• Πολιτική

    Πόσοι έχουν εγγραφεί μέχρι στιγμής στην επιστολική ψήφο

    • NewsRoom

    Νίκη Κεραμέως, Υπουργός Εσωτερικών


    Περισσότεροι από 114.200 ψηφοφόροι έχουν εγγραφεί έως σήμερα προκειμένου να ψηφίσουν επιστολικά στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, σύμφωνα με τα νεότερα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ υπογραμμίζεται ότι η συμμετοχή των εκτός Ελλάδας εκλογέων έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον αριθμό των πολιτών που ψήφισαν από το εξωτερικό στις βουλευτικές κάλπες του περσινού καλοκαιριού. Η συμμετοχή αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τις επόμενες ημέρες, καθώς διανύουμε πλέον την τελευταία εβδομάδα λειτουργίας της σχετικής πλατφόρμας.

    Οι εντός Ελλάδας εκλογείς που έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν μέσω ταχυδρομείου ανέρχονται σήμερα σε 80.908. Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως θα επιδιώξει την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου και στις γενικές εκλογές.

    Την ίδια στιγμή, οι εγγεγραμμένοι εκτός Ελλάδας ξεπερνούν πλέον τους 33.350, αριθμός σχεδόν διπλάσιος σε σύγκριση με τις 17.365 ψήφους που μετρήθηκαν στα εκλογικά κέντρα της περιφέρειας εξωτερικού τον περασμένο Ιούνιο.

    Οι περισσότερες εγγραφές από το εξωτερικό, σε ποσοστό που αγγίζει το 85%, εντοπίζονται στην Ευρώπη, όπου 28.177 πολίτες έχουν ζητήσει να λάβουν τον ειδικό φάκελο για συμμετοχή στις εκλογές. Σχεδόν 3.500 έχουν εγγραφεί στη Βόρεια και την Κεντρική Αμερική, ξεπερνούν τους 700 οι εκλογείς που θα στείλουν την ψήφο τους από την Ασία, ενώ περισσότεροι από 600 θα λάβουν μέρος στην εκλογική διαδικασία από την Ωκεανία.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πλατφόρμα έχουν εγγραφεί Έλληνες που κατοικούν σε χώρες όπως η Καμπότζη, η Παπούα-Νέα Γουινέα, το Ελ Σαλβαδόρ, το Καζακστάν, η Ακτή Ελεφαντοστού κ.ά., στις οποίες δεν συστάθηκε εκλογικό τμήμα στις βουλευτικές εκλογές του 2023 εξαιτίας των περιορισμών που ίσχυαν. Ως εκ τούτου, είναι η πρώτη φορά που όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους, θα μπορέσουν να ψηφίσουν στις προσεχείς ευρωεκλογές, χωρίς κανέναν περιορισμό.

    Οσον αφορά τις ηλικιακές ομάδες, οι πολίτες 41-50 και 51-60 ετών αντιστοιχούν αυτή τη στιγμή στο 39,6% των εγγεγραμμένων. Οι νεότεροι, 17 έως 30 και 31 έως 40 ετών, αντιστοιχούν στο 30,8%, ενώ οι πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας, 61-70 και άνω των 71 ετών, αντιστοιχούν στο 29,6%.

    Διαβάστε επίσης:

    Vodafone Business: Εξελίσσεται σε ολοκληρωμένο τεχνολογικό πάροχο που βοηθά τις ελληνικές επιχειρήσεις να πετύχουν

    Ζαχαράκη: Προστασία για εκείνους τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη

    Space Hellas: Ο Όμιλος και οι εταιρείες του συμμετέχουν στη διεθνή έκθεση BEYOND



    ΣΧΟΛΙΑ