• Πολιτική

    Πώς ο Γεραπετρίτης απέφυγε «παγίδα» των Τούρκων – Ήθελαν να βρίσκεται στην Άγκυρα στην επέτειο των Σεπτεμβριανών

    • NewsRoom
    Γιώργος Γεραπετρίτης, Υπουργός Εξωτερικών

    Γιώργος Γεραπετρίτης, Υπουργός Εξωτερικών


    Στην Άγκυρα βρίσκεται από σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης λόγω της συνάντησης που θα έχει την Τρίτη στην τουρκική πρωτεύουσα με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν έρθει μέχρι στιγμής στο φως της δημοσιότητας, η ελληνική πλευρά είναι συγκρατημένα αισιόδοξη για την πορεία του διαλόγου μιας και με την συνάντηση αυτή αναμένεται να τεθούν οι βάσεις για τη συνέχιση της θετικής ατζέντας αλλά και να προετοιμαστεί η διά ζώσης συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη.

    Η συνάντηση των δύο ηγετών πιθανολογείται να πραγματοποιηθεί στις 17 ή στις 18 Σεπτεμβρίου, ενώ η ακριβής ημερομηνία δεν έχει «κλείσει» προς το παρόν, έχοντας ως δεδομένο ότι κ. Μητσοτάκης θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη έως τις 20 Σεπτεμβρίου.

    Υπό αυτό το πρίσμα, θα εξεταστεί και η πιθανή ατζέντα του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, που προγραμματίζεται να συνεδριάσει τον Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη, έξι χρόνια μετά το τελευταίο στη Σμύρνη.

    Η μέχρι στιγμής εξομάλυνση των σχέσεων δεν αποτελεί εχέγγυο για βηματισμό επίλυσης ζητημάτων αφού οι θέσεις των δύο χωρών είναι διαμετρικά αντίθετες σε βασικά θέματα, ενώ η Τουρκία δείχνει πως ανά διαστήματα ανοίγει τη βεντάλια των διεκδικήσεων, κάτι που καθιστά το χάσμα σε κεντρικά ζητήματα, αγεφύρωτο.

    Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν θα ξεκινήσει στις 10:05 και αναμένεται να διαρκέσει περί τις 2,5 ώρες με τις κοινές δηλώσεις να έχουν προκαθοριστεί να ξεκινήσουν στις 12:30 το μεσημέρι.

    Η «παγίδα» στον Γιώργο Γεραπετρίτη

    Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, οι Τούρκοι διπλωμάτες προσπάθησαν να στήσουν «παγίδα» στον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, η οποία αποκρούστηκε επιτυχώς από την ελληνική αποστολή.

    Ειδικότερα, η αρχική πρόσκληση καλούσε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, να βρεθεί στην Άγκυρα στις 5 Σεπτεμβρίου, να διανυκτερεύσει εκεί και να αναχωρήσει την επόμενη ημέρα, δηλαδή την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου.

    Αυτό θα ισοδυναμούσε με την παραμονή του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στην Τουρκία στην επέτειο 68 ετών από την μαύρη μέρα των Σεπτεμβριανών του 1955 όταν ο τουρκικός όχλος λεηλάτησε τις ελληνικές γειτονιές της Κωνσταντινούπολης. Έτσι, η ελληνική αποστολή οργάνωσε την αναχώρησή της για σήμερα, έτσι ώστε με την ολοκλήρωση των επαφών ο κ. Γεραπετρίτης να επιστρέψει στην Ελλάδα στις 5 Σεπτεμβρίου.

    Υπενθυμίζεται ότι και ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, αναμένεται να βρεθεί στην Τουρκία τον Σεπτέμβριο, χωρίς να έχει καθοριστεί ακόμα η ημερομηνία της επίσκεψής του στη γείτονος χώρα.

    Διαβάστε επίσης:
    Κωλοτούμπα στους Σπαρτιάτες: Λίγο πριν τον Άρειο Πάγο, επιστρέφουν στην ΚΟ οι διεγραμένοι βουλευτές

    Ρωσία: Ο πρόεδρος Πούτιν και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας ενδέχεται να συναντηθούν αυτόν τον μήνα στο Βλαδιβοστόκ

    ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Όσα πρέπει να ξέρετε για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ



    ΣΧΟΛΙΑ