τον μίνι ανασχηματισμό που ετοιμάζει η κυβέρνηση

Τις τελευταίες ημέρες είχαν φουντώσει και πάλι οι φήμες που ήθελαν την κυβέρνηση να εξετάζει το σενάριο ενός ανασχηματισμού. Χθες το βράδυ, μιλώντας στον Ant1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας επιβεβαίωσε τα σενάρια για ανασχηματισμό, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι πρόκειται περισσότερο για «διορθωτικές κινήσεις» στο κυβερνητικό σχήμα.

Ο κ. Πέτσας δήλωσε συγκεκριμένα: «Ο πρωθυπουργός είπε πως πρόκειται για διορθωτικές κινήσεις. Οι όποιες κινήσεις κάνει ο πρωθυπουργός τις επόμενες ημέρες δεν θα συνιστούν ανασχηματισμό, αλλά ενίσχυση του κυβερνητικού έργου».

Τα πρόσωπα – κλειδιά

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα, έχουν πραγματοποιηθεί αρκετά τηλεφωνήματα από το πρωθυπουργικό γραφείο προς υφυπουργούς που βρίσκονται υπό μετακίνηση ή θα αναβαθμιστούν. Οι αλλαγές θα γίνουν σε επίπεδο υφυπουργών και γενικών γραμματέων και θα είναι περιορισμένες, όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες.

Μία από αυτές αναμένεται να είναι η αναβάθμιση του υφυπουργού Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θεόδωρου Σκυλακάκη σε αναπληρωτή υπουργό. Ο κ. Σκυλακάκης θα αναλάβει τον συντονισμό για το Ταμείο Ανάκαμψης και την αξιοποίηση του κονδυλίου των 72 δις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Σκυλακάκης θα είναι επικεφαλής της πενταμελούς Εκτελεστικής Επιτροπής στη Γραμματεία της Κυβέρνησης, την οποία συμπληρώνουν ο υφυπουργός Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δ. Σκάλκος, ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλ. Πατέλης, και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Μ. Αργυρού.

Παράλληλα, όπως αποκάλυψε ο Wiseman, έντονα έχει ακουστεί προς αναβάθμιση και το όνομα της γενικής γραμματέως του υπουργείου Εργασίας, Άννας Στρατινάκη. Η κα Στρατινάκη έχει μακρά εμπειρία στα εργασιακά ζητήματα, ενώ αποτέλεσε και ένα πρόσωπο που αντιμετώπισε ιδιαίτερα σκληροπυρηνικά τα ζητήματα των μνημονίων στο παρελθόν. Έχει περάσει ατελείωτα βράδια ξενυχτώντας με τα μέλη της Τρόικα και το όνομά της, ανάμεσα σ’ εκείνα που πρόκειται να αναβαθμιστούν προκαλεί έκπληξη.

Πιθανή είναι η αναβάθμιση και του υφυπουργού Ανάπτυξης, Νίκου Παπαθανάση, σε αναπληρωτή υπουργό, ενώ πιθανή είναι και η ανάληψη υπουργείου του καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και επικεφαλής του ΣΟΕ (Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων), Πάνου Τσακλόγλου.

Παράλληλα, από τον ανασχηματισμό, που θα ανακοινωθεί εντός της ημέρας, θα καλυφθούν τα κενά του Δημήτρη Κράνη, που παραιτήθηκε από τη θέση του υφυπουργού Δικαιοσύνης και του Γεράσιμου Θωμά, που παραιτήθηκε από τη θέση του υφυπουργού Περιβάλλοντος. Για τη θέση του τελευταίου, υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να δούμε την Αλεξάνδρα Σδούκου, νυν γενική γραμματέα του υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων.

Αλλαγές και σε θέσεις γενικών γραμματέων

Τέλος, αλλαγές αναμένεται να δούμε και σε επίπεδο γραμματέων της κυβέρνησης, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ως δεδομένη την απομάκρυνση του Κώστα Λούλη, γ.γ. Τουρισμού. Σε κάθε περίπτωση, όπως όλα δείχνουν, δεν θα έχουμε αύξηση των υφυπουργών της κυβέρνησης. Αντίθετα, δεν αποκλείεται να υπάρξει μείωση των θέσεων.


ΣΧΟΛΙΑ