• Πολιτική

    Σε φαύλο κύκλο εσωστρέφειας ο ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί η διαγραφή Κοντονή είναι προπομπός εξελίξεων

    • NewsRoom


    Στη δίνη της εσωστρέφειας βυθίζεται για ακόμη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτή την φορά εξαιτίας των δηλώσεων του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή που έγιναν η αιτία για να αποφασίσει η Κουμουνδούρου την πρώτη αποπομπή στελέχους της στην ιστορία του κόμματος.

    Αν και η λέξη διαγραφή δεν αναφέρεται πουθενά στην ανακοίνωση, με την οποία κόβεται ο δεσμός ανάμεσα στα δύο μέρη, παρ’ όλα αυτά γεγονός παραμένει ότι ο κ. Κοντονής είναι το πρώτο στέλεχος που απομακρύνεται από το κόμμα με απόφαση του προέδρου, Αλέξη Τσίπρα.

    Οι καταιγιστικές εξελίξεις άνοιξαν δύο θέματα προς συζήτηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ: Πρώτον, την αιτία που θα έδινε μια ικανοποιητική εξήγηση για τα κίνητρα Κοντονή να προβεί τώρα σε αυτές τις δηλώσεις, και δεύτερον, για τον τρόπο διαχείρισης εσωκομματικών προβλημάτων, τώρα και στο μέλλον.

    Αναφορικά με το δεύτερο, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι η απόφαση αποπομπής ελήφθη ταχύτατα, χωρίς να συγκληθούν τα κομματικά όργανα ή να επιβληθούν πειθαρχικές ποινές, όπως υπήρχε η σκέψη μετά την προηγούμενη κρίση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, που είχε κλονίσει τον ΣΥΡΙΖΑ μόλις πριν από λίγες ημέρες.

    Οι χειρισμοί αυτοί που κατατείνουν στο ότι ο Αλέξης Τσίπρας μετατρέπει τον ΣΥΡΙΖΑ σε προεδρικό-αρχηγικό κόμμα ενίσχυσε τα επιχειρήματα Κοντονή περί μεθόδων «σταλινικής Αριστεράς», ενώ αργότερα χθες δήλωνε: «Αποδέχομαι την διαγραφή μου. Αυτή είναι η ποιότητά τους, έτσι έχουν μάθει να λειτουργούν. Δεν μου το έχει ανακοινώσει κανείς, το είδα στις εφημερίδες και αποδέχομαι την διαγραφή μου, που δεν ξέρω αν έγινε πριν ή μετά τα μεσάνυχτα. Πρόκειται για την πρώτη διαγραφή που γίνεται από το γραφείο Τύπου, αυτές τις περίεργες ώρες. Ας το ανακοινώσουν, για να ξέρω ποια μέρα διαγράφηκα».

    Ρίχνοντας νερό στον μύλο της κριτικής για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κοντονής μίλησε, μάλιστα, για «εκφράσεις πασοκικής έμπνευσης. Θυμίζει δεκαετία ’80 και τα ‘ο ένας κατέβηκε από το τρένο’. Εκφράσεις από το παρελθόν. Δεν αντλούν κάτι από το μέλλον, αλλά από το παρελθόν».

    Αποτυπώνοντας την σοβαρή κρίση που σοβεί στον ΣΥΡΙΖΑ, σε άρθρο του με τίτλο «Πώς τα καταφέραμε πάλι, σύντροφοι;», ο ευρωβουλευτής, Στέλιος Κούλογλου, επισημαίνει πως «πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι το πρόβλημα δεν οφείλεται ούτε στους δημοσκόπους ούτε στα -ναι, συχνά απαράδεκτα- ΜΜΕ» και προσθέτει πως «παρά το 31,5% τον Ιούλιο του 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν έχει διαμορφώσει μια νέα φυσιογνωμία και ένα πρόγραμμα που να εμπνεύσει τους πολίτες».

    Ο ίδιος διαπιστώνει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ βυθίζεται σε μια αυξανόμενη εσωστρέφεια, χωρίς σαφή προσανατολισμό και συσπείρωση, τέτοιων που θα εμπόδιζαν την εμφάνιση ή θα περιόριζαν την εμβέλεια των όποιων παρατράγουδων αλά Κοντονή».

    Σύμφωνα με τον κ. Κούλογλου, «είναι η ηγεσία του κόμματος που πρέπει να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για μια συντεταγμκρένη πορεία προς τα μπρος. Και ενωτική, καθώς συχνά αβάσιμες καχυποψίες τρέφουν αντιπαλότητες και τον φαύλο κύκλο της εσωστρέφειας», για να καταλήξει πως η ηγεσία «πρέπει να αναλύσει που χάθηκε το παιχνίδι με τη διαχείριση της εξουσίας, την έλλειψη προγράμματος καθώς και τα λάθη που συνέβαλαν στη δημιουργία του αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρεύματος αλλά και στον αργοπορημένο εντοπισμό του».



    ΣΧΟΛΙΑ