• Πολιτική

    Προκλητική επιστολή Τσαβούσογλου σε ΟΗΕ: Ο «Πορθητής» βρίσκεται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας

    • NewsRoom
    Εμπρηστικός Τσαβούσογλου: Οι Έλληνες είναι κομπλεξικοί

    Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας


    Επιστολή προς τους υπουργούς εξωτερικών όλων των χωρών του ΟΗΕ  και της ΕΕ, καθώς και στην ύπατη εκπρόσωπο της Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι, απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εκφράζοντας τις προκλητικές θέσεις της Άγκυρας, οι οποίες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

    Στην επιστολή του ο Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu,υποστηρίζει ότι η περιοχή στην οποία έχει σταλεί το γεωτρύπανο “Πορθητής” (εντός της κυπριακής ΑΟΖ) για να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις, βρίσκεται εντός της τουρκικής και όχι της κυπριακής υφαλοκρηπίδας.Υποστηρίζει μάλιστα πως η αλληλεγγύη που δείχνει η Ε.Ε. στην Κυπριακή Δημοκρατία (κάνει λόγο για “Ελληνοκυπριακή Διοίκηση”) είναι ασύμβατη προς το Διεθνές Δίκαιο, όπως τουλάχιστον το θεωρεί η αυθαίρετη λογική της Άγκυρας.

    Ο Τσαβούσογλου υποστηρίζει πως το  “Φατίχ” δρα σε τουρκική υφαλοκρηπίδα σε σημείο το οποίο βρίσκεται 75 χιλιόμετρα δυτικά της Κύπρου και η δόθηκε προς εκμετάλλευση στην Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων (ΤΡΑΟ) το 2009 και το 2012.

    Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρει πως η Κύπρος, ως νησί, δεν έχει πλήρη επήρεια, ώστε να έχει υφαλοκρηπίδα αλλά και ΑΟΖ (κόντρα σε όσα αναφέρονται στο Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο η Τουρκία είναι από τις ελάχιστες χώρες που αρνούνται να κυρώσουν), ζητώντας, παράλληλα, από τους “τρίτους” (δηλ. τη διεθνή κοινότητα) να απέχουν από παρεμβάσεις σε διαφορές που είναι διμερείς και μπορούν να λυθούν είτε ως τέτοιες, είτε μέσω μιας διεθνούς διαδικασίας που δεν θα είναι προκατειλημμένη έναντι της μίας πλευράς.

    Ο Τούρκος ΥΠΕΞ σημειώνει ακόμη ότι η Αγκυρα θα συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες και τις γεωτρήσεις, αφήνοντας, παράλληλα, να εννοηθεί ότι η Λευκωσία δεν μπορεί να χρησιμοποιεί το επιχείρημα ότι τα σύνορά της συμπίπτουν με τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.

    Τέλος, συνδέει το ζήτημα της Ανατολική Μεσογείου με το Κυπριακό, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει διευθέτηση των διαφορών στη θάλασσα, προτού αυτό επιλυθεί.



    ΣΧΟΛΙΑ