• Top Stories

    Χάνει τη μεγαλύτερή του απόλαυση ο Έλληνας – Καφές – φαρμάκι με αύξηση 25%

    • Αθηνά Λαρδή


    Πικρό καφέ θα πίνουμε από την Πρωτοχρονιά του 2017 λόγω της κλιμακούμενης, ανάλογα με την κατηγορία, αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. 

    Η επιβάρυνση ανά κιλό καφέ για την αγορά από το ράφι (σούπερ μάρκετ, καφεκοπτείο κ.λπ.) αναμένεται να κυμανθεί κατά μέσο όρο σε ποσοστό περί το 25%, ενώ στα 0,10 ευρώ υπολογίζεται ότι θα είναι η αύξηση στον καφέ που παραγγέλνει κάποιος από τα καταστήματα εστίασης.

    Το ύψος του νέου αυτού φόρου ανέρχεται στα 4 ευρώ/κιλό για τον στιγμιαίο καφέ και τα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του προϊόντος, 3 ευρώ/κιλό για τον καβουρδισμένο καφέ και 2 ευρώ/ κιλό για τον ωμό, μη καβουρδισμένο καφέ.

    Σύμφωνα με τα παραπάνω, ο επερχόμενος Ε.Φ.Κ. θα αυξήσει την τιμή του καφέ ως πρώτης ύλης, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις, όπως εκείνη του ωμού καφέ, η επιπλέον φορολόγηση ισοδυναμεί με διπλασιασμό του κόστους, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς οι οποίοι διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις για το αν τελικά το Δημόσιο θα “μαζέψει” τα προσδοκώμενα έσοδα.

    Τα προσδοκώμενα από το υπ. Οικονομικών έσοδα ανέρχονται σε 62 εκατ. ευρώ αλλά η αγορά βλέπει ως πιθανότερο σενάριο την άνθηση του παράνομου εμπορίου και της φοροδιαφυγής.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Απεργία ΠΝΟ: «Βαθαίνει» το χάσμα κυβέρνησης-ναυτικών – «Στενάζουν» τα αποκλεισμένα νησιά

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Mίλτος Καμπουρίδης: Ο άνθρωπος που έμαθε να παλεύει ξέρει και να χάνει

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αλ. Τσίπρας: Αυτά είναι τα “δώρα” που υποσχέθηκε – Αντιπερισπασμός ή εκλογικός σχεδιασμός;



    ΣΧΟΛΙΑ