• Business

    Προανακριτική Novartis: Νέα στοιχεία – φωτιά κατέθεσε στη Βουλή ο Ιωάννης Αγγελής

    Γιάννης Αγγελής


    Νέα στοιχεία για τον τρόπο που στήθηκε η υπόθεση Novartis κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο Ιωάννης Αγγελής.

    Τα νέα έγγραφα που παρουσίασε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου στην στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής που ερευνά τον παραδικαστικό μηχανισμό Ρασπούτιν, αποκαλύπτουν μεταξύ άλλων πως η Ελένη Τουλουπάκη και οι στενοί της συνεργάτες λειτούργησαν «εκ του πονηρού» και απέκρυψαν πληροφορίες άτυπες πληροφορίες που έλαβαν από τις αμερικανικές αρχές.

    Από τα παραπάνω προκύπτει πως οι περίφημες αμερικανικές εκθέσεις καταγράφουν τις καταγγελίες δύο μαρτύρων που κωδικοποιούν ως C1 και C2.

    Το εντυπωσιακό ωστόσο είναι πως υπογραμμίζουν ότι οι πληροφορίες των εγγράφων «βασίζονται σε εξέταση μαρτύρων…» πως «η έρευνα είναι εν εξελίξει και το FBI όπως και οι εισαγγελείς των ΗΠΑ δεν έχουν καταλήξει σε πραγματικά ή νομικά συμπεράσματα…» και πως οι πληροφορίες “δεν θα έπρεπε να εκληφθεί σαν τελικό πραγματικό πόρισμα».

    Στην αναφορά του Ιωάννη Αγγελή, παρουσιάζεται αναλυτικά η παράνομη τακτική που ακολούθησε η Ελένη Τουλουπάκη και οι οι επίκουροι εισαγγελείς Διαφθοράς Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης.

    Συγκεκριμένα:

    – ακύρωσε την επίσημη δικαστική συνδρομή με τις ΗΠΑ που είχε ξεκινήσει η προκάτοχός της Ελένη Ράικου

    – προχώρησε σε παράτυπες συναντήσεις με Αμερικάνους αξιωματούχους ακόμα και σε διαδρόμους ξενοδοχείων

    – «βάφτισε» αδιαβάθμητα έγγραφα (“unclassified”) του FBI ως «άκρως απόρρητα» προκειμένου να μην τα διαβιβάσει στους ανωτέρους της και στην Βουλή

    – προχώρησε σε επιλεκτική χρήση των πληροφοριών δημιουργώντας στρεβλή εικόνα για τα πραγματικά στοιχεία που έστειλαν οι αμερικανικές αρχές αποκρύβοντας παράλληλα τις εκθέσεις από τις οποίες δεν προκύπτει εμπλοκή Ελλήνων πολιτικών στην υπόθεση

    – απέκρυψε την επισήμανση των αμερικανικών αρχών ότι οι πληροφορίες βασίζονται σε καταγγελίες μαρτύρων και δεν αποτελούν πραγματικά νομικά συμπεράσματα

    – παράνομα έθεσε σε καθεστώς προστασίας τουλάχιστον έναν μάρτυρα αν και γνώριζε ότι συνεργάζεται με τις αμερικανικές αρχές αποσκοπώντας σε οικονομικό όφελος

    – αδιαφόρησε για την διερεύνηση του πραγματικού σκανδάλου που αφορούσε χρηματισμό ιατρών προκειμένου να κατασκευάσει πολιτικό σκάνδαλο.

    Ο κ. Αγγελής διαβίβασε στις 18 Μαΐου 2020 στον Άρειο Πάγο συνολικά 8 εκθέσεις του FBI τις οποίες του είχε παραδώσει η κυρία Τουλουπάκη τον Νοέμβριο του 2018.

    Ωστόσο ο ίδιος επισημαίνει ότι η εισαγγελέας Διαφθοράς εξακολουθεί να κρατά στο συρτάρι της επιπρόσθετα αμερικανικά έγγραφα.

    «Από τη σύγκριση του αριθμού των εγγράφων προκύπτει ότι, ενώ η κα Τουλουπάκη μου προσκόμισε συνολικώς οκτώ (8) έγγραφα στην Αγγλική γλώσσα, ο κ. Τζούρας μου προσκόμισε δώδεκα -12- έγγραφα. Αυτό σημαίνει λογικώς ότι, στην κατοχή της κας Τουλουπάκη βρίσκεται ακόμα άγνωστος αριθμός εγγράφων, που δεν δύναται να διαπιστωθεί, αφού δεν έθετε σε αυτά αριθμό πρωτοκόλλου εισερχομένων εγγράφων. Σε κάθε περίπτωση πάντως και απ΄ ότι γνωρίζω, στην Βουλή γνωστοποίησε μόνο δύο έγγραφα (τον μήνα Φεβρουάριο του 2018) αποκρύπτοντας τα λοιπά (προκειμένου να υλοποιήσει το «τύπου Ρασπούτιν» αρχικό Σχέδιο)…» επισημαίνει ο κ. Αγγελής.

    Επιπροσθέτως, υπογραμμίζει πως στις επίμαχες εκθέσεις: «δεν αναγράφεται σε οποιοδήποτε σημείο των ο όρος «απόρρητο» ή «εμπιστευτικό». Αντιθέτως μάλιστα όλα τα ξενόγλωσσα (στην Αγγλική) έγγραφα αναγράφουν ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ στην πρώτη σειρά (προμετωπίδα) ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ τον όρο «UNCLASSIFIED», που σημαίνει στην Ελληνική γλώσσα «αδιαβάθμιτο», «μη απόρρητο». Ιδιαίτερα οφείλω να τονίσω ότι, ο όρος «UNCLASSIFIED» αναγράφεται όχι μόνον στην αρχή και στο τέλος της πρώτης σελίδας των θεωρούμενων (από την κα Τουλουπάκη και τους επίκουρους αυτής) «ως απορρήτων» εγγράφων, αλλά ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΕΛΙΔΑ (αρχή και τέλος) όλων των σημαντικών εγγράφων. Ιδιαιτέρως επίσης οφείλω να τονίσω ότι, υπάρχει σημαντικός αριθμός εγγράφων προερχόμενος από τις ΗΠΑ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ σ΄ αυτά «η δέσμευση μη χρήσεως από άλλες Αρχές» (ενδεικτικώς Σας διαβιβάζω το από 22-6-2017 έγγραφο ΗΠΑ). Τα παραπάνω, οι εμπλεκόμενοι Εισαγγελείς διαφθοράς έχουν αποκρύψει, τόσο από τους προϊσταμένους τους Εισαγγελείς (π.χ. κ. Ζαχαρή), όσο και από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων, που ασκεί χρέη εισαγγελέως, ενώ δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω, εάν έχουν υποπέσει στην αντίληψη του ήδη επόπτη των κ. Παναγιώτη Μπρακουμάτσου. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι εμπλεκόμενοι στην έρευνα της υπόθεσης NOVARTIS εισαγγελείς διαφθοράς, εμφανίζουν παραπλανητικώς ότι, τα έγγραφα που είναι στην κατοχή των, έχουν δήθεν αποσταλεί από τις Αμερικανικές Αρχές στα πλαίσια νόμιμης δικαστικής συνδρομής και ως δήθεν «απόρρητα»”.

    Ο κ. Αγγελής επισημαίνει δε πως «η άποψη όμως ότι τα επίδικα έγγραφα είναι απόρρητα, διότι δήθεν έχουν ληφθεί στα πλαίσια δικαστικής συνδρομής δεν είναι απλώς εσφαλμένη, αλλά υποστηρίζεται «εκ του πονηρού», αφού η γνωστοποίηση του περιεχομένου των πληροφοριακών σημειωμάτων, θεμελιώνει το ποινικό αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας, τόσο για την ίδια την κα Τουλουπάκη, όσο και για τους επίκουρους εισαγγελείς αυτής. Ενδεχομένως δε, να θεμελιώνει και την άμεση συνέργεια στην εν λόγω πράξη (κατάχρησης εξουσίας) ή τουλάχιστον το αδίκημα της υπόθαλψης εγκληματίου, για όσους υποστηρίζουν την συγκεκριμένη άποψη, καθώς και για όσους κατέχουν τα συγκεκριμένα έγγραφα και δεν τα διαβιβάζουν σε εισαγγελική Αρχή, που διενεργεί νομότυπο έλεγχο, αν και έχουν νόμιμη υποχρέωση προς τούτο, λόγω του καθήκοντος αληθείας, που διέπει κάθε υπηρεσιακή των ενέργεια».



    ΣΧΟΛΙΑ