• Πολιτική

    Προανακριτική: Οι απαντήσεις του Αρείου Πάγου και η εμφάνιση του «Σαράφη»

    • NewsRoom
    προανακριτική


    Τις επόμενες ώρες ή το αργότερο έως την Δευτέρα αναμένεται να απαντήσει στα ερωτήματα που έθεσε η προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Novartis ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος.

    Χθες με επιστολή τους χθες προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα βουλευτές μέλη της προανακριτικής ζητούν ότι θα διασφαλίσει ότι θα καταθέσουν σε αυτή οι προστατευόμενοι μάρτυρες Κελέση και Σαράφης με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο κατέθεσαν στον εισαγγελέα Σοφουλάκη, ενώ ζητούν να διασφαλιστεί ότι θα λάβουν όλα τα έγγραφα για την υπόθεση Novartis που έχουν ζητήσει από την Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

    Η προανακριτική επιτροπή ζητεί επίσης από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να απαντήσει και στα εξής τρία ερωτήματα:

    1) Διασφάλιση της εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων με τον τρόπο που τους εξέτασε ο αντεισαγγελέας κ. Σοφουλάκης,
    2) Διασφάλιση να ληφθούν όλα τα αιτηθέντα έγγραφα από την εισαγγελέα Διαφθοράς και
    3) Στο πλαίσιο των πραγματικών περιστατικών που επισημαίνουμε απευθυνθείτε στους αρμόδιους εισαγγελείς που έχουν την ευθύνη της υπαγωγής στο καθεστώς προστασίας για να εκτιμήσουν τα ανωτέρω λαμβάνοντας υπόψη τις αντιρρήσεις των προστατευόμενων μαρτύρων που κατέθεσαν στην επιτροπή μας και την εν τέλει άρνησή τους να εξεταστούν, καθώς το ενδεχόμενο βάσει των καταθέσεων που έχουμε ήδη διαβιβάσει να είναι εμπλεκόμενοι στην όλη διαδικασία».

    Στην επιστολή τους οι βουλευτές μέλη της επιτροπής αναφέρονται συγκεκριμένα στην επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη αναφέροντας ότι «έχουμε αιτηθεί σειρά εγγράφων από την εισαγγελέα διαφθοράς, παρά τη ρητή επισήμανση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ζάχαρη ότι οφείλει να μας διαβιβάσει όλα τα έγγραφα της δικογραφίας και δεν υπάρχουν απόρρητα έγγραφα από ελέγχους σε ανακριτικές διαδικασίες, μέχρι σήμερα δεν το έχει πράξει».

    Εμφανίστηκε ο «Σαράφης»

    Εν τω μεταξύ, με την Ελληνική Αστυνομία επικοινώνησε χθες ο προστατευόμενος μάρτυρας της υπόθεσης Novartis «Μάξιμος Σαράφης».

    Στην επικοινωνία με τον αξιωματικό-χειριστή που είναι υπεύθυνος για την προστασία του ο Μάξιμος Σαράφης φέρεται να δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να καταθέσει, υπό τον όρο της μυστικότητας της κατάθεσής του, μιλώντας στα μέλη της με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά.

    Ο αξιωματικός – χειριστής μετέφερε το αίτημά του στην Προανακριτική.

    Ωστόσο, η απάντηση του προέδρου της Επιτροπής, Ι. Μπούγα στην κλήση που δέχτηκε από το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων ήταν αρνητική. Σύμφωνα με πηγές της προανακριτικής Επιτροπής, η αρνητική απάντηση οφείλεται στο γεγονός ότι ήδη έχει ληφθεί απόφαση σχετικά με τον τρόπο κατάθεσης: δηλαδή χωρίς τεχνικά μέσα, διά ζώσης και δίχως φυσικά αλλοιωμένα χαρακτηριστικά.

    Νωρίτερα ο κ. Μπρακουμάτσος απάντησε στο αίτημα βουλευτών-μελών της Προανακριτικής που ζητούσαν παρέμβαση, για να μην εκτελεστούν τα εντάλματα βίαιης προσαγωγής του Σαράφη και της Κελέση, ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος για την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων.

    Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση 429/2018 για τους όρους και τις προϋποθέσεις εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων; Σε κάθε στάδιο της έρευνας μπορούν να εξετάζονται μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικών ή οπτικοακουστικών μέσων, προκειμένου να διασφαλιστούν οι όροι της προστασίας τους.

    Ο Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, υπογράφει το έγγραφο-απάντηση που ήδη έχει φτάσει στην Προανακριτική.

    Για την εκτέλεση των ενταλμάτων βίαιης προσαγωγής των μαρτύρων ο κ. Μπρακουμάτσος απαντά ότι αποκλειστικά αρμόδιοι για το θέμα αυτό είναι τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που ερευνούν τυχόν ποινικές ευθύνες Παπαγγελόπουλου.

    Όπως αναφέρεται στο έγγραφο:

    «Δεν επεισερχόμεθα σε θέματα αποκλειστικής αρμοδιότητας της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής αναφορικά με τη κλήτευση, την εξέταση τον υπό καθεστώς προστασίας τελούντων μαρτύρων και την έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής».

    Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν εκτελεστούν τα εντάλματα βίαιης προσαγωγής, οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα πρέπει να καταθέσουν με τη χρήση των ηλεκτρονικών μετρών προστασίας.



    ΣΧΟΛΙΑ