• Top Stories

    Στην Επιτροπή της Βουλής το πόθεν έσχες του Κ. Μητσοτάκη, στον οικονομικό εισαγγελέα η περιουσία της Μαρέβας

    Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη στην εκδήλωση του ερευνητικού οργανισμού «διαΝΕΟσις»


    Η Επιτροπή Πόθεν Εσχες της Βουλής, ο οικονομικός εισαγγελέας και –ενδεχομένως- η εισαγγελία Πρωτοδικών θα διερευνήσει τα καταγγελλόμενα του δημοσιογράφου Κ. Βαξεβάνη για την υπόθεση του πόθεν έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη και την περιουσιακή κατάσταση της συζύγου του Μαρέβας.

    Η έρευνα θα διενεργηθεί σίγουρα σε δύο μέτωπα και πιθανότατα και σε τρίτο, καθώς η δικογραφία που σχηματίστηκε μετά τη μηνυτήρια αναφορά του διευθυντή της εφημερίδας Documento διαχωρίστηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, όπως άλλωστε αναμενόταν.

    Έτσι:

    Α) Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής διαβιβάστηκαν οι καταγγελίες του κ.Βαξεβάνη για το εάν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας όφειλε να δηλώσει στο δικό του πόθεν έσχες και τα περιουσιακά στοιχεία της συζύγου του, τις χρονιές εκείνες που, όπως το ζευγάρι έχει δηλώσει, βρισκόταν σε διάσταση. Η Βουλή θα αποφασίσει εάν ο κ.Μητσοτάκης είχε ή όχι υποχρέωση να συμπεριλάβει στις δηλώσεις του και την εν διαστάσει σύζυγό του.

    Β) Στον οικονομικό Εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου διαβιβάστηκε το κομμάτι της δικογραφίας που αφορά στις καταγγελίες του δημοσιογράφου για την αγορά ενός διαμερίσματος στο Παρίσι και τις εταιρείες που φέρεται να έχει συμμετοχή η Μαρέβα Μητσοτάκη. Θα διενεργηθεί οικονομικός και φορολογικός έλεγχος για την προέλευση των χρημάτων της αγοράς του ακινήτου και της επιχειρηματικής δραστηριότητας της συζύγου του κ.Μητσοτάκη.

    Γ) Από την Εισαγγελία Πρωτοδικών αναμένεται –εκτός απροόπτου – να διεξαχθεί μια τρίτη έρευνα για το πόθεν έσχες της Μαρέβας Μητσοτάκη.

    Μαρέβα Μητσοτάκη
    Μαρέβα Μητσοτάκη

    Μετά τα δημοσιεύματα στην εφημερίδα Documento, η κυρία Μητσοτάκη είχε αναφέρει μεταξύ άλλων σε γραπτή δήλωσή της:

    «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το 2006 είχε δηλώσει στην αρμόδια επιτροπή της Βούλης την υφιστάμενη διάσταση και το 2008 καταθέσαμε αίτηση συναινετικού διαζυγίου και ακολούθησε η πρώτη επ’ ακροατηρίω συζήτηση.

    Ο άντρας μου, μετά την διάστασή μας, σύμφωνα με το άρθρο 2 του ν. 3213/2003 (Πόθεν Έσχες) και την φορολογική νομοθεσία σταμάτησε να κάνει κοινή φορολογική δήλωση και στην δήλωση Πόθεν Έσχες δεν περιελάμβανε τα περιουσιακά στοιχεία τα δικά μου, σύμφωνα πάντοτε με τον άνω νόμο. Το ότι ο σύζυγός μου λειτούργησε απόλυτα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις επιβεβαιώνεται και από την ΑΥΤ.ΤΜ.ΣΤΡ000910ΕΞ 2015 (ΦΕΚ Β 2579, 30.11.2015) των Υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την οποία «σε περίπτωση βεβαιωμένης διάστασης ή διαζυγίου η Δ.Π.Κ. (Πόθεν Έσχες) υποβάλλεται μόνο από τον υπόχρεο και αφορά μόνο τα δικά του περιουσιακά δικαιώματα, ο οποίος δηλώνει συγχρόνως το γεγονός της διάστασης ή του διαζυγίου».

    Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι ο σύζυγός μου και εγώ λειτουργήσαμε απόλυτα σύμφωνα με το γράμμα του νόμου.»

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ξαφνική αποχώρηση από την εφημερίδα Documento αποφάσισε ο Καλογρίτσας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ραγδαίες εξελίξεις: Η ΝΔ φέρνει το θέμα Καλογρίτσα στη Βουλή



    ΣΧΟΛΙΑ