• Πολιτική

    Σε νέα γενιά στελεχών το ΚΙΝΑΛ – Ο 40αρης Ανδρουλάκης θα σταθεί απέναντι στον Τσίπρα 

    • Αλίκη Χατζή
    Ανδρουλάκης

    Νίκος Ανδρουλάκης


    Σε νέα γενιά στελεχών περνάει το ΚΙΝΑΛ. Ο πρώτος γύρος των εκλογών φανέρωσε ότι έκλεισε οριστικά ο κύκλος των παλαιών πολιτικών του χώρου, έστω και αν ο Νίκος Ανδρουλάκης,  το απόλυτο φαβορί για αρχηγός, έχει αρκετά χρόνια θητείας στη Χαριλάου Τρικούπη.

    Με τον Τσίπρα σε αποδρομή, ύστερα από νέα ήττα, και με τον Μητσοτάκη κουρασμένο μετά τη δεύτερη τετραετία, το ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) του 40άρη Νίκου Ανδρουλάκη μπορεί να ξαναμπεί στο μεγάλο παιχνίδι της εξουσίας. Αυτή είναι η σκέψη όσων τον ψήφισαν και του έδωσαν το 40% των 270.000 ψηφοφόρων του πρώτου γύρου.

    Η επικράτηση του ευρωβουλευτή σίγουρα είναι μία κακή εξέλιξη για τον ήδη φθαρμένο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει πλέον να αντιμετωπίσει στον όμορο χώρο έναν Αρχηγό νεότερο ηλικιακά από τον ίδιο και χωρίς κυβερνητικά βάρη.

    Ο κ. Ανδρουλάκης, σε αντίθεση με τον κ. Τσίπρα, δεν έχει λόγο να απολογείται για πεπραγμένα στην ελληνική κοινωνία, συγκεντρώνει αρκετές προϋποθέσεις προκειμένου να καταστεί απειλητικός εκλογικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως όσο περνάει ο καιρός και εδραιώνεται η πεποίθηση ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αδυνατεί να διεκδικήσει την εξουσία με αξιώσεις. 

    Από την άλλη πλευρά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν φαίνεται να έχει να ανησυχήσει ιδιαίτερα για κάτι. Έως τώρα δεν υπάρχει ένδειξη περί δυνατότητας διείσδυσης του Νίκου Ανδρουλάκη στο Κεντροδεξιό ακροατήριο, καθώς ο ίδιος ιδεολογικά κινείται με σαφήνεια στο χώρο της (αριστερόστροφης όπως έχει δηλώσει) Σοσιαλδημοκρατίας. 

    Ποιόν θα ψηφίσουν οι «χαμένοι»

    Η δεύτερη θέση και το ποσοστό που έλαβε ο Γιώργος Παπανδρέου στην χθεσινή εκλογική διαδικασία, εφόσον δεν συμβεί κάτι εντυπωσιακό στο δεύτερο γύρο (είναι στα όρια της φαντασίας πλέον κάτι τέτοιο) σηματοδοτούν το -άδοξο-  πολιτικό τέλος του πρώην πρωθυπουργού. Ίσως και το τέλος της συγκεκριμένης πολιτικής οικογένειας, όπως τη γνωρίσαμε. 

    Σημαντική ήττα υπέστη και ο Ανδρέας Λοβέρδος, που έμεινε μάλιστα εκτός δεύτερου γύρου, ο οποίος είχε την πιο ολοκληρωμένη και με διακριτό στίγμα προεκλογική εκστρατεία. Η ήττα Λοβέρδου έδειξε ότι στο χώρο του ΚΙΝΑΛ δεν μπορεί να καταστούν κυρίαρχες «συντηρητικές» πολιτικές. 

    Από το δεύτερο γκρουπ υποψηφίων, μάλλον δεν έχασε από την υποψηφιότητά του ο Παύλος Χρηστίδης, εν αντιθέσει με τον Παύλο Γερουλάνο που θα ανέμενε κανείς να πετύχει μεγαλύτερα ποσοστά, ενώ αξιόλογο αγώνα έδωσε ο Χάρης Καστανίδης.

    Το ερώτημα «τι θα πράξουν στον δεύτερο γύρο» οι υποψήφιοι που έμειναν έξω από αυτόν έχει ασφαλώς τη σημασία του, πλην όμως δεν έχει τη βαρύτητα που θα είχε εάν δεν υπήρχε αδιαμφισβήτητο φαβορί για τη νίκη.

    Οι εννέα μονάδες διαφορά του Νίκου Ανδρουλάκη από τον Γιώργο Παπανδρέου δεν επιτρέπει ακόμα και σε στελέχη που είναι ιδεολογικά πλησιέστερα σε αυτόν να του παρέχουν ευθέως στήριξη.

    Ενδιαφέρον, ωστόσο, έχει πώς θα τοποθετηθεί ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ο ίδιος δήλωσε ότι θα ανακοινώσει το ποιον θα στηρίξει το απόγευμα της Τρίτης. Ήδη όμως από κάποιες δηλώσεις του μπορεί κανείς να διακρίνει τις προθέσεις του.

    Έχει ήδη σημειώσει ότι το μήνυμα της χθεσινής κάλπης είναι η ανανέωση και ότι ο λόγος για τη δική του αποτυχία να μπει στο β’ γύρο ήταν η υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου.

    Συνεπώς, ο Ανδρέας Λοβέρδος μάλλον θα πάει με το ρεύμα της ανανέωσης.

    Διαβάστε ακόμη:



    ΣΧΟΛΙΑ