• Πολιτική

    Βολές Σόιμπλε από το Eurogroup: «Η Ελλάδα δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της»

    Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

    Ο Γερμανός πρώην υπουργός Οικονομικών και πρώην πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε


    Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε κατά την άφιξή του στο Eurogroup ότι η Ελλάδα δεν έχει πραγματοποιήσει όλα όσα έχει δεσμευτεί και πως ο χρόνος πιέζει για το κάνει, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις.

    Ο Β. Σόιμπλε εμφανίστηκε «αισιόδοξος» ότι «Το ΔΝΤ θα τηρήσει αυτά που έχουν αποφασιστεί στο παρελθόν», χωρίς ωστόσο να δηλώνει πρόθυμος να κάνει τη δουλειά των θεσμών, καθότι εκείνοι συνεργάζονται άμεσα με τη χώρα μας.

    Από τη μεριά του, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, εξήγησε ότι έχει συζητήσει με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για τα δεδομένα της κατάστασης και ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν με στόχο «να δούμε πως θα προχωρήσουμε και θα βρούμε τρόπο να κάνουμε τα επόμενα βήματα».

    Ακόμη ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι επικοινώνησε «πρόσφατα με την Κριστίν Λαγκάρντ και με διαβεβαίωσε ότι το Ταμείο έχει ισχυρή πρόθεση να μείνει στο πρόγραμμα και να συμμετάσχει πλήρως. Κάνουν προσπάθεια και δουλεύουν με τους άλλους θεσμούς. Ωστόσο η θέση τους είναι πολύ ξεκάθαρη: οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι αξιόπιστες, το δημοσιονομικό μονοπάτι πρέπει να είναι αξιόπιστο και η βιωσιμότητα χρέους πρέπει να είναι αξιόπιστη».

    Γερούν Ντάισελμπλουμ
    Γερούν Ντάισελμπλουμ, επικεφαλής του Eurogroup

    Ο επικεφαλής του Eurogroup εξήγησε ότι πρέπει να γίνει επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα, ενώ όσον αφορά την επιστολή Τσακαλώτου, δεν είναι σε θέση να πει περισσότερα καθότι δεν είναι δημόσια η επιστολή.

    Ο Β. Ντομπρόβσκις επίσης δήλωσε ότι θα ακολουθήσουν συζητήσεις από τη στιγμή που «η οικονομική κατάσταση στη χώρα βελτιώνεται σταδιακά. Η οικονομία πέρυσι πήγε ελαφρά καλύτερα απ’ όσο περιμέναμε προηγουμένως και η χώρα υπεραπέδωσε σημαντικά έναντι των δημοσιονομικών στόχων, ενώ θα πιάσει τους στόχους της φετινής χρονιάς».

    Ο Λετονός υπουργός Οικονομικών συνέχισε λέγοντας ότι «Πρέπει να ολοκληρώσουμε τη δουλειά για τα εκκρεμή μέτρα του 2018, αλλά αυτό μπορεί να γίνει αλλά χρειάζεται προσπάθεια και από τις δυο πλευρές για να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση. Βλέπουμε ότι η Ελλάδα είναι σε σωστή τροχιά για να πιάσει τον στόχο του 3,5% το 2018 και θα συζητήσουμε ποια πρέπει να είναι η δημοσιονομική τροχιά μετά το 2018 και ποια πιθανά προληπτικά μέτρα ή μηχανισμός θα πρέπει να προβλεφθεί για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Επιτροπή Ανταγωνισμού: “Πράσινο φως” για τη διάσωση της Μαρινόπουλος

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξέσπασαν τα Τούρκικα ΜΜΕ για τους 8 Τούρκους: Είναι σκάνδαλο!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Χαμός στο Λουτράκι: Συνέλαβαν νυν και πρώην δήμαρχο για οφειλές του Καζίνο



    ΣΧΟΛΙΑ