• Πολιτική

    Πρόωρες εκλογές: Ζητούμενο μοιάζει πλέον η επίσπευση τους, η διάρκεια και το κλίμα της προεκλογικής εκστρατείας – Όλο το παρασκήνιο

    • Contributor
    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης - εκλογές

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, στην τρίτη δημόσια τοποθέτησή του τις τελευταίες μέρες, όχι μόνο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, αλλά περιγράφει, αφενός το διακύβευμα τους, έχοντας υποδηλώσει και το αφήγημά του, αφετέρου το πλαίσιο που εκείνος θέτει προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την ομαλή διεξαγωγή τους και, πριν αλέκτορα φωνήσαι, ένα από τα κανάλια με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση, έχει πρώτο τίτλο «προαναγγελία εκλογών από τον Πρωθυπουργό», τα τρία πρώτα θέματα του αφιερωμένα σε σχετικές αναφορές (με το δεύτερο να προαναγγέλλει χιλιάδες προεκλογικές προσλήψεις στο Δημόσιο εντός του Ιουλίου), ενώ όλα τα υπόλοιπα δελτία παραθέτουν εκτενή ρεπορτάζ, χρησιμοποιώντας εκφράσεις όπως «το blame game για τις φθινοπωρινές κάλπες ξεκίνησε», «εκλογές στις 2 Οκτωβρίου βλέπουν κυβερνητικοί βουλευτές», τότε το ερώτημα μοιάζει να μην είναι πλέον, αν θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο.

    Αυτό «είναι τι κάνει νιάου νιάου τα κεραμίδια», όπως ειπώθηκε πολύ χαρακτηριστικά. Το θέμα πια, μοιάζει να είναι ο ακριβής χρόνος διεξαγωγής τους. Εντός του φθινοπώρου ή και νωρίτερα, λένε κάποιοι, καθώς το μόνο όπλο αιφνιδιασμού που έχει μείνει στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να τις επισπεύσει και να συντμήσει τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, προκειμένου η χώρα να μην βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρότατους κινδύνους.

    Χωρίς να μπορεί να ισχυριστεί ο οιοσδήποτε, ότι η απόφαση του κ. Μητσοτάκη είναι τελεσίδικη, με δεδομένες τις αβεβαιότητες που ταλανίζουν την χώρα σε επίπεδο οικονομίας-ενέργειας, ελληνοτουρκικών σχέσεων, ακόμα και πανδημίας, που όπως όλα δείχνουν επανακάμπτει, αλλά και επιπλέον αστάθμητους παράγοντες, όπως για παράδειγμα, οι ενδεχόμενες νέες μεγάλες πυρκαγιές εντός του θέρους, που, όπως είναι αυτονόητο, θα κάνουν τον Πρόεδρο της ΝΔ να ξαναμοιράσει την «τράπουλα», από χθες, το πολιτικό σύστημα, με ευθύνη- πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, μοιάζει να διέβη τον (προ) εκλογικό Ρουβίκωνα.

    Μάλιστα, οι ανακοινώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πρωτίστως του ΣΥΡΙΖΑ που έθεσε συγκεκριμένους πλην πρωτοφανείς και ίσως ανεφάρμοστους όρους, καθώς και η σχετική απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στον Αλ. Τσίπρα, με χρήση όρων όπως «πολιτικός παραλογισμός», έκανε αρκετούς να διαβάσουν ανάμεσα στις γραμμές, την «τοξικότητα» που διόλου τυχαία επικαλέστηκε ο Κ. Μητσοτάκης ως  έννοια προς αποφυγή αλλά και παράγοντα προς…προσφυγή στις κάλπες.

    Υπουργοί και Βουλευτές έχουν ήδη ξεκινήσει τις… καμπάνιες τους.

    Υπουργοί και Βουλευτές πάντως, όχι μόνο «άρωμα» και «παράθυρο» εκλογών δεν βλέπουν αλλά ορθάνοιχτη «πόρτα», από την οποία βγαίνουν καθημερινά προς άγρα ψήφων.

    Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι η θεματολογία στα social media.

    Για παράδειγμα Υπουργός, ο οποίος έτσι κι αλλιώς, έχει δημοσίως δηλώσει πως ένα χρόνο πριν από τις εκλογές, θα ήταν ψεύτης κάποιος που υποστηρίζει ότι δεν κάνει προεκλογικό αγώνα, …ξέκλεψε χρόνο και βρέθηκε πριν από λίγες μέρες σε συγκέντρωση φίλων του, που «ήρθαν να μιλήσουμε για όλη την επικαιρότητα και τις δράσεις του Υπουργείου μας ως προς τα έργα» αλλά στην εκλογική του περιφέρεια, παρουσία Δημάρχων και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής. Ενώ, έχει πυκνώσει τις έτσι κι αλλιώς αγαπημένες του επισκέψεις σε λαϊκές αγορές της περιοχής.

    Έτερος Υπουργός, σε άλλο κρίσιμο τομέα της Αθήνας, σε τακτά πλέον χρονικά διαστήματα, συναντάται για θέματα της αρμοδιότητάς του, με Δημάρχους, αλλά … της εκλογικής του περιφέρειας.

    Οι Βουλευτές είναι πιο…απελευθερωμένοι και μπορούν να κάνουν ή να μετέχουν επισήμως σε συγκεντρώσεις με καθαρά προεκλογικό χαρακτήρα.

    Έτσι, Βουλευτής πραγματοποίησε συγκέντρωση φίλων του και, συνοδεία σχετικών φωτογραφιών, ανακοίνωσε στους διαδικτυακούς του followers πως υπήρξε «ενεργός συμμετοχή ενός πλήθους ακροατηρίου που μας τίμησε με την πράγματι εντυπωσιακή παρουσία του».

    Ανάλογες αναφορές κάνει και συνυποψήφιος στην ίδια εκλογική περιφέρεια με πλούσια τηλεοπτική δράση. Ο οποίος, υπό τις φωτογραφίες που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές, τονίζει «μαζί με συναδέλφους, αυτοδιοικητικούς, εκπροσώπους τοπικών και πλήθος κόσμου, συνομιλήσαμε για τις τρέχουσες εξελίξεις».

    Οι περισσότεροι Βουλευτές βρίσκουν αφορμή και από τις εκδηλώσεις των Τοπικών Οργανώσεων που το τελευταίο διάστημα είναι στο «ζενίθ». Άλλοι πάλι φροντίζουν να δημοσιοποιούν τη συμμετοχή τους σε συναντήσεις που εκκινούν από τους ιδιοκτήτες γυμναστηρίων της εκλογικής τους περιφέρειας, περνούν από γιορτές ενόργανης γυμναστικής, γυμναστικές επιδείξεις και λοιπές αθλητικές εκδηλώσεις ή και βραβεύσεις αθλητών, σε θεατρικές παραστάσεις σε ανοιχτούς χώρους, κατασκευή πίστας εξετάσεων για υποψηφίους οδηγούς δικύκλων, λαογραφικούς ομίλους, φεστιβάλ παραδοσιακών χορών και φτάνουν μέχρι ταβέρνες και καφετέριες όπου συναντούν ψηφοφόρους τους.

    Την τιμητική τους έχουν οι «παλιομοδίτικες» αλλά πάντα αποδοτικές, λιτανείες ιερών εικόνων και οι «πανηγυρικοί εσπερινοί», με αφορμή συνήθως τον εορτασμό ενός αγίου με εκκλησία σε Δήμο της εκλογικής περιφέρειας παρουσία του Μητροπολίτη, οι εσπερινοί, οι συναντήσεις με εκπροσώπους επαγγελματικών ομάδων, αλλά και η παρουσία σε εκδηλώσεις για την άνοδο της τοπικής ομάδας ποδοσφαίρου ή άλλου αθλήματος, στην επόμενη κατηγορία.

    Οι πιο «ψαγμένοι» έχουν εδώ και καιρό, αρχίσει τις θεματικές ομιλίες με τη συμμετοχή πολιτών για «για ζητήματα της καθημερινότητας και παρέμβαση για τη βελτίωση των πραγμάτων», με έμφαση στα θέματα της ακρίβειας και των υψηλών τιμών στην ενέργεια και βασικό σύνθημα «μαζί», «γειτονιά- γειτονιά» ή «ο λόγος στον πολίτη».

    Το πλήθος και ο χαρακτήρας των συγκεκριμένων δημόσιων εμφανίσεων και η ρητορική που τις συνοδεύει, μάλλον διαψεύδουν τον Πρωθυπουργό, ο οποίος, έτσι κι αλλιώς, σε σχετική με τις εκλογές στιχομυθία μελών του Υπουργικού Συμβουλίου χθες, σύμφωνα μα πληροφορίες, όχι μόνο δεν έβαλε «φρένο στα σενάρια» αλλά αρκέστηκε να χαμογελάσει με νόημα…

    Το βέβαιον είναι ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να κρατήσει πολύ. Οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις, εντός και εκτός συνόρων, μοιάζουν να υπερβαίνουν το όποιο εκλογικό διακύβευμα, κι αυτό ο Κ. Μητσοτάκης το γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα.

    Διαβάστε επίσης:

    Ανακοινώσεις για τα καύσιμα ενόψει καλοκαιρινών διακοπών και των… τελικών αποφάσεων για τις εκλογές – Πώς ο Μητσοτάκης θα διεμβολίσει το “μονοπώλιο προοδευτισμού” του ΣΥΡΙΖΑ

    Τσίπρας στην ΠΓ: Γ: Ο κ. Μητσοτάκης να ορίσει από τώρα ημερομηνία εκλογών αφού διάλεξε να δραπετεύσει

    Γιάννης Οικονόμου: Επιτομή του πολιτικού παραλογισμού η απαίτηση Τσίπρα για υπηρεσιακή Κυβέρνηση



    ΣΧΟΛΙΑ