• Πολιτική

    ΣτΕ: Τέλος οι υπέρβαροι στις Ένοπλες Δυνάμεις


    Τα παραπανίσια κιλά δεν βλάπτουν μόνο την υγεία. Ενίοτε στέκονται εμπόδιο και στην επαγγελματική σταδιοδρομία. Ιδίως όταν ο νόμος ορίζει την ελαφρά παχυσαρκία ως νόσο!

    Μία νεαρή γυναίκα «κόπηκε» από το διαγωνισμό για μια θέση δικαστικής γραμματέως στις Ένοπλες Δυνάμεις λόγω… ελαφράς παχυσαρκίας. Ναι μεν το ύψος της ήταν 1,65 μ., τα 82 της κιλά ωστόσο την κατέταξαν στην κατηγορία της «ακατάλληλης» για τη θέση της γραμματέως. ‘Η αν προτιμάτε στη στρατιωτική ορολογία κρίθηκε «ικανή δεύτερης κατηγορίας Ι 2».

    Η γυναίκα προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και η 7μελής σύνθεση του Γ΄ Τμήματος επικύρωσε την… ακαταλληλότητά της λόγω… βάρους. Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε ότι είναι συνταγματικός και νόμιμος ο περιορισμός εισόδου των ελαφρώς παχύσαρκων στις γραμματείες των Στρατοδικείων καθώς αυτοί οι υπάλληλοι υπάγονται στους στρατιωτικούς νόμους.

    Στο σκεπτικό τους οι δικαστές αναφέρουν ότι ο περιορισμός γίνεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος, αφού οι δικαστικοί γραμματείς των Στρατοδικείων ανήκουν στις Ένοπλες Δυνάμεις με καθήκοντα στρατιωτικού χαρακτήρα, τα οποία ανάγονται τελικά στην Εθνική Άμυνα της χώρας. Τονίζουν επίσης ότι η συνταγματική η αρχή της αξιοκρατίας προβλέπει ότι η πρόσβαση κάθε Έλληνα πολίτη σε δημόσιες θέσεις και αξιώματα γίνεται με κριτήρια που συνάπτονται με «την προσωπική του αξία και ικανότητα», αλλά ο νομοθέτης μπορεί «να θεσπίζει ρυθμίσεις, οι οποίες αποκλίνουν από την αρχή αυτή, εφ’ όσον δικαιολογούνται από επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος, είναι πρόσφορες και αναγκαίες για την επίτευξη του επιδιωκόμενου με αυτές σκοπού και δεν παραβιάζουν την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας».

    Σύμφωνα με το ΣτΕ «ο αποκλεισμός των υποψηφίων εκ του λόγου ότι πάσχουν από ελαφρά παχυσαρκία δικαιολογείται από αποχρώντες λόγους δημοσίου συμφέροντος, δοθέντος ότι οι δικαστικοί γραμματείς των Ενόπλων Δυνάμεων ανήκουν στο στρατιωτικό προσωπικό αυτών, τα δε καθήκοντά τους, ως εκ του προεχόντως στρατιωτικού χαρακτήρα τους, ανάγονται εν τέλει στην Εθνική Άμυνα της Χώρας».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Υπ. Εσωτερικών Γερμανίας: Δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να μας στερήσουν την ελευθερία μας!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δημοτική Αστυνομία: Επιστρέφει λόγω Χριστουγέννων τις πινακίδες – Ποια τα κριτήρια

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Ναυάγιο» στο EuroWorking Group – Χωρίς συμφωνία για την Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ