ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η νέα, πιο επικίνδυνη αποστολή του Γεραπετρίτη στην Τρίπολη
Η νέα αποστολή στην Τρίπολη της Λιβύης του Γιώργου Γεραπετρίτη, είναι πιο δύσκολη από την αποστολή που είχε τις προάλλες στην Βεγγάζη (του Χαφτάρ). Όχι μόνον επειδή έχει να αντιμετωπίσει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, το μεταναστευτικό τις θαλάσσιες ζώνες και τον καθορισμό ΑΟΖ, αλλά επειδή άναψαν και πάλι οι μάχες πολιτοφυλάκων στην πόλη.
Και ξέρετε γιατί; Επειδή δολοφονήθηκε ο επικεφαλής των πολιτοφυλάκων, που ήταν πιστός στον Πρωθυπουργό της Λιβύης. Συνεπώς τα μέτρα ασφαλείας θα πολύ πιο αυστηρά αυτή τη φορά.
Να σκεφτείτε ότι έως την τελευταία στιγμή στο υπουργείο Εξωτερικών περίμεναν αναφορές διαφόρων υπηρεσιών (καταλαβαίνετε εσείς ποιες, να μην τις κατονομάσω) για να πραγματοποιήσουν το ταξίδι και μόλις χθες αργά το απόγευμα δόθηκε το «οκ» για να αναχωρήσουν σήμερα νωρίς το πρωί και με επιστροφή το μεσημέρι της ίδιας ημέρας.
Με δυο λόγια αυτό κι αν είναι ταξίδι αστραπή. Δόθηκε μεν το «οκ» αλλά με επιφύλαξη, εάν συμβεί κάτι, τότε τα πράγματα αλλάζουν.
Τα τρία hot θέματα
Στόχος του Γεραπετρίτη στη λίγη ώρα που θα μείνει στην Τρίπολη είναι πρώτον να συναντηθεί με την ηγεσία αυτής κυβέρνησης, η οποία ναι μεν αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, αλλά και από την Τουρκία (και προσωπικά από τον Ερντογάν). Και όταν λέμε ηγεσία εννοούμε, τον Πρόεδρο (αυτόν που όταν ήταν πρέσβης στην Αθήνα τον είχαμε απελάσει), τον Πρωθυπουργό, αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών (που εάν δεν κάνω λάθος ονομάζεται Μπαούρ).
Και δεύτερον να συζητήσει το πιο hot θέμα που είναι το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Λοιπόν όσο περίεργο κι εάν φαίνεται και ας κάνουν οι Τούρκοι και οι Λίβυοι τόσο θόρυβο, το μνημόνιο το ενέκριναν μεν, πλην όμως δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί, ούτε στην πράξη ούτε στο πεδίο. Συνεπώς είναι ευκαιρία να το συζητήσει αυτό ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ζητώντας την κατάργησή του ως παράνομο.
Όχι με πολλές προσδοκίες, αλλά τουλάχιστον να αξιοποιήσει την πρόσφατη ρηματική ανακοίνωση της Λιβύης που εμφανίζεται πρόθυμη για συνομιλίες για τις θαλάσσιες ζώνες και τον καθορισμό ΑΟΖ.
Το δεύτερο θέμα θα είναι το προσφυγικό. Βεβαίως το μεγαλύτερο πρόβλημα εμφανίζεται στην Βεγγάζη (του Χαφτάρ), αλλά η Αθήνα επιθυμεί να υπάρχει ένας συντονισμός και από τις δύο πλευρές της Λιβύης, ώστε να ανακοπεί το παράνομο μεταναστευτικό ρέμα.
Το τρίτο θέμα είναι οι διμερείς σχέσεις, αλλά και τα οικονομικά. Ας μην ξεχνάμε ότι οι Λίβυοι (Δυτικοί ή Ανατολικοί δεν έχει σημασία) μας χρωστούν περί τα 450 εκατ. ευρώ για έργα που έκαναν ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες στην χώρα τους, αλλά και για την περίθαλψη τραυματιών σε ελληνικά ιδιωτικά νοσοκομεία.
Τα ΜΟΕ στην διευρυμένη για το Κυπριακό
Το κυβερνητικό αεροπλάνο που μεταφέρει τον υπουργό Εξωτερικών, ίσως προσγειωθεί στο Ελευθέριος Βενιζέλος αντί του στρατιωτικού αεροδρομίου της Ελευσίνας, επειδή ο υπουργός πάει στην Νέα Υόρκη για την διευρυμένη διάσκεψη για το Κυπριακό.
Προσοχή η ελληνική πλευρά την ονομάζει «διευρυμένη» και όχι «πενταμερή», αφού μετέχει σε αυτήν ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ που δεν τον αναγνωρίζει κανείς, παρά μόνον η Τουρκία. Προσδοκώμενο αποτέλεσμα από την διευρυμένη της Νέας Υόρκης, η συμφωνία για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Ένα βήμα πιο μπροστά ο Κ.Μ. με την εξεταστική
Η αλήθεια είναι ότι ο Κ.Μ. έδωσε χρόνο στο ΠαΣοΚ, 20 ολόκληρες ημέρες για να καταθέσει προανακριτική επιτροπή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, πλην όμως η Χαρ. Τρικούπη όχι μόνον δεν το αξιοποίησε, αλλά ανέβαλλε συνεχώς την κατάθεση της πρότασής της. Έτσι ότι και να κάνει τώρα έρχεται πίσω από την κυβέρνηση, ενώ κάλλιστα θα μπορούσε εάν κατέθετε πρόταση να πίεζε την κυβέρνηση να συναινέσει σε προανακριτική επιτροπή.
Αλλά ακόμα, όπως έλεγαν, οι γαλάζιοι βουλευτές, εάν το ΠαΣοΚ είχε χιούμορ θα έλεγε «ναι» στην κυβερνητική πρόταση για εξεταστική επιτροπή από το 1988, αφού το 1988 όταν ιδρύθηκε ο ΟΠΕΚΕΠΕ υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν ο Στέφανος Τζουμάκας, ο οποίος, όπως ενθυμείστε μεταπήδησε από το ΠαΣοΚ, στον ΣΥΡΙΖΑ και διεκδίκησε μάλιστα και την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την αποχώρηση του Τσίπρα, μαζί με τους Κασσελάκη, Φάμελλο και Πολάκη.
Στη δευτεριάτικη κλειστή σύσκεψη του λεγόμενου πρωινού καφέ, ο Πρωθυπουργός απέρριψε κάθε πρόταση συνεργατών για σύσταση προανακριτική επιτροπής ακόμα και για πλημμέλημα. Έτσι ορισμένοι γαλάζιοι που ζητούσαν προανακριτική είτε για τον Βορίδη, είτε για τον Αυγενάκη διαψεύσθηκαν.
Ο Κ.Μ. ζήτησε εξεταστική επιτροπή αφού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι από τα στοιχεία της δικογραφίας που διαβιβάστηκε στη Βουλή δεν προκύπτουν ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων από τους πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη.
Ωστόσο, η κυβέρνηση, όπως τους είπε ο Κ.Μ. φέρεται αποφασισμένη να διερευνήσει κάθε πολιτική διάσταση του ζητήματος και τις διαχρονικές παθογένειες του οργανισμού.
Έτσι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται τις επόμενες να καταθέσει πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Η πρόταση θα ζητά έρευνα σε βάθος από την περίοδο ίδρυσης του ΟΠΕΚΕΠΕ το 1998 έως σήμερα «ώστε να αναζητηθούν και να ερευνηθούν όλες οι παθογένειες, να εντοπισθούν τα προβλήματα και να υπάρξει πλήρης κάθαρση και διαφάνεια, προς όφελος των παραγωγών μας, του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα και συνολικά της χώρας».
Ο Μηταράκης, ο Κάρολος και ο θηλυκός… ιππότης
Μεγαλεία, θα πείτε, για τον Νότη. Πήγε για δέκα μέρες στο Λονδίνο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νότης (Παναγιώτης) Μηταράκης και είχε συναντήσεις υψηλού επιπέδου που θα την ζήλευαν όλοι οι σύντροφοί του: Συναντήθηκε με τον Γουίλ Στρο, King’s Trast, του Βασιλιά Καρόλου (με τον οποίο συναντήθηκε στο παρελθόν και ο Κ.Μ.) και συζήτησαν τις δράσεις Ιδρυμάτων του Βασιλιά, αυτών δηλαδή, που φροντίζουν να έχουν εργασία οι νέοι.
Να σημειώσω ότι ο 44 χρόνος Γουίλ Στρο, είναι υιός του πρώην υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρο.
Σήμερα θα συναντηθεί με μία γυναίκα… ιππότη. Την Πρίτι Πατέλ, σκιώδη υπουργό Εξωτερικών. Τον ρώτησα υπάρχουν γυναίκες ιππότες; Ειδικός περί ιπποτών και περί σερ, ο κ. Μηταράκης είπε ότι υπάρχουν, μόνον που οι γυναίκες δεν ονομάζονται ιππότες, ούτε σερ, αλλά… Dame. Και οι… ladies ποιες είναι; Ξαναρώτησα. Ο ειδικός μου απάντησε ότι ladies ονομάζονται οι σύζυγοι των ιπποτών.
Και αφού ολοκλήρωσε το μάθημα περί ιπποτών, σερ, dame και άλλων βρετανών ευγενών, πάει να συναντήσει και πάλι τους σκιώδεις Βρετανούς υπουργούς. Θα έχει γεύμα με τον σκιώδη υπουργό Εσωτερικών Kris Pfilps, αλλά και γεύμα στο Βρετανικό Κοινοβούλιο με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ελληνοβρετανικής Φιλίας Αλμπέρτο Κόστα. Όλα αυτά πριν επιστρέψει στην Αθήνα για να ασχοληθεί με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τις παράνομες επιδοτήσεις αγροτών, τα 4 εκατ. αμνοερίφια στην Κρήτη και την καλλιέργεια μπανάνας στον Όλυμπο..

Η μοιρασιά, ο Καιρίδης και ο Νότης
Όταν το Μ.Μ. ακούει τις προτάσεις ή τις εισηγήσεις του Προέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη, βγαίνει κερδισμένος και σταματούν πάραυτα οι έριδες. Θυμάστε που σας έγραφα για τους καβγάδες για το ποιος θα είναι πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, ο Καιρίδης ή ο Μηταράκης;
Καβγάς σας λέω σωστός και με προεκτάσεις, με «κυανόκρανο» τον Πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος εισηγήθηκε στον Κ.Μ. να μην υπάρχουν πρώτοι και δεύτεροι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, αλλά να μοιράσει ο Πρωθυπουργός τις αρμοδιότητες. Έτσι κι έγινε και επήλθε γαλήνη και ηρεμία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ (έστω και προσωρινή).
Ο Καιρίδης πήρε τις αρμοδιότητες των Εξωτερικών, της Εθνικής Άμυνας, της Δημόσιας Διοίκησης, της Δημόσιας Τάξης (το Μ.Μ. επιμένει στην παλαιά ονομασία του ΠροΠο) και της Δικαιοσύνης.
Ο Μηταράκης τα Οικονομικά, την Παραγωγή και Εμπορίου, ενώ ο Λαζαρίδης τις Μορφωτικές και Κοινωνικές υποθέσεις.
Το μεγαλύτερο από τα τρία γραφεία των εκπροσώπων, το παίρνει ο Μηταράκης, αφού έτσι και αλλιώς το είχε, ως αρχαιότερος εκπρόσωπος. Αρα μπορείς να τον πεις και κερδισμένο του beef…
Οι βουλευτές, η αιμοδοσία και οι υπάλληλοι της Βουλής
Ήταν εντυπωσιακό το γεγονός πόσοι υπάλληλοι της Βουλής των ανταποκρίθηκαν με ευαισθησία και διάθεση για προσφορά αίματος στον συνάνθρωπο, στο κάλεσμα του Συλλόγου Υπαλλήλων Βουλής σε συνεργασία με το Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γεώργιος Γεννηματάς».
Όπως εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ενώ η αιμοδοσία γινόταν στο Εντευκτήριο της Βουλής όπου πηγαινοέρχονταν οι βουλευτές (και υπουργοί) ελάχιστοι από αυτούς (ίσως ένας ή δύο) προσήλθαν για να δώσουν αίμα, τουλάχιστον να συνεισφέρουν σε αυτό που έκαναν οι υπάλληλοι της Βουλής. Τι είχε συμβεί;
Ρώτησα πολλούς βουλευτές (δυστυχώς δεν μπορώ να αναφέρω ονόματα) εάν θα προσφέρουν αίμα και οι περισσότεροι μου απάντησαν με ένα ξερό «όχι» επειδή κάνουν, όπως είπαν, φαρμακευτική αγωγή, άλλοι για λόγους υγείας και δεν μπορούν.
Σημασία έχει πως συγκεντρώθηκε ο αριθμός-ρεκόρ των 127 μονάδων αίματος, οι οποίες συμβάλλουν σημαντικά στην κάλυψη των ιδιαίτερα αυξημένων αναγκών για αίμα που εντείνονται κατά την καλοκαιρινή περίοδο.
Ο Πρόεδρος της Βουλής. Νικήτας Κακλαμάνης, παρευρέθηκε και ενημερώθηκε για τη διαδικασία της αιμοδοσίας, συγχαίροντας τους υπαλλήλους του Κοινοβουλίου για αυτήν την «προσφορά ζωής».
Συμμαχία ελληνικής και ινδικής φρεγάτας
Για μια ακόμη φορά η δικιά μας φρεγάτα ΨΑΡΑ (που βρίσκεται ανεπτυγμένη στο πλαίσιο της επιχείρησης “ASPIDES”) εκτέλεσε συνεκπαίδευση με φρεγάτα του Ινδικού Ναυτικού (την INS TARKASH) σε περιοχή του Ινδικού Ωκεανού. Συγκεκριμένα διεξήχθησαν αντικείμενα πυρών, επικοινωνιών και θαλάσσιων ελιγμών, Δυτικά της Βομβάης.
Μαθαίνω ότι τόσο η ινδική πλευρά επιδιώκει τη συνεργασία με μας, όσο και εμείς, σε όλα τα επίπεδα (στρατιωτικό, οικονομικό, πολιτικό, πολιτιστικό). Από τους λιμένες της Ινδίας εξάλλου θα ξεκινάει ο υπό σχεδίαση οικονομικός διάδρομος ΙΜΕC (India, Middle East, Europe, Corridor) και θα καταλήγει στην Ευρώπη (τουτέστιν την Ελλάδα) μέσω της Αραβικής Χερσονήσου. Συνεπώς Ελλάς – Ινδία προχωρούν χέρι – χέρι!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυπριακό: «Ενδιαφέρουσα» η συζήτηση Χριστοδουλίδη – Φιντάν στα πλαίσια της πενταμερούς στη Νέα Υόρκη
- Οζγκιούρ Οζέλ: Νέα έρευνα σε βάρος του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία
- Γερμανία: «Απαράδεκτη» η αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ που εισηγείται η Φον ντερ Λάιεν
- Διπλωματικές πηγές: Η Ρηματική Διακοίνωση της Λιβύης δεν παράγει έννομα αποτελέσματα
