• Πολιτική

    Πολιτικός σάλος από τη δήλωση Τζανακόπουλου περί «εκκαθαρίσεων» στην δημόσια διοίκηση – ΝΔ: «Σταλινικές και διχαστικές αντιλήψεις»

    • NewsRoom

    Δημήτρης Τζανακόπουλος


    Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό έβαλαν οι δηλώσεις του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Τζανακόπουλου, περί εκκαθαρίσεων «αυτονομημένων εστιών εξουσίας στο εσωτερικό της δημόσιας διοίκησης».

    Έντονη ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας που καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να δώσει εξηγήσεις.

    Η δήλωση Τζανακόπουλου

    Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ το περασμένο Σαββατοκύριακο, αφήνει να εννοηθεί ότι σε περίπτωση που το κόμμα του αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, δεν θα αφήσει μηχανισμούς στη δημόσια διοίκηση να εμποδίζουν τις κυβερνητικές επιλογές.

    «Νομίζω ότι επιτρέψαμε σε μεγάλο βαθμό ή ανεχθήκαμε πολυπλόκαμους και βαθείς μηχανισμούς να φιλτράρουν πολιτικές επιλογές, να φρενάρουν πολιτικές επιλογές, να δημιουργούν εμπόδια σε συγκεκριμένες κυβερνητικές επιλογές και ετούτο νομίζω ότι το βρήκαμε σε μεγάλο βαθμό μπροστά μας. Είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να συζητήσουμε σε πάρα πολύ μεγάλο βάθος, τον τρόπο δηλαδή που αυτού του τύπου οι αυτονομημένες εστίες εξουσίας στο εσωτερικό της δημόσιας διοίκησης θα πρέπει να εκκαθαριστούν» είπε.

    ΝΔ: «Σταλινικές και διχαστικές αντιλήψεις»

    Άμεση ήταν η αντίδραση της ΝΔ στις απειλές περί εκκαθαρίσεων στη δημόσια διοίκηση του Δημήτρη Τζανακόπουλου.

    Σε ανακοίνωσή της, η ΝΔ επισημαίνει ότι «οι δηλώσεις του κ. Τζανακόπουλου, στη γραμμή Τσίπρα-Πολάκη περί ελέγχου των αρμών της εξουσίας, παραπέμπουν στις πιο σκοτεινές εποχές ολοκληρωτικών καθεστώτων».

    Η ανακοίνωση της ΝΔ για τον Δημήτρη Τζανακόπουλο

    «Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τζανακόπουλος απειλεί με εκκαθαρίσεις στο δημόσιο στην περίπτωση που το κόμμα του βρισκόταν ξανά στην κυβέρνηση. ‘Ύπάρχουν αυτονομημένες εστίες εξουσίας στο εσωτερικό της δημόσιας διοίκησης που θα πρέπει να εκκαθαριστούν’ δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας σε κλειστή κομματική εκδήλωση.

    Οι δηλώσεις του κ. Τζανακόπουλου, στη γραμμή Τσίπρα-Πολάκη περί ελέγχου των αρμών της εξουσίας, παραπέμπουν στις πιο σκοτεινές εποχές ολοκληρωτικών καθεστώτων.

    Δείχνουν όμως το πώς σκέφτονται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και αποκαλύπτει τι συζητούν πίσω από τις κλειστές πόρτες. Όλα αυτά παραπέμπουν σε σταλινικές και διχαστικές αντιλήψεις, που δεν έχουν καμία σχέση με τη δημοκρατία».

    Έντονη ήταν και η αντίδραση από την Χαριλάου Τρικούπη στις δηλώσεις Τζανακόπουλου με το ΚΙΝΑΛ να τονίζει: «Η αναφορά σε ‘εκκαθαρίσεις’ και η έννοιά τους προκαλεί ανατριχίλα σε κάθε δημοκρατικό πολίτη» σημειώνει το ΚΙΝΑΛ σε ανακοίνωσή του αναφορικά με τις δηλώσεις Τζανακόπουλου.

    Σε κοινή ανακοίνωση της βουλευτή Ευαγγελίας Λιακουλη και της Έφης Στεφόπουλου, Γραμματέα Δημόσιας Διοίκησης Κινήματος Αλλαγής, υπογραμμίζεται ότι οι δηλώσεις Τζανακόπουλου αποκαλύπτουν μια βαθιά καθεστωτική και αυταρχική νοοτροπία, που θεωρεί το κράτος – λάφυρο.

    ΣΥΡΙΖΑ: «Αντιπερισπασμός και μονταζιέρα»

    «Ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της ΝΔ, μπροστά στην κοινωνική τραγωδία που έχει φέρει τη χώρα, προσπαθεί να δημιουργήσει φθηνούς αντιπερισπασμούς, σε συνεργασία πάντα με μπουκωμένους από τη λίστα Πέτσα ‘δημοσιογράφους’» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Ειδικότερα, αναφέρει ότι «τελευταίο επεισόδιο του σίριαλ αντιπερισπασμού μέσω της γνωστής μονταζιέρας είναι η δήθεν αποκάλυψη για υποτιθέμενη πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να κάνει απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων και παρουσιάστηκε ως αποκλειστικό ηχητικό του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ ενώ στην πραγματικότητα ήταν δημόσια τοποθέτηση σε ανοιχτή εκδήλωση παρουσία και των δημάρχων της Ανατολικής Αθήνας».

    Προσθέτει πως «τα λαγωνικά της Πειραιώς, των ‘Παραπολιτικών’, του ΑΠΕ, του ‘Πρώτου Θέματος’ και του iefimerida΄ αδυνατούν να κατανοήσουν ή κάνουν πως δεν κατανοούν ότι είναι άλλο πράγμα η εκκαθάριση μηχανισμών παραεξουσίας, διαφθοράς και παράκαμψης της λαϊκής κυριαρχίας καθώς και στρατηγικών οχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων στη δημόσια διοίκηση, και άλλο πράγμα οι απολύσεις δημοσίων υπάλληλων».

    «Λογικό», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «καθώς η ΝΔ φαίνεται ότι θέλει να ξεχάσει πως αυτή ήταν η κυβέρνηση που, όχι μόνο προχώρησε σε απολύσεις, αλλά υπερασπίστηκε μέχρι τέλους την πολιτική ‘μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις’. Μία πολιτική που διέλυσε το κοινωνικό κράτος».

    Τέλος αναφέρεται στην ανακοίνωση πως «αυτό που θα κάνει η επόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα είναι η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους με προτεραιότητες σε υγεία και παιδεία». Αυτό ταυτόχρονα, όπως τονίζει, «με τη δημιουργία μιας δημόσιας διοίκησης φιλικής προς τον πολίτη μακριά από τις λογικές κομματικού κράτους που τροφοδοτεί μηχανισμούς παράκαμψης της λαϊκής κυριαρχίας και εστίες διαφθοράς τους οποίους συντηρεί και τροφοδοτεί και στους οποίους στηρίζεται η ΝΔ για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων».

    Διαβάστε ακόμη:

    Άρση της ασυλίας του Γιάννη Λαγού αποφάσισε το Ευρωκοινοβούλιο

    Το πιστοποιητικό εμβολιασμού ανοίγει τα σύνορα από τον Ιούνιο



    ΣΧΟΛΙΑ