• Πολιτική

    Ψήφο εμπιστοσύνης με 158 «Ναι» έλαβε η κυβέρνηση

    • NewsRoom
    Η νέα Βουλή (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Ψήφο εμπιστοσύνης από τους 158 βουλευτές της ΝΔ απέσπασε η νέα κυβέρνηση, που καταψηφίστηκε από τα επτά κόμματα της αντιπολίτευσης και 142 βουλευτές, μετά την ολοκλήρωση της τριήμερης διαδικασίας ανάγνωσης και συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.

    Προηγήθηκαν νωρίτερα οι δευτερολογίες των πολιτικών αρχηγών. Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης επισήμαναν:

    Μητσοτάκης-ΝΔ

    Από τη ΝΔ κατατέθηκε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που παρουσιάστηκε σε μεγάλη λεπτομέρεια, για τον πολυδύναμο εκσυγχρονισμό της χώρας. Ο λόγος της αντιπολίτευσης συνολικά δεν είχε ούτε πειστικά επιχειρήματα ούτε θετικές παρατηρήσεις για την κυβερνητική πολιτική. Η απάντηση ήταν επανάληψη συνθημάτων που ήδη είχαν εξαντληθεί προεκλογικά. Όμως οι εκλογές έδειξαν ότι η Ελλάδα έχει περάσει πια σε μια άλλη εποχή, των μεγάλων αλλαγών. Μακάρι αυτές να συνοδεύονται και από μεγάλες συναινέσεις. Σε κάθε περίπτωση η εντολή που πήραμε είναι να προχωρήσουμε στην υλοποίηση αυτών των αλλαγών. Πρώτος εγώ είπα ότι υπάρχουν πολλά δύσκολα μέτωπα και μάχες που πρέπει να κερδίσουμε. Αλλά μίλησα και για μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος. Για όλα αυτά πειστικά σχόλια δεν άκουσα, ελπίζω τα κόμματα να βρουν τον βηματισμό τους για πιο ουσιαστική συζήτηση. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε τον δρόμο που μας έδειξαν οι πολίτες».

    Φάμελλος-ΣΥΡΙΖΑ

    Θα καταψηφίσουμε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Γνωρίζουμε ότι δεν θα τηρήσει όσα υποκριτικά λέει σήμερα. Η πολιτική του δεν είναι εκσυγχρονιστική, αλλά αναχρονιστική. Δεν έχει το βλέμμα της στις νέες ευρωπαϊκές πολιτικές και δεν ανταποκρίνεται στις προκλήσεις και στις αβεβαιότητες του μέλλοντος. Χρειαζόμαστε ένα νέο πολιτικό σχέδιο, που δεν είναι η αποθέωση της ανεξέλεγκτης αγοράς και της κερδοσκοπίας που δημιουργεί φτώχεια, ανισότητες, εργαζόμενους που “κολυμπούν” και κρύβονται σε ψυγεία και ΕΚΑΒ με πυροσβέστες. Δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στις αξίες της δημοκρατίας και της προόδου, γιατί μόνο αυτές μπορούν να στηρίξουν τη ζωή μας και τη χώρα μας.

    Ανδρουλάκης-ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

    Η χώρα χρειάζεται προοδευτικό σχέδιο με προτεραιότητες το κοινωνικό κράτος, την ανθεκτική αειφόρο οικονομία και την ισχυρή ανάπτυξη που οδηγεί σε μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης, αφού οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης απέδειξαν ότι έχουμε άλλο όραμα, σχέδιο, προτεραιότητες, φιλοσοφία για τους θεσμούς.

    Κουτσούμπας-ΚΚΕ

    Ήδη από την πρώτη μέρα της συζήτησης καταργήσατε τις διαχωριστικές γραμμές μέσα στην κοινωνία και παρουσιαστήκατε ως νέος εθνάρχης. Είπατε ότι ο λαός θα δείξει συναίνεση στις μεταρρυθμίσεις, ακόμη και ότι τις επιζητά. Σε λίγο θα μας πείτε ότι οι άνθρωποι του μόχθου απολαμβάνουν την ακρίβεια, την εργασιακή ζούγκλα, την έλλειψη ασθενοφόρων. Παρά τον αρνητικό πολιτικό συσχετισμό που ποτέ δεν αρνηθήκαμε, δυναμώνει ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυβερνητικής πολιτικής και του ταξικού χαρακτήρα της. Δυναμώνει η αναζήτηση λύσης μέσα από τον συλλογικό, οργανωμένο αγώνα.

    Στίγκας-Σπαρτιάτες

    Εμείς είμαστε πλέον η εθνική φωνή όλων των πραγματικών Ελλήνων. Βγαίνουμε μπροστά, δυναμικά με σθένος και αποφασιστικότητα, όχι μόνο για να μη ζήσουμε ξανά μέρες ντροπής, όπως στις Πρέσπες, αλλά για να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για να σταθούμε στα πόδια μας και να φτιάξουμε όλοι μαζί την Ελλάδα που μας αξίζει. Και να είσαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε.

    Βελόπουλος-Ελληνική Λύση

    Δεν είστε ανθρωπιστής, κύριε πρωθυπουργέ, όταν αφήνετε ελεύθερους να έρχονται στη χώρα «λαθρομετανάστες». Θεωρούμε ότι οι τόσοι μετανάστες δεν μπορούν να αφομοιωθούν, κάνετε το ένα λάθος μετά το άλλο.

    Νατσιός-Νίκη

    Ο ελληνικός λαός κατά την τριήμερη συζήτηση δεν άκουσε κάποιο σπουδαίο μέτρο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Το κράτος σκεπάζει την ανεξέλεγκτη αισχροκέρδεια με σοβιετικού τύπου κουπόνια.

    Κωνσταντοπούλου-Πλεύση Ελευθερίας

    Δεν πειστήκαμε ότι το κίνητρό σας στη χάραξη και άσκηση της πολιτικής σας είναι ο άνθρωπος, η ανθρώπινη ευημερία και ευτυχία. Δεν είπατε λέξη για την προστασία πρώτης κατοικίας και τους πλειστηριασμούς. Δεν εξαγγείλατε καμία πολιτική για την ασφάλεια στις μεταφορές, δεν είπατε ούτε λέξη για τα Τέμπη.

    Διαβάστε επίσης

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Έρχεται άμεσα νόμος που καταργεί όλα τα εμπόδια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

    Χατζηδάκης: Έρχονται πλαίσιο κανόνων για τους Servicers και βελτίωση του εξωδικαστικού – Οι 7 άξονες πολιτικής

    Κουτσούμπας: Θα μας βρείτε απέναντι στο αντιλαϊκό πρόγραμμά σας



    ΣΧΟΛΙΑ