• Πολιτική

    Σφοδρή αντιπαράθεση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για τις υποκλοπές πυροδότησε η συνέντευξη του Πρωθυπουργού στους Sunday Times

    • Του Αντώνη Ι. Αντωνόπουλου
    Κυριάκος Μητσοτάκης - Νίκος Ανδρουλάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης – Νίκος Ανδρουλάκης


    Να βάλει σε άλλο επίπεδο την υπόθεση των υποκλοπών επιχειρεί να βάλει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με σχετικές αναφορές στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στην Βρετανική εφημερίδα “Sunday Times”.

    Αφού διευκρίνισε ότι δεν έχει καθαρή εικόνα γύρω από την υπόθεση αυτή υποστήριξε «Δεν έχω καταφέρει να ξεκαθαρίσω την υπόθεση. Οι εξηγήσεις δεν ήταν επαρκείς και γι’ αυτό έπρεπε να αποπέμψω δύο άτομα».

    Στην συνέχεια όμως μια αποστροφή των λεγομένων του αναμένεται να προκαλέσει έντονες πολιτικές συζητήσεις.

    Επιχειρώντας να αναδείξει τις πολιτικές πτυχές αυτής της ιστορίας και με το «βλέμμα στραμμένο στο ΠΑΣΟΚ», είπε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης: «Αν κάποιος ήθελε να βάλει μια σφήνα μεταξύ εμού και του ΠΑΣΟΚ, που αποτελούν πιθανούς συνεργάτες σε έναν συνασπισμό, σίγουρα το έχει επιτύχει».

    Σε μια προσπάθεια περεταίρω ερμηνείας αυτής της φράσης θα μπορούσε εύλογα να υποθέσει κάποιος πως είτε υπήρξε υπόγειος δίαυλος επικοινωνίας με το ΠΑΣΟΚ, είτε ότι υπάρχουν ακόμη προσδοκίες για να επιτευχθεί μετεκλογική συνεργασία, είτε ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να σπείρει «πολιτικά ζιζάνια» στη Χαρ. Τρικούπη.

    Άμεση και σε οξύ ύφος ήταν η απάντηση του ΠΑΣΟΚ. «Στη συνέντευξη του στην εφημερίδα Sunday Times ο Πρωθυπουργός συνέχισε να προσποιείται ότι δεν γνωρίζει την ουσία της υπόθεσης των παράνομων υποκλοπών αλλά παρά ταύτα απέλυσε δύο πρόσωπα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

    Απέφυγε να αναφέρει όμως ότι χάρις την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία δεν κλήθηκαν στην εξεταστική επιτροπή τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα -ούτε καν αυτά που παραιτήθηκαν-, παρά μόνο ο παρακολουθούμενος και το αλά καρτ απόρρητο σφράγισε τα στόματα του πρώην και του νυν Διοικητή της ΕΥΠ.» υποστηρίζει σε γραπτή ανακοίνωση του κόμματος και συνεχίζοντας σε υψηλούς τόνους επιχειρεί να μπει στην ουσία των όσων ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας ότι «Αλλάζοντας τις εκδοχές σαν τα πουκάμισα, τώρα ο κ. Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι το ζήτημα των υποκλοπών έχει να κάνει με κάποιον που επιδίωξε να επιβαρύνει τις σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής. Ποιος; Ο ανιψιός και στενότερος συνεργάτης του; Ο εκλεκτός του στην ΕΥΠ, διορισμένος μάλιστα με αλλαγή των κριτηρίων επιλογής;»

    Για να καταλήξει με ένα δεικτικό σχόλιο «Δεν του φτάνει η κοροϊδία σε 11 εκατομμύρια Έλληνες, τώρα θέλει να την διευρύνει και σε 67 εκατομμύρια Βρετανούς».

    Στο μεταξύ η Εφημερίδα των Συντακτών αποκάλυψε το απόσπασμα του εγγράφου της ΑΔΑΕ που κατέθεσε στην εξεταστική ο κ. Ανδρουλάκης και του εξηγεί γιατί, βάσει της τροπολογίας που ψήφισε πέρυσι η Ν.Δ. και κατά λάθος το ΠΑΣΟΚ, θα ήταν παράνομη η ενημέρωσή του.

    «Μετά την τροποποίηση της παρ. 9 του άρθρου 5 του ν. 2225/1994 με το άρθρο 87 του νόμου 4790/2021, σε κάθε περίπτωση που η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών έχει επιβληθεί για λόγους εθνικής ασφαλείας, η ΑΔΑΕ δεν δύναται να γνωστοποιεί στον ίδιο τον θιγόμενο τη λήψη του μέτρου της άρσης, μετά τη λήψη αυτής, ακόμη και αν δεν διακυβεύεται πλέον ο σκοπός για τον οποίο διατάχθηκε. Η χορήγηση αντιγράφου του φακέλου σας εκ μέρους της ΑΔΑΕ θα παραβίαζε την ανωτέρω διάταξη».

    Αναφορικά δε με την πορεία της εξεταστικής επιτροπής ολοκληρώθηκε ο κατάλογος εξέτασης των μαρτύρων και σε δέκα μέρες θα πρέπει να κατατεθούν τα πορίσματα.

    Διαβάστε επίσης:

    Κυριάκος Μητσοτάκης στους Sunday Times: Θα θέσω στην Λιζ Τρας το θέμα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα

    Άκης Σκέρτσος: Το «Ελλάδα 2.0» είναι η ασπίδα προστασίας της οικονομίας



    ΣΧΟΛΙΑ