• Πολιτική

    Προανακριτική: Διαψεύδει η Δημητρίου τον Τζανακόπουλο, «καίει» την Ελένη Τουλουπάκη για τον Μανιαδάκη

    • NewsRoom
    Ξένη Δημητρίου

    Ξένη Δημητρίου


    Στη διάψευση μέρους των ισχυρισμών του Δημήτρη Τζανακόπουλου στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής που μελετά τις καταγγελίες κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου φέρεται να προχώρησε η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, σύμφωνα με πηγές από την επιτροπή.

    Ο κ. Τζανακόπουλος, κατά τη δική του ακρόαση από την επιτροπή, είχε υποστηρίξει πως τον Φεβρουάριο του 2018, λίγες ώρες πριν τη μεταβίβαση του φακέλου της υπόθεσης Novartis στη Βουλή, ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος, έπειτα από δημοσιεύματα στον φιλοκυβερνητικό Τύπο για την υπόθεση Novartis, είχε συναντηθεί με την κα Δημητρίου «προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση αν υπάρχει φάκελος που θα διαβιβαζόταν στον υπουργό Δικαιοσύνης», όπως είχε αναφέρει.  «Αυτή και μόνο ήταν η ενημέρωση της κυβέρνησης. Η συνάντηση κράτησε 5 λεπτά και η ενημέρωση ήταν διαδικαστική», είχε δηλώσει ο κ. Τζανακόπουλος, ο οποίος μάλιστα είχε υποστηρίξει πως η επίσκεψη ήταν σε γνώση του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

    Ωστόσο, κατά τη σημερινή της κατάθεση στην Προανακριτική, η κα Δημητρίου υποστήριξε μια διαφορετική εκδοχή από αυτή του  κ. Τζανακόπουλου, λέγοντας πως η ενημέρωση δεν αφορούσε την δικογραφία για τη Novartis. H κυρία Δημητρίου φέρεται να είπε στα μέλη της επιτροπής πως όλα έγιναν τυχαία, και πως  δεν του ανέφερε το παραμικρό για την συγκεκριμένη υπόθεση. Ωστόσο, πριν από λίγες εβδομάδες, ο κ Τζανακόπουλος είχε υποστηρίξει πως η απάντηση της κυρίας Δημητρίου ήταν ότι «από την ενημέρωση που έχει από την εισαγγελία διαφθοράς αναμένεται μέσα στις επόμενες ώρες ή ημέρες να διαβιβαστεί ο φάκελος».

    Την ίδια ώρα, η πρώην εισαγγελέας κατάθεσε έγγραφο του Μαρτίου του 2017, σύμφωνα με το οποίο η πρώην γενικής επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου ζητούσε τον έλεγχο του Νίκου Μανιαδάκη. Ωστόσο, η  Ελένη Τουλουπάκη φέρεται ότι το αγνόησε και τελικά αποφάσισε να τον προωθήσει ως προστατευόμενο μάρτυρα. Με άλλα λόγια, όπως λένε πηγές της επιτροπής, επιβεβαιώνεται η καταγγελία του κ. Μανιαδάκη ότι τον απείλησαν πως αν δεν μιλήσει θα καταστεί κατηγορούμενος.

    Η κα Δημητρίου, στην κατάθεσή της, δήλωσε στην επιτροπή ότι »δεν με είχε επισκεφθεί σχεδόν ποτέ ο κ. Παπαγγελόπουλος, παρά μια φορά, εθιμοτυπικά και μόνο». Επίσης χαρακτήρισε «απολύτως ψευδές» ότι ο Ιωάννης Αγγελής έμαθε από εκείνη για τον “Ρασπούτιν” στο χώρο της Δικαιοσύνης.

    Ανάμεσα σε άλλα, η κα Δημητρίου υποστήριξε πως εκφράστηκαν αλλεπάλληλες αιτήσεις για εξαίρεση των εισαγγελέων Διαφθοράς με τις καταγγελίες σε βάρος τους. «Νομίζω ότι αυτό σε κανένα άλλο κράτος δεν συμβαίνει. Όλοι σιωπούν σε τέτοιες περιπτώσεις και περιμένουν να αποφανθεί η Δικαιοσύνη. Και μετά η Δικαιοσύνη ή αμείβεται για αυτό που κάνει ηθικά ή κάθεται εκείνη στο σκαμνί, αν δεν έχει κάνει καλά τη δουλειά της, αλλά, ενόσω διαρκεί η δουλειά της Δικαιοσύνης και των δικαστικών λειτουργών, υπάρχει η πίεση, οι αλλεπάλληλες καταγγελίες. Κάθε τόσο έδιναν εξηγήσεις. Μόνο οι ίδιοι ξέρουν πόσες φορές ζητήθηκε η εξαίρεσή τους, πόσες φορές βρέθηκαν να δίνουν εξηγήσεις. Άπειρες φορές. Δεν μπορεί έτσι να δουλέψει ένας δικαστικός λειτουργός και να κάνει νηφάλια τη δουλειά του», φέρεται να κατέθεσε η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

    Η Ξένη Δημητρίου είπε στην επιτροπή της Βουλής ότι ο αντεισαγγελέας Ιωάννης Αγγελής απέκρυψε και από τα όργανα της Δικαιοσύνης και από την προανακριτική επιτροπή την ενημέρωση που της είχε παράσχει, για την εποπτεία που ασκούσε στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, ενημέρωση που είχε κάνει στην κ. Δημητρίου όταν η ίδια ήταν Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, τον Δεκέμβριο του 2018. «Εκείνη η ενημέρωση, που ήταν γραπτή, ήταν ίσως και η πιο αληθινή», υποστήριξε η κ. Δημητρίου, αφήνοντας αιχμές κατά του Ιωάννη Αγγελή ότι στις αναφορές του προσέθετε και αφαιρούσε στοιχεία κατά το δοκούν.



    ΣΧΟΛΙΑ