Κύριε υπουργέ τα κάναμε…. Σαλάτα

Αυτή κι αν ήταν καρατόμηση: Ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Νικόλας Σαλάτας, πρώην εισαγγελικός λειτουργός, όπως γνωρίζετε καρατομήθηκε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης  Κώστα Τσιάρα. Εκείνο που πιθανόν να μην γνωρίζετε είναι ότι ο κ. Τσιάρας είναι ο πέμπτος υπουργός στο Αγροτικής που ανέλαβε να εξυγιάνει τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τα σκάνδαλά του με τα οποία βοά, όπως από προχθές που σας ενημέρωσα, όλος ο αγροτικός κόσμος, πλην όμως ακόμα ούτε ο πέμπτος υπουργός δεν το κατάφερε.

Για να επέμβει μάλιστα και ο ευρωπαίος εισαγγελέας;

1

Ο κ. Σαλάτας απολύθηκε για λόγους…«επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος», όπως ειπώθηκε, αλλά όσο πιο κομψά προσπαθούν να παρουσιάσουν μια απόλυση, δεν παύει να έχει τον χαρακτήρα της καρατόμησης.

Ωστόσο ο κ. Σαλάτας το έριξε στο αντάρτικο και όχι μόνον δεν παραιτείται, αλλά εξέδωσε μάλιστα και δεύτερη προκλητική ανακοίνωση κατά το ευρωπαίου εισαγγελέα, κλιμακώνοντας έτσι τη διαμάχη που άρχισε μαζί του με τις κατηγορίες διασπάθισης ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Βεβαίως ο κ. Σαλάτας διορίστηκε στον ΟΠΕΚΕΠΕ από τον υπουργό κ. Τσιάρα (ο οποίος διορίζει και μετά απολύει) και στην Καρδίτσα δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε (ακόμα και κοινοβουλευτικοί) ότι ο αδελφός του κ. Σαλάτα είναι της επιρροής Τσιάρα.

Άσε που η αντιπολίτευση κάνει λόγο για φαρσοκωμωδία, ενώ εγώ θυμήθηκα ένα  πολύ γνωστό και αγαπημένο τραγούδι της Αρλέτας, το «Σερενάτα» και τον στίχο «μανάρι μου τα κάναμε σαλάτα…»

Οι μάχες δίνονται στο εξωτερικό και όχι μεταξύ μας

Επειδή γράφω για τα εθνικά θέματα αυτά πάνω από μισό αιώνα, επιτρέψτε μου μια γενική και απολύτως καλοπροαίρετη παρατήρηση. Οι μάχες, κύριοι της πολιτικής, για θέματα που άπτονται του εθνικού συμφέροντος, δεν δίνονται και δεν πρέπει να δίνονται μεταξύ σας.. Για να έχουν νόημα, ουσία και αποτέλεσμα, θα πρέπει όλοι, από όποια θέση έχει ο καθένας, να  δίνουμε τις μάχες στο εξωτερικό, στα διεθνή φόρα και να πείθουμε για το δίκαιο των ελληνικών θέσεων.

Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: Ξεκίνησε ήδη η εαρινή σύνοδος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ στο Ντέιτον των ΗΠΑ. Η επιλογή της τοποθεσίας δεν είναι τυχαία, καθώς εφέτος συμπληρώνονται τριάντα χρόνια από την υπογραφή της περίφημης συμφωνίας εκεί για την ειρήνευση στη Βοσνία.

Και ενώ η τουρκική αντιπροσωπεία είναι πολυπληθέστατη, με διψήφιο αριθμό συμμετοχών και επικεφαλής τον πρώην Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η Ελλάδα εκπροσωπείται μόνον από έναν βουλευτή, από τον Δημήτρη Καιρίδη.

Μάλιστα, το γεγονός ότι η Κύπρος δεν συμμετέχει στη συνέλευση αυξάνει το βάρος και την ευθύνη για τη μοναδική ελληνική φωνή εκεί. Δεν είναι κρίμα που κανένας βουλευτής της αντιπολίτευσης, ούτε από το ΠΑΣΟΚ, ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια ώρα που είναι λάβροι εναντίον της Τουρκίας, δεν έκαναν τον κόπο να συμμετέχουν στη σύνοδο;

Δεν θέλω να πιστέψω ότι αιτία είναι ότι το Ντέιτον είναι στη μέση του πουθενά και στερείται εμπορικών κέντρων και άλλων απολαύσεων (όπως είχε γίνει πρόσφατα στο ταξίδι ορισμένων βουλευτών, στην Κίνα, ας πούμε).

Οι νέες κίτρινες κάρτες του Μαξίμου

Αυτή τη φορά το Μέγαρο Μαξίμου μοίρασε κίτρινες κάρτες μόνον σε νέους υπουργούς, υφυπουργούς και αναπληρωτές υπουργούς. Ο λόγος; Επειδή ξεχνούν να μνημονεύσουν το έργο των προκατόχων τους. Ομιλούν ωσάν να είναι τα έργα δικά τους επιτεύγματα.

Το Μαξίμου ενοχλείται όμως και για έναν άλλο λόγο. Ό,τι η ΝΔ κυβερνά εδώ και έξι χρόνια και έχουν γίνει σημαντικά έργα, τα οποία οι νεότεροι πρέπει και να τα στηρίζουν και να τα μνημονεύουν, αφού αποτελούν τη συνέχεια της κυβέρνησης.

Αυτή η προειδοποίηση φαίνεται πως έπιασε τόπο και άκουγα προχθές τον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών Κωνσταντίνο Κυρανάκη να μνημονεύει συνεχώς τον προκάτοχό του Χρήστο Σταϊκούρα.

Η δεύτερη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Οδησσό

Θα είναι δεύτερη φορά που ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τον Ιούνιο στην Οδησσό προσκεκλημένος του Ζελένσκι για τη Σύνοδο Ουκρανίας – Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η πρώτη έγινε τον Μάρτιο του 2024 και την ώρα που ο Μητσοτάκης ήταν καθοδόν για να συναντήσει τον Ουκρανό Πρόεδρο σημειώθηκαν εκρήξεις, κάπου 500 μέτρα από το σημείο της συνάντησης.

Ας μην ξεχνάμε ωστόσο ότι στην Οδησσό υπάρχει έντονο το στοιχείο του Ελληνισμού, ήταν έδρα της Φιλικής Εταιρίας, σύμβολο  ιστορικών δεσμών. Τότε ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε την πρόθεση της Ελλάδος να συμβάλει στην ανασυγκρότηση της Οδησσού.

Τον Ιούνιο επίσης εκκρεμεί ένα ταξίδι του Μητσοτάκη στη Νίκαια της Γαλλίας για τη Σύνοδο του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς και βεβαίως ένα ταξίδι στην Αλβανία.

Οι δύο βουλευτές που δεν θέλουν να είναι υποψήφιοι

Στο μικροσκόπιο του Μαξίμου βρίσκονται τουλάχιστον δύο βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι δηλώνουν δημοσίως απογοητευμένοι και ότι είναι πολύ πιθανόν να μην θέσουν υποψηφιότητα στις προσεχείς εκλογές όποτε αυτές κι αν διεξαχθούν.

Ο ένας, μεταξύ μας τώρα, δηλώνει απογοητευμένος καταγγέλλοντας νοθεία στην σταυροδοσία από τους ίδιους συντρόφους του (κατέθεσε μάλιστα και ερώτηση στη Βουλή) και πιθανόν να μην ξαναβάλει υποψηφιότητα γιατί έως τώρα παρά τη στήριξη που έκανε προς την κυβέρνηση σε δύσκολες στιγμές της (όπως υποκλοπές, Τέμπη κτλ.) δεν έγινε ούτε καν υφυπουργός, ωσάν ο στόχος του βουλευτή δεν είναι να γίνει υπουργός, αλλά η επανεκλογή του.

Ωστόσο ο δεύτερος «απογοητευμένος» και διαμαρτυρόμενος, έμαθα πως δεν ήθελε καν να είναι υποψήφιος στις επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές, αλλά τελικά την τελευταία στιγμή κάποιοι τον έπεισαν, έθεσε υποψηφιότητα και εξελέγη. 

Τώρα σκοπεύει να παραμείνει στην πολιτική και εάν η ΝΔ το δεχθεί, τότε όντως δεν πρόκειται να θέσει ξανά υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές αλλά θα στοχεύσει στις περιφερειακές.

Αν νομίζετε για έναν βουλευτή ότι η αποχώρησή του από την πολιτική διαμαρτυρόμενος για το κόμμα του είναι εύκολη υπόθεση κάνετε λάθος.

Διότι πέραν των άλλων χάνει τα προνόμια του βουλευτή, τα οποία μην νομίσετε πως είναι λίγα, ταξίδια, βουλευτική αποζημίωση, επιτροπές, διόδια, γραμματειακή υποστήριξη, βουλευτικό αυτοκίνητο, φρουρά ακόμα και δωρεάν πάρκινγκ στο Ελ. Βενιζέλος.

Όταν η Lockheed Martin υμνεί τα ελληνικά F-16 Viper

Κυκλοφόρησε πρόσφατα βίντεο από την αμερικανική εταιρεία Λόκχηντ Μάρτιν (Lockheed Martin), που προβάλλει τις δυνατότητες των αναβαθμισμένων ελληνικών F-16 VIPER (σημαίνει “Οχιά” στα ελληνικά). Είναι συνολικής διάρκειας περίπου 2 λεπτών και εμφανίζονται πιλότοι μας (κατά τη διάρκεια της ΝΑΤΟικής ασκήσεως “RAMSTEIN FLAG – 25”)  να δηλώνουν πόσο ικανοποιημένοι είναι από τις “ΟΧΙΕΣ” και κυρίως από τα χαρακτηριστικά του νέου ραντάρ APG – 83 AESA.

Ας μην ξεχνούμε πως η Πολεμική Αεροπορία είναι η πρώτη από τις Αεροπορίες της Συμμαχίας που έχει VIPER επιχειρησιακά.  Ενώ θα ακολουθήσουν η Βουλγαρία και η Σλοβακία σε πολύ μικρότερους αριθμούς από εμάς.

Άλλη μια διαφήμιση λοιπόν, για τους Έλληνες πιλότους και την Αεροπορία μας, που υπερασπίζονται καθημερινά τον Εθνικό Εναέριο Χώρο μας από τους επίδοξους εισβολείς.

Ποιοι είναι αυτοί που έκλεψαν στο… Κοινοβούλιο;

Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται ακόμα και στη Βουλή των Ελλήνων σημειώθηκαν στο παρελθόν κλοπές; Τι άραγε  έκλεψαν από το Κοινοβούλιο και ποιοι κλέβουν και έχουν τρελάνει την φρουρά;

Το ποιοι κλέβουν δεν έχει ακόμα εξιχνιαστεί, σε αυτόν τον πιο καλά φρουρούμενο χώρο της χώρας. Το τι κλέβουν φανερώθηκε.

Πρώτο πράγμα στις προτιμήσεις των κλεφτών ήταν το… χαρτί υγείας. Ναι δεν διαβάσατε λάθος έκλεψαν από τη Βουλή χαρτί υγείας. Το έκλεβαν κατά την περίοδο της πανδημίας. Δεύτερο προϊόν τα… υγροσάπουνα (με έξαρση κλοπών πάλι στην περίοδο της πανδημίας).

Το πιο περίεργο; Έχει εξαφανιστεί (και αγνοείται) και ένα μαύρο μαξιλαράκι από τον ριγέ καναπέ του Εντευκτηρίου της Βουλής. Τώρα τι να κάνουν αυτοί ή αυτός που το έκλεψε ένα μαξιλαράκι ευτελούς αξίας δεν μπορώ να καταλάβω. Μάλλον κάποιος θα το πήρε και ξέχασε να το επιστρέψει.

Είπα, ριγέ (μαύρο- πορτοκαλί χρώματος) καναπέδες στο Εντευκτήριο. Είχαν τοποθετηθεί επί προεδρίας Σιούφα και επελέγη αυτό το ουδέτερο χρώμα προς τα κόμματα, ώστε να μην διαμαρτύρεται κανείς.

Τώρα σκέφτονται να τους αντικαταστήσουν με…μπλε χρώμα, το ίδιο χρώμα που έχουν οι πολυθρόνες.

Είπαν ότι έχουν φθαρεί. Προχθές εισήλθε ένα συνεργείο και άρχισε να επιδιορθώνει τα ξεχαρβαλωμένα υφάσματα, έως έρθουν τα καινούργια.

Η Ελληνική Γλώσσα στην Βοστώνη

Το  Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, οργανώνει εκδήλωση για την Ελληνική Γλώσσα. Το θέμα εξαιρετικά ενδιαφέρον «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ».

Εκείνο που πρόσεξα είναι ότι το τελευταίο διάστημα υπήρξε  μεγάλη κινητοποίηση τόσο από πλευράς Πολιτείας, με την Κυβέρνηση και τη Βουλή, αλλά και από την Πανεπιστημιακή Κοινότητα, τους εκπροσώπους φορέων του Πολιτισμού μας, αλλά και, φυσικά, από τους ομογενείς μας της Αμερικής. Πέραν του Υπουργείου Εξωτερικών δια της Γενικής Γραμματέως, Μάιρας Μυρογιάννη και του Γενικού Προξένου στη Βοστώνη κ. Συμεών Τέγου, η Βουλή των Ελλήνων στέλνει τριμελή αποστολή υψηλού επιπέδου με επικεφαλής τον Α’ Αντιπρόεδρο της Βουλής και πρώην Υπουργό Γιάννη Πλακιωτάκη, τον βουλευτή και πρώην Υπουργό, Στέλιο Πέτσα και την βουλευτή και Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, Νίνα Κασιμάτη.

Την έναρξη των εργασιών του 11ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου της Βοστώνης θα χαιρετήσει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής  Ελπιδοφόρος, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Π. Παυλόπουλος και εκπρόσωποι φορέων της Ομογένειας.

Οι προσδοκίες πολλές, καθώς φέτος η Ελλάδα κατάφερε να πετύχει μια μεγάλη διάκριση, την αναγνώριση  από την UNESCO της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.

Μια αναγνώριση της διαχρονικότητας της γλώσσας μας – με αδιάσπαστη συνέχεια 40 αιώνων προφορικής παράδοσης και 35 αιώνων γραπτής παράδοσης – της συμβολής της στην επιστήμη και τον πολιτισμό αλλά και την ευρύτατη χρήση της χάρη στην ελληνική Διασπορά