• Πολιτική

    Πολιτικό “bras de fer” ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για τις υποκλοπές – Κόντρα για τον κατάλογο μαρτύρων που θα καλέσει εξεταστική επιτροπή (PEGA) του Ευρωκοινοβουλίου

    • Του Αντώνη Ι. Αντωνόπουλου
    Δημήτρης Παπαδημούλης- Γιάννης Οικονόμου

    Δημήτρης Παπαδημούλης- Γιάννης Οικονόμου


    Σκληρό πολιτικό “bras de fer”  είναι σε πλήρη εξέλιξη ανάμεσα στη κυβέρνηση και το ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τον ερχομό της PEGA  στην  Ελλάδα στις αρχές Νοεμβρίου. Πρόκειται για την   επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου που εξετάζει την δραστηριότητα κακόβουλων λογισμικών παρακολούθησης στην  Ευρώπη ώστε να έχει ακροάσεις με πρόσωπα που ενεπλάκησαν στις υποθέσεις των τηλεφωνικών υποκλοπών.

    Η αποστολή της PEGA  τόσο στην χώρα μας  όσο και στη Κύπρο έχει ανακοινωθεί από τον προηγούμενο μήνα. Εκείνο όμως που κάνει ιδιαίτερα ενδιαφέρον την εν λόγω αποστολή είναι ο κατάλογος των προσώπων που θα επιλέξει προς ακρόαση προκειμένου να φωτίσουν σκοτεινές πτυχές αυτών των υποθέσεων.

    Σύμφωνα με τις επίσημες απαντήσεις ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ο κατάλογος των προσώπων. Τη Δευτέρα το βράδυ όμως , ο αντιπρόεδρος του Ε.Κ., Δημήτρης Παπαδημούλης, έδωσε στη δημοσιότητα μέσω Twitter το ντραφτ , όπως ισχυρίστηκε, του αναλυτικού προγράμματος της επίσκεψης με τα ονόματα που θα κληθούν, και το οποίο όπως ισχυρίζεται, εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο ομόφωνα, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό.

    Νωρίτερα άλλωστε είχε γίνει γνωστό πως η PEGA έστειλε επιστολή για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής προς την διευθύντρια της Europol, ζητώντας την έναρξη ερευνών για τη χρήση παράνομων λογισμικών. Μεταξύ των ονομάτων ήταν αυτά του Πρωθυπουργού, του Γρηγόρη Δημητριάδη και των ιδιοκτητών των εταιριών Krikel και Intellexa, Φέλιξ Μπίτζιος, Γιάννης Λαβράνος.

    Δηλαδή πρόσωπα που προτάθηκαν στην δική μας εξεταστική επιτροπή αλλά το αίτημα είχε απορριφθεί. Όταν η “αποκάλυψη Παπαδημούλη” έλαβε διαστάσεις ο επικεφαλής της Pega και μέλος  του  ΕΛΚ, Jeroen Lenaers, αμφισβήτησε τον Δημήτρη Παπαδημούλη, λέγοντας ότι πρόκειται περί προσχεδίου προγράμματος και ότι η αποστολή ενδέχεται να αναθεωρηθεί, αφήνοντας να εννοηθεί πως ίσως αλλάξουν τα ονόματα που θα καλέσουν προς κατάθεση.  Ακολούθησε σφοδρή αντιπαράθεση στο twitter με ανταλλαγές μηνυμάτων που ξέφυγαν κατά πολύ από τον ευρωπαϊκό πολιτικό πολιτισμό .

    Ο κ. Παπαδημούλης επέμεινε στους ισχυρισμούς τους και ο  πρόεδρος της επιτροπής PEGA, εγκάλεσε εκ νέου τον ευρωβουλευτή για την πράξη του «Εμπρός, κ. Παπαδημούλη. Ελέγξτε με το συντονιστή της πολιτικής σας ομάδας εάν ποτέ το πρόγραμμα αυτό προετοιμάστηκε ή εγκρίθηκε από τους συντονιστές της PEGA. Εάν είστε αφοσιωμένος στην αλήθεια και το φως, δεν έχω αμφιβολία πως θα διαγράψετε το tweet σας και θα ζητήσετε συγγνώμη, χωρίς καθυστέρηση», έγραψε χαρακτηριστικά ο Jeroen Lenaers.

    Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε το γάντι και έγραψε  “Ντροπή κυριε @jeroen_lenaers είναι τα ψέμματα κ η συγκάλυψη. Όχι η αλήθεια! Το πρόγραμμα της επίσκεψης της @EP_PegaInquiry στην Αθήνα για τις #υποκλοπες το ετοιμάσατε εσείς με τους συντονιστές της PEGA! Εσείς το στείλατε στο Προεδρείο του ΕΚ για έγκριση της αποστολής.

    Όλα στο φως!

    Στο χορό της αντιπαράθεσης  μπήκε και η ΝΔ  «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Παπαδημούλης ξεπερνά τα όρια και δεν μπορεί να συγκρατήσει το αντιπολιτευτικό του μένος», επισημαίνει σε ανάρτησή της στο Twitter η ευρωβουλευτής Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου. Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, εξήγησε ότι το Ευρωκοινοβούλιο ανάμεσα στα υπόλοιπα ψάχνει και το τι γίνεται με τα κακόβουλα λογισμικά και με τις παρακολουθήσεις ευρωβουλευτών.

    «Ένας από αυτούς είναι ο κ. Ανδρουλάκης που έγινε απόπειρα παρακολούθησης, του τηλεφώνου του, όπως αντίστοιχα υπήρχαν παρακολουθήσεις Ισπανών ευρωβουλευτών, του πατέρα του σημερινού προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του κ. Μισέλ, με την ιδιότητά του ως ευρωβουλευτή, γάλλων πολιτικών, πολωνών πολιτικών κτλ».

    Πάντως, και το Euractiv, σε σημερινό του δημοσίευμα, αναφέρει πως ο πρόεδρος της Εξεταστικής PEGA είχε υπερψηφίσει το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα για την ερευνητική αποστολή PEGA στην Αθήνα και τη Λευκωσία, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Πηγές της Κουμουνδούρου, πάντως, ανέφεραν πως, η  δικαιολογία περί draft δεν ισχύει καθώς δεν μπορείς να στείλεις το πρόγραμμα των συναντήσεων (με κάθε λεπτομέρεια μέχρι και με τις πτήσεις) στην Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κα Μέτσολα (και στους Αντιπροέδρους) και μετά να πεις «συγγνώμη, ήταν πρόχειρο, βάλαμε στις συναντήσεις κατά λάθος και έναν Πρωθυπουργό».Το πρόγραμμα είναι απολύτως ακριβές και περιγράφει ακριβώς την πολιτική βούληση της Επιτροπής, ανέφεραν οι ίδιες πήγες.

    Διαβάστε επίσης

    Μητσοτάκης σε Βουλευτές των ΗΠΑ: «Απαράδεκτη η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας από την Τουρκία»

    Αντιπαράθεση Παπαδημούλη-Λένερς με αφορμή την επίσκεψη της επιτροπής του ΕΚ PEGA



    ΣΧΟΛΙΑ