Η Όλγα και ο ΟΠΕΚΕΠΕ φέρνουν τον «ανασχηματισμό» πιο κοντά;

Η αρχική εκτίμηση ήταν ο ανασχηματισμός (ή οι διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα, αν προτιμάτε) να γίνουν τον Μάρτιο, δηλαδή περίπου έναν χρόνο πριν από την προκήρυξη εκλογών, την άνοιξη του 2027.«Εκτός απροόπτου», όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές. Αυτό ακριβώς το «εκτός απροόπτου», είναι που μπορεί να φέρει τις διορθωτικές κινήσεις στην κυβέρνηση, πολύ πιο κοντά.  Δεν λέω ανασχηματισμό, γιατί ανασχηματισμός χωρίς να αλλάξει τον υπουργό Οικονομικών ή τον υπουργό Εξωτερικών δεν γίνεται.

Διότι μπορεί το θέμα της τροπολογίας της Όλγας για την συνεπιμέλεια, να μην είχε, προς ώρας, καμία επίπτωση από το Μαξίμου (επειδή, όπως ειπώθηκε είναι και τα παιδιά), αλλά μία διόρθωση στο σχήμα  μπορεί να ξεκαθαρίσει την κατάσταση. Ή για να το πω καλύτερα η διάρκεια υπουργικής ζωής της θα είναι έως τις επόμενες διορθωτικές κινήσεις. Θα είναι ένας εύσχημος τρόπος ώστε να διορθωθούν ορισμένες αστοχίες στο κυβερνητικό σχήμα.  Το ίδιο μπορεί να συμβεί  και με την πολυσυζητημένη συμπληρωτική δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την θρυλούμενη ανάμειξη σε αυτήν κυβερνητικών στελεχών. Τι Μάρτιος τι Φεβρουάριος, λένε τώρα οι ίδιες πηγές….

1

Για να καταλάβετε πως ψηφίζει η Βουλή

Παραμονές Χριστουγέννων του 2025 (έχει σημασία η χρονική στιγμή) ο Υπουργός Δικαιοσύνης φέρνει με τη διαδικασία του επείγοντος σε νομοσχέδιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, με ενσωμάτωση νομολογίας που αφορά σε τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και μάλιστα οικογενειακού δικαίου ! Και μάλιστα ω του θαύματος αυτή η νομολογία δεν πέρασε από διαβούλευση, όπως ορίζει ο νόμος, πέρασε μόνον  αυτή του ΟΠΕΚΕΠΕ. Θα πρέπει εξ αρχής να ξεκαθαρίσω ότι το θέμα με την νομολογία αυτή, είναι καθαρά πολιτικό, έτσι όπως χρησιμοποιήθηκε.

Εκείνο που δεν κατάλαβα και μαζί δεν κατάλαβαν τόσοι νομικοί είναι γιατί τόση βιασύνη; Χωρίς διαβούλευση; Που ήταν το επείγον του θέματος και να μην περάσει από διαβούλευση, ουδείς αντιλήφθηκε. Και πού είχε καταχωρηθεί η επιστημονική θέση ότι αυτή η ρύθμιση έπρεπε να γίνει εδώ και καιρό;

Ας μας φέρει, λένε οι πιο έγκριτοι νομικοί που έχω ρωτήσει ή που επικοινώνησαν μαζί μου,  μια τέτοια γραπτή θέση κάποιου δικαστικού ή νομικού φορέα. Να θυμίσουμε εδώ ότι για να αλλάξουν διατάξεις του Οικογενειακού Δικαίου του Αστικού Κώδικα πρέπει να συσταθεί κατά το Σύνταγμα μία Επιτροπή Κωδίκων. Η οποία διαβουλεύεται επί καιρό πριν αποφασιστεί μία τόσο σημαντική αλλαγή.

Η διαδικασία κράτησε δύο μέρες όπως αποκάλυψε  ο υπουργός. Δηλαδή ούτε που πρόλαβαν να καταλάβουν σε κανένα κόμμα περί τίνος πρόκειται. Είδαν το «συμφέρον του παιδιού» σου λέει καλή είναι. Άρπα κόλα παντού.

Ως προς την ίδια τη διάταξη, ήδη το γράψαμε. Ρωτώντας διακεκριμένους νομικούς, καθηγητές και δικηγόρους του Αστικού Δικαίου μου απάντησαν (σας το αναφέρω ακριβώς όπως μου το είπαν)  ότι «τέτοια νομοθετική κακοτεχνία σπάνια είδαμε έως τώρα» Και πρόσθεταν: «Μετατρέπονται,  οι οριστικές αποφάσεις σε αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων! Δηλαδή γίνονται κουρέλια οι οριστικές αποφάσεις των δικαστηρίων που ρυθμίζουν την επιμέλεια των παιδιών!»
Που αλλού γίνεται αυτό και ποιος το περίμενε αυτό τόσα χρόνια;

Επανέρχεται η Κεφαλογιάννη

Πάντως, να σημειώσω, ότι η υπουργός Τουρισμού επανέρχεται στο ζήτημα της συνεπιμέλειας των τέκνων μέσω των social media, απαντώντας έμμεσα στις κατηγορίες που δέχεται. Συγκεκριμένα, η Όλγα Κεφαλογιάννη επέλεξε να αναδημοσιεύσει μία ανάρτηση χρήστη που υπογραμμίζει την παλαιότερη στάση της επί του θέματος, όταν το 2021 είχε τοποθετηθεί κριτικά στο νομοσχέδιο για το οικογενειακό δίκαιο.

Επόμενος Σταθμός ΥΠΕΝ… Αμπελιά!

Ο Κάθετος Διάδρομος, για τον οποίο πολύς λόγος γίνεται τελευταία, έχει αρχίσει και χτυπά και  στην καρδιά της Θεσσαλίας, με τον ΔΕΣΦΑ να βάζει έναν ισχυρό κρίκο στην ενεργειακή αλυσίδα της χώρας. Στα εγκαίνια του Σταθμού Συμπίεσης Φυσικού Αερίου στην Αμπελιά βρέθηκε την Παρασκευή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, για να κόψει την κορδέλα ενός έργου που μόνο μικρό δεν το λες: 74 εκατ. ευρώ επένδυση, από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στη πολύπαθη Θεσσαλία.

Ο σταθμός της Αμπελιάς έρχεται να «κουμπώσει» με εκείνον της Κομοτηνής, που εγκαινιάστηκε επίσης πρόσφατα, και να συμπληρώσει τον χάρτη των κομβικών υποδομών του ΔΕΣΦΑ. Στην πράξη, οι σταθμοί συμπίεσης έχουν ήδη τετραπλασιάσει την εξαγωγική δυναμική της χώρας, φτάνοντας τα 8,5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Ροές από Νότο προς Βορρά, αλλά και αντίστροφα , υλοποιούν τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας μας.

Ο υπουργός δεν έκρυψε την ικανοποίησή του: η Ελλάδα, όπως είπε, εισάγει πλέον 17 bcm και εξάγει τα 11. Με απλά λόγια, από τελικός καταναλωτής μετατρέπεται σταθερά σε διαμετακομιστικό κόμβο φυσικού αερίου, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια και —κυρίως— την ευελιξία της χώρας σε μια εποχή που η σταθερότητα είναι μέγα ζητούμενο.

Και δεν είναι τυχαίο το timing. Σε μια περίοδο έντονης γεωπολιτικής αναστάτωσης, με την Ευρώπη να επιταχύνει την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και τις ΗΠΑ να επανέρχονται δυναμικά στον ενεργειακό σχεδιασμό της ηπείρου, ο λεγόμενος Κάθετος Διάδρομος αποκτά χαρακτηριστικά στρατηγικού έργου. Ίσως μάλιστα να αποτελέσει ένα από τα λίγα πεδία πραγματικής σύγκλισης ανάμεσα σε Ευρώπη και Ουάσιγκτον στη νέα ευρωατλαντική ενεργειακή αρχιτεκτονική.

Με απλά λόγια: ο Αμπελιάς δεν είναι απλώς ένας ακόμη σταθμός στον χάρτη. Είναι ένας σταθμός σε μια διαδρομή που αλλάζει τον ρόλο της Ελλάδας στον ενεργειακό στίβο. Με στρατηγική η χώρα μας χτίζει τις απαραίτητες υποδομές για να θωράκισει την ενεργειακή της ασφάλεια.

Όταν ο γγ της Βουλής νυμφεύεται την υπεύθυνη των ψηφοφοριών

Θα το έκανα πρώτο θέμα για την στήλη, γιατί πρόκειται για κανονική μάζωξη υπουργών, Προέδρου της Δημοκρατίας, Πρωθυπουργού, Προέδρου της Βουλής και πλήθος βουλευτών, αλλά προηγείται το θέμα της Όλγας, που σήκωσε πάλι (στα καλά καθούμενα θα έλεγα) σκόνη διαμαρτυριών. Ανάμεσά τους και  σε πολλούς  …μπαμπάδες. Ας είναι και πάμε κατευθείαν στην…μάζωξη.

Σας πληροφορώ λοιπόν πως η μάζωξη τόσο πολλών πολιτικών έγινε αποκλειστικά για έναν… γάμο. Ποιος μπορεί όμως να προσκαλέσει σύμπασα την κυβέρνηση, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον ΠτΒ και τον Πρωθυπουργό στον γάμο του; (ανεξάρτητα εάν ανταποκρίθηκαν όλοι).

Μόνον ένας και αυτός είναι ο γενικός γραμματέας της Βουλής Βασίλης Μπαγιώκος, ο οποίος ήρθε εις γάμον κοινωνία με την Νατάσα Βελωνάκη (καταγωγή από την Ζάκυνθο), που κατέχει μια νευραλγική θέση (ίσως την πιο νευραλγική) στη Βουλή. Είναι η υπεύθυνη όλων των ψηφοφοριών του Κοινοβουλίου. Μία από τις θέσεις ευθύνης του Κοινοβουλίου.

Αλλά και η κουμπάρα, Αλεξάνδρα Τσακιρέλη, έχει και αυτή θέση ευθύνης στη Βουλή, αφού είναι υπεύθυνη για τις και τους στενογράφους- πρακτικογράφους  του Κοινοβουλίου. Ίσως οι περισσότεροι να μην  το γνωρίζετε αλλά η Βουλή διαθέτει  ακόμα στενογράφους, τους οποίους μάλιστα δανείζει στον ΠτΔ σε περίπτωση που συγκαλέσει Συμβούλιο Αρχηγών.

Έτσι ο συμπαθέστατος και ικανότατος γενικός γραμματέας της Βουλής νυμφεύθηκε την υπεύθυνη των ψηφοφοριών με κουμπάρα την υπεύθυνη των πρακτικών και των στενογράφων της Βουλής.

Ακολούθησε δεξίωση στην Παιανία, στο Κτήμα Λάας. Τι είναι το Λάας, τον ρώτησα για να μου πει ότι στα αρχαία σημαίνει βράχος. Και εγώ τι άλλο να πω; Βίον ανθόσπαρτον. Οι δε συνεργάτες του έγραψαν και μια υπέροχη  ευχή: «Γαμπρέ μας χάρη σου ζητώ κι αν θέλεις να την κάνεις, το ρόδο που σου δώσαμε να μην μας το μαράνεις…»

Γιατί ο Γεραπετρίτης πάει Νέα Υόρκη;

Αμέσως με την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Δευτέρας, ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναχωρεί για τη Νέα Υόρκη για να πάρει μέρος σε μια κρίσιμη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Λέω κρίσιμη αφού γίνεται υπό το φως της απόπειρας Τραμπ να υποβαθμίσει τον ΟΗΕ, με το Συμβούλιο Ειρήνης που προωθεί. Στο οποίο για να γίνει κάποια χώρα μέλος θα πρέπει να πληρώσει 1 δις. δολάρια. Η Ελλάδα είπε όχι, αλλά προτείνει το Συμβούλιο Ειρήνης να γίνει μόνον για την Γάζα και για συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα..

Ο ΟΗΕ, δηλαδή του Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεδριάζει τη στιγμή που μια αμερικανική αρμάδα πλέει προς τον Αραβικό Κόλπο και στην Ανατολική Μεσόγειο απειλώντας ευθέως το Ιράν, την ώρα που διεξάγονται συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία ( αν και ο Πούτιν συνεχίζει να βομβαρδίζει την Ουκρανία), τη στιγμή που συνεχίζονται οι συνομιλίες για την Γάζα και την ώρα που ισραηλινοί σκέφτονται ότι εάν απαιτηθεί θα στείλουν τα πολιτικά τους αεροσκάφη για λόγους ασφαλείας στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Το ΑΣΣ, η διπλή τουρκική Navtex και τα ήρεμα νερά

Ακόμα ψάχνουν ημερομηνία για την πραγματοποίηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδα και Τουρκίας και τη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν, αν και κυβερνητικοί κύκλοι εδώ στην Αθήνα, χωρίς να έχουν ακόμα κάποια επίσημη ειδοποίηση προσδιορίζουν την ημερομηνία στο πενθήμερο 10 – 15 Φεβρουαρίου. Και ξέρετε γιατί; Επειδή αμέσως μετά αρχίζει το ραμαζάνι. Θα είχε, λέτε, μια σημειολογική αξία, αν τελικά γίνει το ΑΣΣ στις 14 Φεβρουαρίου; Του Αγίου Βαλεντίνου;   Παρά ταύτα το ΥΠΕΞ και οι διπλωματικές υπηρεσίες του συνεχίζουν την προετοιμασία για το ΑΣΣ, μια προετοιμασία η οποία βρίσκεται στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας αυτή την περίοδο.

Αυτό που πρέπει να ξέρετε ότι αυτό το ΑΣΣ (που το τελευταίο έγινε με τους καλύτερους οιωνούς, λόγω των ήρεμων νερών και με πληροφορίες ότι ο ΚΜ θα πήγαινε και στην Καπποδοκία) δεν θα είναι και τόση εύκολη υπόθεση και για τις δύο χώρες. Διότι η Τουρκία προσφάτως εξέδωσε διπλή Navtex, διαρκείας δύο ετών, με τις οποίες επαναδιατυπώνει στο σύνολό τους τις αξιώσεις της στο Αιγαίο, σίγουρα επηρεάζουν τα ήρεμα νερά. Επιπλέον οι Τούρκοι επαναφέρουν με τον τρόπο αυτό στο προσκήνιο τις θέσεις της περί δικαιοδοσίας αδειοδότησης ερευνών σχεδόν στο μισό Αιγαίο, αλλά και για αποστρατιωτικοποίηση συνολικά 23 νησιών.

Βεβαίως η Αθήνα σταθερά στις θέση της για μόνον ένα θέμα που χωρίζει τις δύο χώρες αυτό του καθορισμού των θαλάσσιων ζωνών ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας, που είναι ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και βεβαίως να διατηρήσει ανοικτούς τους διαλόγους επικοινωνίας.

Τι δεν θέλουν να συζητούν οι Πασόκοι και τι οι νεοδημοκράτες πολιτικοί

Επειδή έχω προσωπική εμπειρία, θέλω να σας ενημερώσω ότι  υπάρχουν πολιτικοί σχεδόν απ΄όλα τα κόμματα που κάνουν διάφορες… συμφωνίες (τα λεγόμενα tv deals0  προκειμένου να εμφανιστούν σε ένα τηλεοπτικό πάνελ, σε μια εκπομπή ή ακόμα σε μια συζήτηση που διευθύνει ένας δημοσιογράφος. Υπάρχουν συγκεκριμένα θέματα που δεν θέλουν να συζητήσουν και το απαιτούν λίγο πριν αρχίσει η εκπομπή. Κάποια στιγμή γίνονται πολύ απαιτητικοί και απειλούν (σε μαγνητοσκοπημένες εκπομπές) είτε να φύγουν από το πλάνο είτε να μην  ξανάρθουν.

Ξέρετε τώρα τι είδους θέματα δεν θέλουν να συζητούν; Πάμε πρώτα στους πολιτικούς (υπουργούς, βουλευτές) της ΝΔ, οι οποίοι δεν θέλουν να συζητούν το θέμα της τροπολογίας Όλγας για την συνεπιμέλεια. Για τους Πασόκους το μόνο θέμα που αποφεύγουν να συζητήσουν είναι αυτό της ηγεσίας του ΠαΣοΚ.

Το χιόνι στα Καλάβρυτα έφερε… έμπνευση

Παρά την παρουσία του Πρωθυπουργού στα Καλάβρυτα το Σάββατο, η δραστηριότητά του στα social media παρέμεινε αμείωτη.  Μέσα από ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρωθυπουργός παρουσίασε το νέο καφέ στην κορυφή της Στύγας.

«Μου ζήτησαν να παρουσιάσω το νέο καφέ στην κορυφή της Στύγας στα Καλάβρυτα. Αυτό… είναι το καφέ. Έχει και σόμπα. Και αυτός είναι ο αναβατήρας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Ενώ εχθές, απαντώντας με χιούμορ σε ανάρτηση χρήστη του tiktok που βρισκόταν επίσης το Σάββατο στο χιονοδρομικό των Καλαβρύτων και συνέδεε το ότι έπεσε στο σκι, με την παρουσία του πρωθυπουργού εκεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε από το προσωπικό του προφίλ, κάτω από την εν λόγω ανάρτηση: “Γύρνα το σε snowboard  ”

Εκείνο που διαπιστώνω είναι ότι στα σόσιαλ μίντια του ΠΘ, εξακολουθεί παρά το κρύο στα χιονοδρομικά να υπάρχει η φρεσκάδα και ένας από τους μάστορες του χειρισμού αυτών είναι ο Νίκος Ρωμνανός.