Πολιτική

«Πόλεμος» Τσακαλώτου – Σταϊκούρα για την πατρότητα του σχεδίου «Ηρακλής»

  • NewsRoom


Σε νέο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ της πρώην και της νυν πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών μετατράπηκε η έγκριση της Κομισιόν για το σχέδιο Ηρακλής που αφορά τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών.

Την αρχή έκανε ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος σχολίασε την ανακοίνωση της κυβέρνησης για την έγκριση του σχεδίου σε μόλις 3 μήνες από την υποβολή του.

«Κανείς δεν πιστεύει την προηγούμενη κυβέρνηση όταν λέει συνεχώς ότι είχε «σχέδιο», αλλά «δεν πρόλαβε» να το εφαρμόσει…», αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

«Για άλλη μία φορά παρουσιάζει ως επιτυχία δική της ένα σχέδιο που είχε ήδη επεξεργαστεί η προηγούμενη κυβέρνηση και το είχε διαβουλευτεί με την ευρωπαϊκή επιτροπή, καθιστώντας το ώριμο για έγκριση. Μένει φυσικά να δούμε πώς διαμορφώθηκε το τελικό κείμενο που εγκρίθηκε», σχολιάζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για τα κόκκινα δάνεια ήταν πολυδιάστατη και περιελάβανε και την αναθεώρηση του Ν. Κατσέλη και τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών και τον εκσυγχρονισμό του πτωχευτικού κώδικα και τη δευτερογενή αγορά δανείων και τον νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας και το ΑPS (Asset Protection Scheme-σχέδιο Ηρακλής για τη ΝΔ)».

«Η πολιτική αυτή ήταν ολιστική και σε κάθε βήμα της υπήρχε μέριμνα για τους αδύνατους και όσους δυσκολεύονταν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους λόγω της κρίσης αλλά και ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, ώστε να μπορούν οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία», κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος.

Η απάντηση στον πρώην υπουργό ήρθε λίγη ώρα αργότερα από το ΥΠΟΙΚ:

«Είχε τεσσερισήμισι χρόνια, αλλά τα άφησε όλα για τους επόμενους. Αντίθετα, η Kυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατόρθωσε μέσα σε λίγες εβδομάδες από την ανάληψη των καθηκόντων της να προετοιμάσει, να διαπραγματευτεί και να ολοκληρώσει ένα συνεκτικό, αξιόπιστο και εγκεκριμένο από την Κομισιόν σχέδιο που θα συμβάλλει καθοριστικά στην απαλλαγή των τραπεζών από το μείζον πρόβλημα των κόκκινων δανείων.

Έτσι θα πάρουν ανάσα ρευστότητας πολίτες και επιχειρήσεις.

Ρευστότητα που θα στηρίξει υψηλούς, βιώσιμους, ρυθμούς ανάπτυξης προς όφελος όλων των Ελλήνων».


ΣΧΟΛΙΑ