• Πολιτική

    Προς την Κύπρο κατευθύνεται το ερευνητικό πλοίο της ExxonMobil, Ocean Investigator

    • NewsRoom
    Ocean Investigator


    Εν πλω με κατεύθυνση προς το λιμάνι της Λεμεσού βρίσκεται πλέον το ερευνητικό πλοίο Ocean Investigator, που έχει ναυλωθεί από την ExxonMobil και το οποίο βρισκόταν μέχρι σήμερα αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Λαυρίου.

    Το πλοίο της ExxonMobil απέπλευσε από το λιμάνι της Αττικής στις 10:45 το πρωί της Κυριακής, ενώ αναμένεται να φτάσει στον προορισμό του το βράδυ της Δευτέρας. Την ίδια ώρα, το δεύτερο ερευνητικό σκάφος, Med Surveyor, το οποίο όπως και το  Ocean Investigator θα χρησιμοποιηθεί για έρευνες στο τεμάχιο 10, βρίσκεται ακόμα ανοικτά της Χάιφα.

    Τα δύο πλοία έχουν ναυλωθεί από την ExxonMobil και Qatar Petroleum για να εντοπίσουν με τον εξοπλισμό που φέρουν τους στόχους όπου το τρυπάνι θα πραγματοποιήσει τον ερχόμενο Οκτώβριο δύο ερευνητικές γεωτρήσεις.

    Και τα δύο σκάφη ανήκουν στην εταιρεία Maritech Projects Services η οποία εδώ και 40 χρόνια ειδικεύεται σε έρευνες και έργα σε θαλάσσιες περιοχές. Το «Ocean Investigator» είναι ένα «offshore supply ship», δηλαδή πλοίο εφοδιασμού ανοικτής θάλασσας. Έχει μήκος 80 μέτρα και εκτόπισμα περίπου 3.300 τόνων.

    Τόσο η Λευκωσία όσο και η εταιρεία, όπως λένε πηγές με γνώση στις προετοιμασίες, έχουν μελετήσει επισταμένα τα όσα διαδραματίσθηκαν πρόσφατα εντός της ΑΟΖ και το βέβαιο είναι, όπως λένε οι ίδιες πηγές, ότι θα υπάρξει διαφοροποίηση τόσο κατά την προετοιμασία των εργασιών εντός του τεμαχίου όσο και κατά την περίοδο που θα ξεκινήσουν οι έρευνες.



    ΣΧΟΛΙΑ