• Πολιτική

    Τζον Κυριάκου: Ο Ομπάμα αρνήθηκε να δώσει χάρη στον πρώην πράκτορα της CIA


    Με μια λιτή αναφορά στην προσωπική του σελίδα στο Facebook την προ-περασμένη Τρίτη το απόγευμα, ο πρώην ελληνοαμερικανός πράκτορας της CIA Τζον Κυριάκου ενημέρωσε τους φίλους του ότι ο απελθών πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, αρνήθηκε να του απονείμει χάρη, εν αντιθέσει με άλλες 1597 περιπτώσεις, στις οποίες είπε ναι.

    Σε αυτές συμπεριλήφθηκαν η Τσέλσι Μάνινγκ που διέρρευσε πάνω από διακόσιες πενήντα χιλιάδες έγγραφα στα Wikileaks και ο πρώην διευθυντής της CIA Νταν Πετρέους, που μοιραζόταν στοιχεία, και άκρως εκθέσεις και αναφορές της υπηρεσίας με την ερωμένη του Πόλα Μπρόντγουελ, όχι όμως και ο Κυριάκου.

    Φαίνεται ότι ο Κυριάκου θα πληρώνει για πολλά χρόνια ακόμη το τίμημα του να αποκαλύψει τα κρυφά βασανιστήρια της CIA σε συλληφθέντες υπόπτους για τρομοκρατία.

    «Είμαι πολύ απογοητευμένος που ο πρόεδρος Ομπάμα δεν μου απένειμε χάρη σήμερα (σ.σ. την Τρίτη 17/01/2016). Πριν από δύο εβδομάδες ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές μου κατάφερε να συναντηθεί για δέκα λεπτά με τον πρόεδρο και για σαράντα πέντε λεπτά με τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάϊντεν, προκειμένου να συζητήσουν την υπόθεσή μου. Η απάντηση του προέδρου ήταν ότι θα την λάβει σοβαρά υπόψιν του».

    Τελικά όμως ο πρώην πλέον πλανητάρχης επέλεξε να μην δώσει χάρη στον Κυριάκου, επειδή σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, μάλλον δεν του συγχώρεσε ποτέ το γεγονός ότι το θέμα των μυστικών βασανιστηρίων, έσκασε «κυριολεκτικά» στα μούτρα του στην αρχή της θητείας του.

    Θέλοντας να βγάλει προς τα έξω το προφίλ ενός ηγέτη που είναι-όπως έχει δείξει πολλές φορές-ένθερμος υποστηρικτής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βρέθηκε μπλεγμένος στη δίνη μιας υπόθεσης, που ταρακούνησε για τα καλά την Αμερική και τον κόσμο των μυστικών υπηρεσιών της.

    Εκεί όπου ο Κυριάκου «βυθίστηκε» μόλις τελείωνε τις σπουδές του, χωρίς να φαντάζεται ποτέ ότι θα πλήρωνε πολύ ακριβά το τίμημα μιας επιλογής του, όταν πια είχε αποχωρήσει από την CIA.

    Μόνος εναντίον όλων

    Είναι πολύ πιθανό ο πρώην ελληνοαμερικανός πράκτορας να θυμάται συχνά μια συγκεκριμένη ημέρα, στα κεντρικά της υπηρεσίας στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια. Τότε που τον πλησίασε ένας συνάδελφός του και τον ρώτησε αν ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει το πρόγραμμα βασανιστηρίων που είχε εκπονηθεί και αφορούσε τις τεχνικές που θα χρησιμοποιούσαν στους υπόπτους για τρομοκρατία.

    Ο Κυριάκου σοκαρίστηκε, απάντησε αρνητικά στο ενδεχόμενο να ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και συνέχισε την δουλειά του, μένοντας εκτός και κατά τι δακτυλοδεικτούμενος.

    Μετά την αποχώρησή του αποφάσισε να μιλήσει για τα βασανιστήρια, αποκαλύπτοντας το 2007 ότι ο Αμπού Ζουμπάϊντα-το Νο3 της Αλ Κάϊντα-τον οποίο είχε συλλάβει ο ίδιος στο Πακιστάν, υποβλήθηκε στο μαρτύριο του εικονικού πνιγμού.

    Οι αποκαλύψεις του προκάλεσαν μείζον θέμα τόσο στους κόλπους της CIA, όσο και στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία δεν τον συγχώρεσε ποτέ και περίμενε ένα λάθος του.

    Όταν ο Κυριάκου επιβεβαίωσε το όνομα ενός εν ενεργεία επιχειρησιακού πράκτορα-το οποίο δεν δημοσιεύτηκε-σε ρεπόρτερ εφημερίδας του ασκήθηκαν κατηγορίες για συνεχή αποκάλυψη απόρρητων πληροφοριών στον Τύπο.

    Οι αρχές κατάσχεσαν τα κομπιούτερ του και ο ίδιος σύρθηκε σε δίκη, πληρώνοντας πολύ ακριβά τις αποκαλύψεις του, όπου και παραδέχθηκε την ενοχή του, προκειμένου να εκτίσει μικρότερη ποινή και να αφαιρεθούν από το κατηγορητήριο κάποιες κατηγορίες.

    Στις 25 Ιανουαρίου του 2013, ο Κυριάκου καταδικάστηκε σε δυόμιση χρόνια φυλάκισης στο σωφρονιστικό ίδρυμα του Λορέττο και παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις ότι θα εξέτιε την ποινή του, σε κατοικία εκτός του κτιριακού συγκροτήματος της φυλακής, εστάλη κανονικά σε πτέρυγα καταδίκων.

    Αποφυλακίστηκε τον Φεβρουάριο του 2015, εκτίοντας τους μήνες που απέμεναν σε κατ’ οίκον περιορισμό, χωρίς όμως να έχει μετανοιώσει ούτε στιγμή για τα όσα έπραξε.

    Έκτοτε και με τα χρέη να τον πνίγουν αναζητάει δουλειά και γράφει βιβλία για τις εμπειρίες του και τα όσα έζησε στην μυθιστορηματική ζωή του.

    kiriakou_

     

    Ο Στόουν, η σειρά και τα δύο βιβλία

    Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι ο πιο πολιτικοποιημένος σκηνοθέτης του Χόλιγουντ, ο πολύς Όλιβερ Στόουν ετοιμάζεται να σκηνοθετήσει μια τηλεοπτική σειρά, βασισμένη στην ούτως η άλλως μυθιστορηματική ζωή του Τζον Κυριάκου.

    Μια ζωή που περιλαμβάνει δεκάδες επεισόδια με πρωταγωνιστή τον ελληνοαμερικανό πρώην πράκτορα ο οποίος υπηρέτησε και στην Αθήνα από το 1998 μέχρι το 2000.

    Ήταν μια χρονική περίοδος που η CIA και ειδικά το κλιμάκιο της στην ελληνική πρωτεύουσα, είχαν ριχτεί με μανία στο κυνήγι για την εξάρθρωση της 17Ν.

    Έχοντας για μέντορα τον μυθικό Γκαστ Αβράκοτο, ο Κυριάκου αποδείχθηκε ιδιαίτερα ικανός στην στρατολόγηση πληροφοριοδοτών για την υπηρεσία του, τολμώντας να κάνει κινήσεις που άλλοι δύσκολα θα αποτολμούσαν.

    Ήταν αυτός που στρατολόγησε τον άραβα που είχε τοποθετήσει βόμβα στην Citibank τον Αύγουστο του 1986, πέντε χρόνια μετά το συμβάν, ενώ συνεργάστηκε στενά και με τον Ουίλιαμ Μπασίλ.

    Τον έτερο ελληνοαμερικανό πράκτορα της CIA, που αργότερα έστησε το περίφημο σκάνδαλο των υποκλοπών, παρακολουθώντας τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, υπουργούς και δεκάδες κρατικούς αξιωματούχους.

    Μαζί έλαβαν μέρος σε αρκετές επιχειρήσεις παρακολούθησης υπόπτων, πριν χωρίσουν οι δρόμοι τους το 2000, όταν στην προκήρυξη της 17Ν για την δολοφονία του Στέφεν Σόντερς, οι τρομοκράτες «φωτογράφιζαν» τον Κυριάκου, ο οποίος αναχώρησε άμεσα από την Αθήνα.

    Η μεγαλύτερη επιτυχία του ήταν αναμφίβολα η σύλληψη του Ζουμπάιντα στο Πακιστάν με μια νυχτερινή επιχείρηση που περιελάμβανε ταυτόχρονη εισβολή σε σαράντα σπίτια που βρίσκονταν σε διάφορες πόλεις.

    Όταν αποχώρησε από την υπηρεσία μετρούσε πάνω από δέκα εύφημες μνείες για επίδειξη εξαιρετικών ικανοτήτων σε απόρρητες επιχειρήσεις, και δύο μετάλλια, το ένα για την κρίσιμη συμβολή του στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

    Πληροφορίες από το περιβάλλον του λένε ότι η σειρά του Στόουν θα περιλαμβάνει μεταξύ γυρίσματα στην Αθήνα αλλά και τα πιο σημαντικά κεφάλαια από όσα έζησε πριν και μετά την θητεία του στην CIA.

    Αυτή την περίοδο ο Κυριάκου επιμελείται τα δύο νέα του βιβλία, που κυκλοφορούν με διαφορά ενός περίπου μήνα.

    Το πρώτο με τίτλο «Ο βολικός τρομοκράτης: Ο Αμπού Ζουμπάιντα και ο θαυμαστός κόσμος των μυστικών πολέμων της Αμερικής» θα κυκλοφορήσει στις 6 Μαρτίου στην Αμερική. Θα είναι μια εκτενής αναφορά στην ιστορία της σύλληψης του τρομοκράτη, αλλά και τα όσα ακολούθησαν με την μεταφορά του σε μυστική φυλακή της CIA και τα βασανιστήρια στα οποία υπεβλήθη για να μιλήσει.

    Αυτό που θα ακολουθήσει στις 11 Απριλίου θα έχει να κάνει με τα όσα έζησε στην φυλακή ο Κυριάκου για δύο χρόνια. Τιτλοφορείται «Εκτίοντας την ποινή μου σαν κατάσκοπος: Πως η CIA με δίδαξε για να επιζήσω στην φυλακή».

    Θα περιλαμβάνει άγνωστα περιστατικά από τις ημέρες και τις νύχτες του πρώην πράκτορα στο σωφρονιστικό ίδρυμα του Λορέτο αλλά και την στήριξη που είχε από τους…μαφιόζους, οι οποίοι τον ήξεραν και τον είχαν υπό την προστασία τους.

    Κάτι που του έδωσε την ευκαιρία να ζήσει στην πραγματικότητα σκηνές από τα περίφημα «Καλά παιδιά» του Μάρτιν Σκορσέζε, δειπνώντας με μέλη της οικογένειας Γκαμπίνο και Ντε Καβαλκάντε σαν τον Νίκι Καρούζο και τον Νικ Μπούτσι, η τον τον Πιτ Καλαμπρέζε από την φαμίλια των Μπονάνο.

    Όταν ο τελευταίος φέρεται να τον ρώτησε ένα βράδυ αν μετάνοιωσε ποτέ για την απόφασή του να μιλήσει για τα βασανιστήρια της CIA ο Κυριάκου τον κοίταξε στα μάτια και του είπε: «Όχι μόνο δεν μετάνιωσα, αλλά αν γύριζα το χρόνο πίσω, θα το έκανα ξανά. Για μένα ήταν θέμα τιμής…»



    ΣΧΟΛΙΑ