• Top Stories

    Στο ΣτΕ κρίνεται η συνταγματικότητα του συμβιβασμού Siemens – Δημοσίου

    Πλήρης και ασφαλής πρόσβαση στη Δικαιοσύνη


    Ήταν προς όφελος του ελληνικού Δημοσίου ο συμβιβασμός του με την Siemens, την εταιρία των μαύρων ταμείων και των εκατομμυρίων που – κατά την ελληνική δικαιοσύνη – δόθηκαν σε μίζες για εξοπλιστικά προγράμματα και άλλες δημόσιες συμβάσεις, με το αντίστοιχο τίμημα να μεταφράζεται σε υπερκοστολογήσεις;

    Σε αυτό το ερώτημα καλείται να απαντήσει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ενώπιον της συζητήθηκαν το πρωί οι προσφυγές του Σωματείου «Έλληνες Φορολογούμενοι» αλλά και φορολογουμένων. Οι αιτούντες υποστηρίζουν ότι η συμφωνία συμβιβασμού μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και γερμανικού κολοσσού είναι αντίθετη σε διατάξεις του Συντάγματος.

    Το Σωματείο και οι φορολογούμενοι ζητούν να ακυρωθεί η συμφωνία που ολοκληρώθηκε το 2012, επί υπουργίας στο Οικονομικών του κ. Γ. Στουρνάρα. Όπως λένε “είναι αντίθετη στο δημόσιο και εθνικό συμφέρον, καθώς από την παράνομη δραστηριότητα της Siemens στην Ελλάδα προκλήθηκε ζημία στο Δημόσιο ύψους άνω των 2 δις ευρώ, χωρίς στο ποσό αυτό να περιλαμβάνεται η αποθετική ζημία και η ηθική βλάβη”.

    Σύμφωνα με εκείνη τη συμφωνία, το Ελληνικό Δημόσιο συμψήφιζε ισόποσες απαιτήσεις της Siemens ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ από οφειλές δημόσιων φορέων και επιπρόσθετα επρόκειτο να λάβει 90 εκατομμύρια ευρώ κατά τα επόμενα πέντε χρόνια. Το τελευταίο ποσό επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί, μεταξύ άλλων, για πανεπιστημιακά και ερευνητικά προγράμματα, υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές και ενίσχυση των μηχανισμών για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

    Παρούσα στη συζήτηση στο ΣτΕ ήταν και η Siemens (έχει ασκήσει πρόσθετη παρέμβαση), η οποία ζήτησε την αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης, αίτημα που δεν έγινε αποδεκτό.

    Ο εισηγητής, σύμβουλος Επικρατείας κ. Κωνσταντίνος Κουσούλης, ανέπτυξε το ιστορικό της υπόθεσης και τους ισχυρισμούς των δύο αντίδικων πλευρών και οι ανώτατοι δικαστές επιφυλάχθηκαν να εκδώσουν την απόφαση τους, πιθανότατα τους πρώτους μήνες του νέου έτους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μαρινόπουλος: «Βροχή» εισαγγελικών ερευνών για φοροδιαφυγή, απάτη, ακάλυπτες επιταγές, μη καταβολή δεδουλευμένων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μέτρα 4,2 δισ. ευρώ “εδώ και τώρα” ζητά το ΔΝΤ – Στην κυβέρνηση απειλούν με πολιτικές εξελίξεις

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Κόκκινος» συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις – Όλα έτοιμα για πόλεμο στο Αιγαίο



    ΣΧΟΛΙΑ