• Πολιτική

    Σίγουρος ο Ζάεφ για τη νίκη του «ναι» – Στο 22% η συμμετοχή 4 ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες

    • NewsRoom


    Απόλυτα σίγουρος για νίκη του «ναι» στο δημοψήφισμα για την συμφωνία των Πρεσπών, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα συνοδευόμενος από τον γιο του.

    Μάλιστα ο Ζάεφ εμφανίστηκε σίγουρος πως οι συμπολίτες του επικροτούν τη συμφωνία σε ποσοστό 80%, καθώς τόσο είναι το ποσοστό όσων θέλουν την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Άλλωστε, το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι έτσι κατασκευασμένο ώστε το βάρος να δίνεται στην στήριξη προς την ένταξη της χώρας στους δύο διεθνείς οργανισμούς, παρά στην στήριξη της συμφωνίας.

    Πάντως, το ποσοστό συμμετοχής του κόσμου στο δημοψήφισμα μάλλον πρέπει να προβληματίζει τον Σκοπιανό πρωθυπουργό. Τέσσερις ώρες πριν το κλείσιμο της κάλπης, το ποσοστό συμμετοχής, σύμφωνα με την Εθνική Εκλογική Επιτροπή, ανέρχεται μόλις στο 22,65%.

    Οι κάλπες για το δημοψήφισμα θα κλείσουν στις 19:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας).

    Αν ο ρυθμός προσέλευσης δεν αλλάξει, η κυβέρνηση των Σκοπίων θα βρεθεί σε μια εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθώς σε περίπτωση που το «ΝΑΙ» στηριχθεί από λιγότερους από 600 χιλιάδες πολίτες, θα είναι δύσκολο για τον Ζάεφ να περάσει τη συμφωνία από τη Βουλή.

    Μάλιστα ήδη έχουν ξεκινήσει τα σενάρια για πρόωρες εκλογές στη γειτονική χώρα.

    Πάντως, από την κυβέρνηση γίνεται προσπάθεια να μετριαστεί μια πιθανή αποτυχία λόγω χαμηλής συμμετοχής. Όπως υπογραμμίζουν το δημοψήφισμα είναι συμβουλευτικό και η διεξαγωγή του δεν αποτελούσε απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών.



    ΣΧΟΛΙΑ