• Οικονομία

    Προσχέδιο προϋπολογισμού… double face: Τα δύο σενάρια για τις συντάξεις

    • NewsRoom
    Τσακαλώτος

    Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (δεξιά) και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης (αριστερά)


    Με μια αναφορά ότι ενδεχομένως και να μη χρειαστεί να περικοπούν οι συντάξεις και τα αντίμετρα κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το Προσχέδιο Προϋπολογισμού 2019. H κυβέρνηση προκειμένου να αποφύγει τον αιφνιδιασμό στο «καυτό μέτωπο» της μείωσης των συντάξεων επέλεξε να παρουσιάσει σήμερα δύο διαφορετικά σενάρια για την τύχη της προσωπικής διαφοράς.  Το πρώτο σενάριο θα προβλέπει την πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων και το δεύτερο σενάριο θα προβλέπει την μη περικοπή των συντάξεων και την μη εφαρμογή των αντιμέτρων.

    Όπως είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, «θα παρουσιάζει ένα σενάριο με πιθανή εφαρμογή των μέτρων και των αντιμέτρων, για να δείξει ότι αυτό δεν επηρεάζει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος και θα υπάρχει και η βούληση της κυβέρνησης, η οποία είναι γνωστή, και έχει να κάνει με ένα σενάριο που λέει ότι δεν θα υπάρχει το μέτρο των συντάξεων, αλλά θα υπάρχει υλοποίηση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης».

    Άλλωστε, το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για τη μη περικοπή των συντάξεων. Σήμερα δε, στο Eurogroup κατά τις επαφές του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου αναμένεται να ξανατεθεί το θέμα στους δανειστές.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο θα προβλέπει ακόμη ρυθμό ανάπτυξης 2,5%, πρωτογενές πλεόνασμα 4,2% – 4,3% του ΑΕΠ και έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις 1,2 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά το πλεόνασμα του 2018, οι πρώτες εκτιμήσεις τοποθετηθούν τον φετινό πήχη στο 3,8% – 3,9%, υψηλότερα πάντως από τον μνημονιακό στόχο του 3,5%.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Άλμα στο κενό για τον Τσίπρα: Σκαρφίζεται πάλι νέα κόλπα με τις συντάξεις και η Moody’s απειλεί

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δεν θα περιλαμβάνονται οι περικοπές των συντάξεων στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, λέει ανώτατη κυβερνητική πηγή!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εξηγήσεις από Αχτσιόγλου για το «μπάχαλο» στις συντάξεις χηρείας ζητούν 56 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ



    ΣΧΟΛΙΑ