• Πολιτική

    Πόσους Ευρωβουλευτές εκλέγει κάθε κόμμα σύμφωνα με τα exit polls

    • NewsRoom
    ευρωεκλογες

    Ευρωεκλογές


    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που δημοσίευσαν τα exit polls τους περισσότερους Ευρωβουλευτές αναμένεται να εκλέξει η ΝΔ, ενώ ακολουθούν, με τη σειρά, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και η ΧΑ. Μάχη για να εκλέξουν Ευρωβουλευτή δίνουν η ΜΕΡΑ και η Ελληνική Λύση.

    Πιο αναλυτικά, με βάση τα ποσοστά που εμφανίζουν τα κόμματα στα exit polls, η ΝΔ αναμένεται να εκλέξει 8 – 9 ευρωβουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ 6-7, το ΚΙΝΑΛ 3-4, το ΚΚΕ και η ΧΑ 1 – 2, ενώ από έναν βουλευτή ενδέχεται να εκλέξουν η ΜΕΡΑ και η Ελληνική Λύση.

    Εάν τα ευρήματα των exit poll επιβεβαιωθούν, τότε είναι βέβαιο ότι θα δρομολογηθούν πολιτικές εξελίξεις άμεσα, με τα σενάρια να μην αποκλείουν ακόμα και την πρόωρη προσφυγή στις εθνικές κάλπες τον Ιούνιο.

    Προς το παρόν, τα ασφαλή συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν είναι:

    – Η ΝΔ φαίνεται να είναι καθαρός νικητής των Ευρωεκλογών. Η συγκεκριμένη επικράτηση φαίνεται ότι θα επεκταθεί και στις άλλες δύο κάλπες (περιφερειακές – δημοτικές)

    – Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει περίπου 8-10% της δύναμης που κατέγραψε στις εθνικές του Σεπτεμβρίου 2015, ωστόσο διατηρεί δυνάμεις και δεν εμφανίζει σημάδια κατάρρευσης

    – Το Κίνημα Αλλαγής φαίνεται πως εδραιώνει την 3η θέση ενώ ευελπιστεί να καταγράψει θετική απόδοση και στις αυτοδιοικητικές εκλογές

    – Από τα μικρά κόμματα φαίνεται πως από αυτές τις εκλογές θα αναδειχθούν η ΜΕΡΑ του Γιάνη Βαρουφάκη και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, αφού τα exit poll τους εμφανίζουν να κινούνται μεταξύ 2,5% και 4,5%.

    – Η Χρυσή Αυγή είναι πιθανό να υποβιβαστεί στην 5η θέση, πίσω απο το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ, καθώς η Ελληνική Λύση του Κ. Βελόπουλου έχει πάρει αρκετούς ψηφοφόρους της.

    – 3 κοινοβουλευτικά κόμματα Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων και Ανεξάρτητοι Έλληνες κινούνται κάτω από το 3%.



    ΣΧΟΛΙΑ