• Πολιτική

    Σε Θεσσαλονίκη, Λονδίνο και Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα ο Τσίπρας – Συνάντηση με Ερντογάν για τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς


    Στη Μακεδονία αλλά και στην Ευρώπη θα βρεθεί την επόμενη εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου για ομιλίες και επαφές τόσο για εθνικά θέματα όσο και για θέματα οικονομίας.

    Τη Δευτέρα 9 Ιουλίου ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, όπου στις 7μ.μ. θα μιλήσει στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ξενοδοχείο Hyatt Regency). Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στις εξελίξεις στην οικονομία και τις προοπτικές που ανοίγονται για τις επιχειρήσεις, μετά την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο.

    Από τη Θεσσαλονίκη θα ταξιδέψει ξανά στο Λονδίνο, όπου την Τρίτη (10/7) θα πάρει μέρος στη “Διαδικασία του Βερολίνου” για τα Δυτικά Βαλκάνια. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που είχε αναλάβει η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και είναι η πρώτη φορά που προσκαλείται η Ελλάδα σε αυτή. Σημειώνεται ότι για τη Σερβία και το Μαυροβούνιο η προοπτική ένταξής τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι για το 2025.

    Για την ΠΓΔΜ και την Αλβανία η έναρξη των σχετικών διαδικασιών έχει οριστεί για το καλοκαίρι του 2019 και όσον αφορά στην ΠΓΔΜ εξαρτάται από το αν η γειτονική χώρα θα έχει εκπληρώσει όλα όσα προβλέπονται στη Συμφωνία των Πρεσπών.

    Από το Λονδίνο θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ την Τετάρτη και την Πέμπτη (11-12/7), στην οποία ο πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο.

    Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και οι άλλοι ηγέτες των χωρών μελών της Συμμαχίας.

    Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι αυτό της πρόσκλησης της ΠΓΔΜ γι αυτό αναμένεται να φτάσει στις Βρυξέλλες και ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ.

    Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να θέσει το θέμα της παράνομης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία στον πρόεδρο της χώρας Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο αναμένεται να συναντηθεί στο περιθώριο της Συνόδου. Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να έχει συναντήσεις και με άλλους ηγέτες στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.



    ΣΧΟΛΙΑ