• Πολιτική

    Σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις για την e-food και καβγάς κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ

    • NewsRoom
    Άλεξ Πατέλης

    Αλέξης Πατέλης


    Η απόφαση της εταιρείας-πλατφόρμας διανομέων e-food να ανακοινώσει εκβιαστικά την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων για μέρος του προσωπικού της δημιούργησε κύμα αντιδράσεων, την ανάγκασε να εκδώσει μια απολογητική ανακοίνωση και προκάλεσε καβγά ανάμεσα στο υπουργείο Εργασίας και την αντιπολίτευση.

    Ακόμα και αν – όπως επικαλέστηκε η e- food – επρόκειτο για απλώς «λανθασμένη επικοινωνία», ακόμα και αν αυτή η «πρόταση» της εταιρείας αφορά όντως μόνο 115 διανομείς, και όχι και τους επόμενους που θα λήξει σύντομα η σύμβασή τους και τους μεθεπόμενους κοκ, η απόφασή της να αλλάξει με αυτόν τον τρόπο τις εργασιακές σχέσεις αρκούσε για να κινητοποιήσει τα φιλεργατικά αντανακλαστικά των κομμάτων της Αριστεράς που βρήκαν και την πολιτική ευκαιρία να αποδώσουν αυτήν την εξέλιξη στον πρόσφατο νόμο Χατζηδάκη (την κατά Τσίπρα «μητέρα των μαχών»).

    Στον ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν να πλειοδοτήσουν σε αγανάκτηση και σε καταγγελία. Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, βουλευτής Βόρειου Τομέα και τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, είπε σε δήλωσή της ότι ο νόμος Χατζηδάκη οδηγεί «σε ομαδικές απολύσεις και εργοδοτικούς εκβιασμούς» και τόνισε τις ανησυχίες των σωματείων.

    Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι του αντεργατικού τερατουργήματος Χατζηδάκη, οι μεγάλες επιχειρήσεις σπεύδουν να εφαρμόσουν τις διατάξεις του».

    Στην αξιωματική αντιπολίτευση απάντησε το υπουργείο Εργασίας, παρατηρώντας, σε ανακοίνωσή του, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τον εαυτό του για τις συνεργατικές πλατφόρμες» και κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για «πολιτική υποκρισία». Το υπουργείο Εργασίας έκανε και αυτό λόγο για «εσφαλμένη» και «ατυχή» επικοινωνία από την e-food και παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι πρόκειται για «αρνητική πρακτική», την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύεται για να διαστρεβλώσει το περιεχόμενο του νόμου 4808/2021. Και υπενθύμισε ότι αυτές οι πρακτικές επιτρέπονταν και αυτού του είδους οι συμβάσεις υπογράφονταν επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τους νόμους του…

    Ανέφερε το υπουργείο Εργασίας:

    «Η εσφαλμένη και ατυχής επικοινωνία συνεργατικής πλατφόρμας με υπαλλήλους της, με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, για την αλλαγή του τρόπου απασχόλησής τους, χρησιμοποιείται από κόμματα της αντιπολίτευσης για να διαστρεβλωθεί ακόμα μια φορά το περιεχόμενο του πρόσφατου εργασιακού νόμου 4808/2021».

    Ισχυρίζονται ότι δήθεν ο νόμος αυτός είναι που επέτρεψε τις συμβάσεις παροχής υπηρεσιών στο συγκεκριμένο χώρο, όταν είναι γνωστό ότι τέτοιου είδους συμβάσεις υπάρχουν σχεδόν σε όλη τη Ευρώπη και ακόμα περισσότερο ότι επιτρέπονταν και υπογράφονταν όταν κυβέρνηση ήταν ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Τι καταγγέλλει λοιπόν σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ; Τον εαυτό του; Τις πρακτικές του; Τους νόμους του; Η πολιτική υποκρισία έχει και όρια!».
    Αντίθετα ο πρόσφατος εργασιακός νόμος ενισχύει τα δικαιώματα των εργαζομένων στις συνεργατικές πλατφόρμες καθώς εισάγει τον συνδικαλισμό για τους freelancers, αλλά και επιβάλει συγκεκριμένες υποχρεώσεις για την κάλυψη του εξοπλισμού τους. Το δε ελληνικό δίκαιο στο συγκεκριμένο τομέα είναι εναρμονισμένο με τις πρακτικές που ακολουθούνται σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης».

    Η κατάχρηση διατάξεων του εργατικού δικαίου είναι προφανώς καταδικαστέα. Και οι αρμόδιες αρχές επιβάλλουν τις αντίστοιχες κυρώσεις όπου χρειάζεται. Η εκμετάλλευση όμως μιας αρνητικής πρακτικής προκειμένου να διαστρεβλωθεί ξεδιάντροπα το περιεχόμενο ενός νόμου που ενισχύει τα δικαιώματα των εργαζομένων στο συγκεκριμένο εργασιακό χώρο, σε σχέση με την προϋπάρχουσα κατάσταση, είναι μια ακόμα απόδειξη μιας χολερικής αντιπολίτευσης που δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια».

    Παρέμβαση Άλεξ Πατέλη

    Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν στην παρέμβασή του, μέσω social media, o Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού. «Η μόνη αλλαγή που έφερε ο νέος εργασιακός νόμος στους ντελιβεράδες free lancers είναι να τους δώσει επιπλέον δικαιώματα: το δικαίωμα στην συνδικαλιστική εκπροσώπηση και το δικαίωμα στην υγιεινή και ασφάλεια εν ώρα εργασίας. Όλα τα αλλά είναι, απλώς, ψέματα», ανέφερε ο κ. Πατέλης σε ανάρτησή του στο Twitter.

    Διαβάστε επίσης:

    e-food μετά τον σάλο: Συγγνώμη για το λάθος

    Άρθρο παρέμβαση: Ο Παμίνος Κυρκίνης (e-food) βγάζει 86.000 ευρώ κέρδη την ημέρα, αλλά δεν δίνει 9 ευρώ να ασφαλίσει τους εργαζομένους



    ΣΧΟΛΙΑ