• Πολιτική

    Πώς απαντά η Αθηνά Λινού στην πρόταση Τσίπρα για το υπουργείο Υγείας

    • NewsRoom

    Αθηνά Λινού


    Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, αποκαλύπτει πώς έμαθε για την κίνηση Τσίπρα να την προτείνει χθες στην Βουλή υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής.

    Ο Αλέξης Τσίπρας χθες κατά την πρωτολογία του στην Βουλή πρότεινε την κ. Λινού να αναλάβει την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

    Η κ. Λινού μίλησε το πρωί της Παρασκευής στον ΑΝΤ1 και αποκάλυψε το παρασκήνιο αλλά και τις σκέψεις της για την πρόταση του κ. Τσίπρα:

    «Και εγώ το άκουσα λίγες ώρες πριν (σ.σ. πριν την ομιλία Τσίπρα). Ερωτήθηκα αν θα με πείραζε να χρησιμοποιήσει το όνομά μου στη Βουλή και είπα ‘βεβαίως όχι’».

    Ερωτηθείσα τι θα απαντούσε σε μια τέτοια πρόταση, η Αθηνά Λινού είπε ότι «είναι πολύ υποθετικό. Είναι απόφαση του πρωθυπουργού. Αυτή τη στιγμή ‘καιγόμαστε’ με τον κορονοϊό και το πώς θα εφαρμόσουμε τα καλύτερα δυνατά μέτρα.

    » Νομίζω ότι αυτό (σ.σ. αυτή η συζήτηση) είναι για το μέλλον».

    Αμέσως μετά, η καθηγήτρια ερωτήθηκε αν πιστεύει πως δεν είναι ικανός ο κ. Κικίλιας για τη θέση και απάντησε: «Ο κ. Κικίλιας πρέπει να υπήρξε μαθητής μου. Την περίοδο που ήταν φοιτητής προφανώς παρακολούθησε και μαθήματά μου. Γιατί να έχω αντίρρηση;».

    Στη συνέχεια, η Αθηνά Λινού αναφέρθηκε στην απειλητική «έκρηξη» των κρουσμάτων. «Αυτό που βλέπουμε είναι η κορυφή του παγόβουνου, είναι πολύ περισσότερα τα πραγματικά κρούσματα. Το lockdown δεν είναι το πραγματικό lockdown που εννοούμε οι επιστήμονες.

    » Πραγματικό lockdown είναι μένω σπίτι και βγαίνω μόνο για τα απολύτως απαραίτητα, φάρμακα και σούπερ μάρκετ. Αν μπορώ, μάλιστα, χρησιμοποιώ υπηρεσία delivery για το σούπερ μάρκετ» τόνισε.

    Σε ό,τι αφορά τα Δημοτικά σχολεία και την συζήτηση αν πρέπει να κλείσουν η καθηγήτρια είπε: «Δεν ξέρω. Θα ήθελα να δω πρώτα μια τυχαιοποιημένη μελέτη. Να πάρω ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα από τα παιδάκια της χώρας, για να δω αν νοσούν ή όχι. Υπήρξε μια μελέτη στο Science στις 6 του μηνός που μπορεί να αλλάξει πολλά. Είχαν πάρει αίμα από παιδάκια προ κορονοιού και διαπίστωσαν ότι τα παιδιά είχαν αντισώματα πολύ πιο συχνά από τους ενήλικες.[…] Με αυτό μπορεί να αναστραφεί το κλίμα και να μη χρειάζεται να κλείσουμε τα σχολεία».

    Στη συνέχεια εξέφρασε την εκτίμησή της για την πορεία των κρουσμάτων και την εικόνα για την Θεσσαλονίκη: «Όταν μιλάμε για εκθετικές αλλαγές, σημαίνει ότι μπορεί να δούμε τα κρούσματα να πέσουν ραγδαία και να τα καταφέρουμε σε δυο εβδομάδες. Στη Θεσσαλονίκη, δυστυχώς, είχαμε πιστέψει ότι δεν έχουμε κρούσματα, επειδή δεν κάναμε τεστ. Πιθανώς να είναι πολύ περισσότερα τα κρούσματα και να είναι δύσκολο να πέσουν.»

    Την Αθηνά Λινού πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας για υπουργό Υγείας



    ΣΧΟΛΙΑ